26.09.2022 10:17  Каллистрат 

ПРО ПОЕТІВ.


Тиняючись Інтернетом чого тільки в ньому не прочитаєш )))

Так от зачепившись за тему про Миколу Щорса, що можна ще пізнати з «Історичної правди» в «Українській правді».

Звертає на себе увагу те, що наш відомий поет і найближчий друг, головного творця міфу про Щорса, Олександра Довженка – Микола Бажан, окрім інших своїх іпостасей, був ще й агентом НКВД під псевдонімом «Петро Уманський», який регулярно доповідав чекістам про свого друга і підопічного Довженка. Таке от було діло.

Про це пише історик і публіцист Олександр Зінченко.

І ще пару слів з нашої недавньої минувшини. Про поетів.

«Україна пішла значно далі: зреклась тисяч одиниць зброї, причому на користь свого головного історичного ворога – Росії.

Далеко не всі, хто ініціював цей крок, зумисно прагнули послабити українців. Частина навпаки вважали, що відмова від ядерної зброї полегшить шлях України до незалежності, гарантує їй підтримку усього світу. Тому теза про без`ядерний статус з`явилася у Декларації про державний суверенітет 16 липня 1990-го.

Ініціатором її включення в основоположний документ був один з чільних діячів тодішньої антикомуністичної опозиції, один з лідерів Народного руху України Іван Драч. Він обґрунтував свою позицію так: не може без`ядерна держава бути частиною ядерної. А отже, відмова від цієї зброї зробить неможливим подальше перебування України у складі СРСР. Аргумент не переконливий – серед республік Союзу лише чотири (Україна, Росія, Білорусь і Казахстан) мали ядерну зброю. Решта були без`ядерними, але також бездержавними».

Це цитата із тексту історика Володимира В’ятровича. Із блогів тієї ж «Української правди».

Отакі от ролі іноді відіграють поети в нашому житті.

Поезію вищезгаданих поетів хтось читав чи ні?

25 вересня 2022р.

Додати коментар
 26.09.2022 19:53  Каранда Галина => Каллистрат 

Бажана точно в школі вчили, тільки не питайте, що саме. Не пам`ятаю. На Драча чітка асоціація з бабою в целофані - "Чорнобильська мадонна". Теж в школі. Я ж не читаю віршів поза Порталом....
я б не пускала поетів в політику... От письменників-фантастів - так. А поетів - ні... За виключенням тих, хто має технічну освіту. Щоб петрав хоч в чомусь, окрім віршів.