26.12.2015 16:16  Оля Стасюк 

10 стереотипів про Древній Єгипет


Тест "10 стереотипів про Древній Єгипет"

Всі чули багато про Древній Єгипет. Для нас це - доволі стереотипна тема: фараони, піраміди, мумії, пісок пустелі і древні ієрогліфи. Чи може бути так, що щось в історії цієї країни ми сприймаємо неправильно? Що ж, давайте розбиратися.

Всі чули багато про Древній Єгипет. Для нас це - доволі стереотипна тема: фараони, піраміди, мумії, пісок пустелі і древні ієрогліфи. Чи може бути так, що щось в історії цієї країни ми сприймаємо неправильно? Що ж, давайте розбиратися.

1. Фараонів ховали у пірамідах

Так, ховали. Але ці великі піраміди, які ми знаємо, та й менші, наприклад, піраміда Джосера – творіння виключно часів Старого царства. Фараонів Середнього та Нового царства( 2040-1069р.до н.е.) хоронили в гробницях, переважно скельних. Такою була знаменита могила Тутанхамона (Тутанхамон ніколи не мав піраміди!). Так само відомого усім Рамсеса ІІ поховали у гробниці(і ще 4 рази перезахоронювали в інших гробницях).

2. Долина Нілу була плодюча через те, що Ніл зволожував землю під час повеней

Діло не лише у зволоженні – єгиптяни навчилися забезпечувати водою свої поля у час посухи, саме для цього була збудована величезна мережа каналів. Насправді, коли Ніл розливався, він приносив з високогір’їв чорний намул, багатий гумусом, надзвичайно родючий. Його потрібно було лише трішки вспушити – і садити зерно. Саме через цей намул єгиптяни називали свою країну «Кемет» - «чорна».

3. Єдиний матеріал для писання у єгиптян – папірус

Можливо, багато хто так думає, бо ми дуже багато чули про єгипетські папіруси. Насправді це був доволі дорогий матеріал, не всі його могли собі дозволити – тим більше використовувати його для якихось швидких, чорнових записів, змінних реєстрів і т.д. Тому, крім папірусу, древні єгиптяни писали на дерев’яних дошках, палетках(кістяних дощечках) та остраконах – спеціальних черепках, мушлях, шматках сланцю. Їх знаходять у дуже великій кількості. Саме остракони використовувалися замість зошитів у школах, і такі «шкільні» черепки виділити з-поміж інших дуже легко – адже навіть у Древньому Єгипті учні робили помарки і помилки.

4. Папірус -  це щось типу нашого очерету чи щось типу бамбуку(а я чула і таке)

Ні те, ні інше. І бамбук, і очерет – з родини злакових, далекі родичі нашої з вами пшениці. Папірусна осока належить до осокових – такі рослини лише ззовні схожі на злаки. Трикутні, соковиті стебла папірусу мають зовсім інші властивості, - передусім, вони волокнисті і клейкі, - саме тому древні єгиптяни використовували його для виготовлення своїх сувоїв. 

5. Фараони їздили на колісницях

Звісно їздили. Лишень з 18 династії. До 1730 року до н.е. єгиптяни поняття не мали, що таке коні, - очевидно, і колісниць вони не могли мати, натомість, використовували ноші та човни. Але з 1730 по 1580 р. до н.е. в Єгипті запанували завойовники-гіксоси, що, на відміну від єгиптян, мали коней, колісниці і досконалу бронзову зброю. Перший фараон, який їх вигнав, Яхмос, став використовувати ці нововведення. Найцікавішим є те, що всі ці зміни відбулися лише в період Нового царства; великі піраміди, як вже було сказано вище, будувалися в Старому… А тепер згадайте, як в численних фільмах чи навіть мультиках фараони на колісницях спостерігають за будівництвом своїх пірамід. Дивно, чи не так?

6. Хатшепсут - єдині жінка при владі у Древньому Єгипті

Жінок-політиків у Древньому Єгипті було набагато більше, ніж одна Хатшепсут. Наприклад, вдови правителів могли стати регентами при своїх малолітніх дітях (жінка-фараон Таусерт). Яххотеп, дружина Яхмоса, правила країною, поки її діти і чоловік боролися проти завойовників-гіксосів. Тію можна вважати співправителем при чоловікові Аменхотепі ІІІ і синові Ехнатонові – так багато у неї було свободи в державних справах і так сильно вона впливала на загальний політичний лад. Оскільки єдине, що ми знаємо про багатьох фараонів та їх дружин – це їх імена із списків жерців, можливо, жінок-правителів було ще більше.

7. У Древньому Єгипті була дуже розвинена медицина

Добре знати анатомію не означало бути «профі» в медицині. Розташування органів та приблизні їх функції єгиптяни знали через багатовікові традиції муміфікування. Також вони лікували деякі хвороби, наприклад, віспу. Однак дуже багато  інших захворювань лікувалися заговорами, закляттями, обрядами, жертвопринесеннями. Навіть звичайна лихоманка не обходилася без цих дій, а процеси «одужання»-«погіршення стану» традиційно трактувалися як воля богів.

