21.12.2023 20:28
лише 18+
18
    
  - | -  
 © Ісландські саги

Сага про Гіслі

частина XXXVII

Про вчинки Тордіс


Ейольв виїздить із дому з одинадцятьма людьми на південь, до Бьорка Товстуна, і розповідає йому, як було діло. Бьорк зрадів і просить Тордіс добре прийняти Ейольва і його людей.

- Згадай, як сильно ти любила Торгріма, мого брата, і постався покраще до Ейольва.

- Я буду оплакувати мого брата Гіслі, - говорить Тордіс. – Чи не досить буде з убивці Гіслі, якщо я пригощу його кашею?


А ввечері, заносячи їжу, вона упустила додолу миску з ложками. Ейольв поклав меча, - а це раніше був меч Гіслі, між стовпом лави і своїми ногами. Тордіс взнає меч, і, нахилившись за ложками, вона схопила його за рукоять і кидається на Ейольва і мітить йому прямо в груди. Але вона не побачила, і рукоять повернулася доверху і зачепила стола. Удар прийшовся нижче, чим вона розраховувала, в стегно. Рана була велика. Бьорк хапає Тордіс і відбирає у неї меч. Всі вони вскакують і перекидають їжу і столи. Бьорк запропонував Ейольву самому винести рішення, і той призначив повну віру, як за вбивство, і сказав, що призначив би і більше, якби Бьорк поводив себе гірше.


Тордіс називає свідків і оголошує про своє розлучення з Бьорком і говорить, що віднині ніколи не ляже з ним до одного ліжка. Вона дотрималась свого слова. Потім вона від’їхала і оселилась на Тордісовому Дворі на краю Коси. А Бьорк залишився на Священній Горі, поки його не прогнав звідтіля Сноррі Годі. Тоді Бьорк переселився в Ліси Скляної Ріки. А Ейольв повернувся до себе додому і був незадоволений поїздкою.


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Ісландія, X ст. н. е.

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!