10.03.2016 20:14  Олександра 

Противіковий засіб


Напевно, від назви одразу вимальовуються в уяві креми, реклами і ліки, що можуть «зробити молодими», «позбавити старіння», «забрати зморшки». Але ви не задумувались, що таке ці от зморшки і старіння, і від чого воно? Відповідь «від часу» не підходить.
Аякже ж, перечисляють: від довгої роботи, від напруження, турбот і важкого життя з часом з’являється зовнішні ознаки того, що людина старіє.
А що таке старість? Стара книжка має пошарпаний вигляд, порвана, вицвіла, пожовтіла і вся в пилюці. Старе авто час від часу деренчить, не заводиться, а опісля і зовсім «заглохне», і його кудись здадуть, як непотрібну річ. Старі записники, зошити, нотатки викидають у сміття, щоб купити нове.
То, якщо так і подумати за прикладами, старіння – це те, що робить людину непотрібною?
Не треба поспішати із запереченнями. Іноді людей похилого віку лишають в притулках «доживати», бо їхніх рідних немає, або вони зникли-поїхали, чи не можуть доглядати. Але людина може стати такою непотрібною, якщо лише сама до цього себе приведе.
Подивіться на будь-кого з літніх людей, хто сидить з дітьми, внуками, живе щасливо. То я скажу вам: вони – найменш старі порівняно з тими, хто поки виглядає молодим, але похмурий і злий на життя.
Мені здається, що старіння – це щось набагато більше, чим проста загальна назва зморшок.
Старіє людина скоріше всередині, чим зовні. І коли от людина починає втомлюватись від життя, старіти зсередини, то тоді вона старіє і ззовні.
Ви скажете, можливо, що жили добрі люди, щасливо проживали і теж постаріли. Але хто з нас не робив помилок? Образи, злість, сум, похмурість, байдужість присутні в кожного, що постійно віддаляє нас від вірного шляху.
Пам’ятаєте, розповідали про те, що усмішки і щирий сміх продовжують вік? А якщо поглянути з іншого боку? Можливо радість не лише продовжує вік, а й підтримує життя? Тобто тоді, коли ми не усміхаємось (злі, сердиті, похмурі, знервовані, байдужі), ми самі собі даємо менше часу в житті, пришвидшуємо те саме старіння душі. Можливо це є секрет «противікового засобу», який має стовідсоткову гарантію і не коштує ні копійки?
А от ці засоби, які рекламують, чи пластичні операції для людей, що «забирають старіння», можливо, допомагають виглядати краще. Але от це слово «допомагають» є недоречним. Після операцій багато не може усміхатися, «креми» змушують похмурніти через ціни, і це все діє лише якийсь час. То, виходить все це ще більше «забирає вік», ніж людина сама починає старіти? Погодьтесь, що від старіння душі кремів не існує.
Згадаю, що пишуть, мовляв, треба жити одним днем. Це, певно, те правило, що повністю не торкалось нікого, але має зміст для всіх. Я б теж хотіла сказати, що проживаючи кожен день як останній, ми справді зможемо жити.
Хочу завершити на тому слові, що ми самі обираємо для себе, як жити. Якщо ми захочемо стати щасливими, то пам’ятатимемо: немає нічого неможливого, і це наш вибір: старіти, витрачаючи час життя на злість і непорозуміння, чи залишатися вічно молодими, і в душі, і в серці, і зовні, стаючи просто щасливими і усміхненими.
Усміхніться.
(можливо саме зараз ви можете зупинити час)

Додати коментар
 06.07.2016 05:30  Роман => Олександра 

Все іде по замкненому колу,життя вічне, в природі зимою все завмирає-веною оживає.Ми вечером в сні завмираємо-ранком нове життя.Дивно було б, якби яблука були на дереві завжди зелені, або дозрілі висіли і нікому не потрібні.

 01.04.2016 20:22  Наталия Яценко-Мельник => Каранда Галина 

Або через 90 :)

 01.04.2016 20:21  Наталия Яценко-Мельник => Олександра 

Чтобы старость не стала нелепой пародией на нашу жизнь, существует только одно средство - преследовать цели, которые придают смысл нашему существованию. (Симона де Бовуар)
Ваші слова правда - це те, що багато з нас кожен день повторює собі ...і не виконує.

 13.03.2016 14:22  Каранда Галина => Олександра 

) цікаво було б почитати блог на цю ж тему від тебе через 30 і через 60 років)

 11.03.2016 12:04  Суворий => Олександра 

{#}Чим більше часу ми проводимо живучи спогадами - тим ми старіші.. Бо що ж таке старість - це туга за молодістю. Достатньо стерти спогади про молодість - і Ви знову станете молодими... Формат Це одним словом і все з початку...

 11.03.2016 07:27  Тетяна Белімова => Олександра 

Хтось із мудрих сказав: якби молодість знала, а старість могла... можливо, це б стало тим важелем, який би допоміг перевернути наш світ))
Цікаві роздуми! З усім згодна. Людина має отримувати задоволення від усіх вікових станів, і старість кожного - це результат його життя.