8. Письмо Древнього Єгипту – це оті картинки-ієрогліфи

Взагалі-то так звана ієрогліфіка – це спеціальне письмо для культових предметів, обрядових записів та написах на стінах. Всі релігійні тексти та художню літературу записували своєрідним скорописом – ієратикою. Це були спрощені форми ієрогліфів. З 8ст до н.е. у повсякденному житті використовували ще більш спрощену форму – демотику. Пізніше копти вигадали новий тип письма, що поєднував демотику і грецькі літери. Хай там як, ці останні чотири види письма мають зовсім інший вигляд, ніж єгипетські ієрогліфи. 

9. Фараонам жилося дуже легко

Ну звісно їм було легше, ніж безправним ремісникам чи землеробам з ірригаційною «панщиною» - обов’язковою роботою на каналах. Але вони не відпочивали цілими днями. Фараони мали за свій обов’язок особисто брати участь в усіх походах і війнах, приборкувати повстання, постійно їздити по країні і контролювати всі процеси у ній(адже настільки видовжену за територією державу дуже важко тримати під контролем і захищати від загарбників). Окрім того, фараон був верховним жрецем – він мусив проводити певні обряди у храмах та власноруч приносити жертви. Взагалі є дані про те, що кожен день фараона був чітко розписаний і фараони не мали жодної вільної хвилини.

10. Єгиптяни воювали тільки з прилеглими землями

Насправді це дуже дивний стереотип. Єгиптяни були доволі войовничим народом – вони часто ходили у далекі походи. Наприклад, є часті записи про походи військ у пустелі та до «засніжених гір» Африки. Неодноразово велися війни з Нубією та Сирією. За Тутмоса ІІІ колоніями Єгипту стали Лівія, Ассирія, Вавилон, Хеттське царство і навіть острів Крит. Рамсес ІІ завоював Палестину та Ліван. Однак частенько траплялося, що після приходу до влади слабшого фараона країна, що платить данину і країна, яка збирає її, мінялися місцями – наприклад, у Пізньому царстві так трапилося з Єгиптом і Лівією.

Насправді в історії Древнього Єгипту є ще багато чого незвичайного. А ще більше загадок досі приховано від нас у нерозшифрованих тестах та невідкритих гробницях. Хтозна, які ще стереотипи зруйнуються під час наступних відкриттів у історії Древнього Єгипту.

Додати коментар
 29.12.2015 20:19  Оля Стасюк => Суворий 

Весело)))) Дуже класна штуковина. Дякую за чергові чудові нововведення)

 27.12.2015 23:22  Каранда Галина => Суворий 

Варіанти відповідей на останні 2 питання взагалі прикольні:)

 27.12.2015 22:00  Суворий => Каранда Галина 

дивно... не повинно....

 27.12.2015 21:15  Суворий => Оля Стасюк 

Додав в текст Вашого блогу онлайн-тест на основі зібраної Вами аналітичної інформації. Цікаво почути відгуки. Одночасно потестуємо новий сервіс проекту...

 27.12.2015 15:23  Оля Стасюк => Тетяна Белімова 

Ой, дякую))) І Вас зі святами__))))) Дуже красива картина!

 27.12.2015 10:01  Тетяна Белімова => Оля Стасюк 

Олю! Ти не перестаєш дивувати! Таке враження, що ти вже досвідчений єгиптолог! З таким знанням справи ведеш розмову! Дуже цікаво було. Про Ніл, ієрогліфи і муміфікацію знала - вивчала це з "Етики" і "Мистецтвознавства", а все решта - повне відкриття! Дякую!

Раптом уже не побачимося ТУТ до Нового року, то користуючись нагодою, вітаю тебе зі святами! Нехай щастить! 

Для тебе картина Sandra Kuck (American, 1955) «Christmas Morning»:

 26.12.2015 23:02  Оля Стасюк => Суворий 

згодна) якраз після мультику "Принц Єгипту" хотілося написати це. Крутий діснеєвський мульт, а наплутано такого, що плакати хочеться.))

 26.12.2015 23:01  Оля Стасюк => Каранда Галина 

ага))) так і кортить спеціально наплутати) дякую!

 26.12.2015 20:56  Каранда Галина => Оля Стасюк 

Дуже цікаво і пізнавально!
Тепер я переконалася, що з тебе вийде хороший історик.:)
Це в тому єгипті ще все повільно було... Ото мороки буде дослідникам нашиого часу... Скажімо, кіно про дев`яності з смартфоном, патефоном і ковриками з оленями:)))) а, ще й супермаркет туди)))

 26.12.2015 19:03  Суворий => Оля Стасюк 

Доволі точно підмічено одну цікаву деталь на прикладі колісниць. Наші знання про щось найчастіше накидані в голові як фотки на плоскому столі... А розташовувати їх вздовж часової осі можуть лише одиниці. А від цього розташуваня дуже часто залежить суть і зміст вчинків та подій... Я вже мовчу скільки такого бардака допускають автори в кіно і в літературі описуючи якусь епоху і нагромаджуючи в ній збірний ансамбль пісні і пляски з усіх відомих їм фактів.