15.11.2019 00:12
для всіх
35413
    
  117 | 119  
 © Поліанна М

Еволюція приладів для вимірювання часу

Еволюція приладів для вимірювання часу

Що таке час? На це питання складно відповісти, бо абстрактні, невидимі поняття погано піддаються точному формулюванню.

Фізика говорить про те, що час – це умовна міра для вимірювання руху матерії, а для філософів він являє собою потік, який рухається тільки вперед з минулого в сьогодення, а після – в майбутнє.

В даному потоці відбуваються події, які називаються фактами. Можна довго розмірковувати про час, але для початку дізнаємося про прилади і способи його вимірювання.

Першим мірилом часу стало сонце. Суть сонячного годинника полягала в тіні, яку відкидав на певну шкалу покажчик – ґномон. Звичайно, подібні прилади не є точними, і в похмурий день ви не дізнаєтеся за їх допомоги час, але якщо використовувати їх як подарунки авторської роботи, то вони цілком порадують око у вигляді декору.

З розвитком людства зростає потреба в більш точному вимірі часу і на зміну сонячним годинникам приходять піщані (піскові). Вони зменшуються в розмірі і дають можливість не залежати від кліматичних умов. Будова даного годинника проста – між двома сполученими посудинами є невеликий отвір, через яке висипаються частинки піску. Від кількості піску залежить, яка одиниця часу вимірюється – секунда, хвилина чи година. За таким же принципом працює і клепсидра – водяний годинник. Зараз ці прикольні годинники також застосовуються, але несуть в собі скоріше естетичну, ніж практичну функцію.

В основі будови механічного годинника був маятник. Через великі розміри механізму він розташовувався на вежах і відраховував тільки годинний час, а не хвилинний. Але з часом баштовий хронометр змогли зменшити до розмірів наручного годинника.

На жаль, зі зменшенням загубилася і точність, тому дані годинники були окрасою, а не необхідними приладами. Оздоблені камінням і дорогоцінними металами, вони одягалися тільки на дамську ручку, для чоловіків же вони були занадто гарні і не приносили користі. Тільки необхідність змусила сильну стать надіти годинник – під час війни їх почали випускати для солдатів.

Після того, як в механізмі стали використовувати кварц, з`явилися більш точні кварцові годинники. Наш час подарував людям електронні годинники, які використовуються всюди і вважаються найточнішими. Хоча це й не зовсім так. Навігація, телекомунікація, космічна промисловість, супутникові системи і мобільний зв`язок використовують атомний годинник. Процес вимірювання коливань атомів і молекул узятий за основу даного механізму і є найточнішим способом вимірювання часових відрізків, який відомий на даному етапі розвитку людства.

 

Коротке тестування по темі прилади для вимірювання часу

Тест з фізики для учнів 7 класу


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 28.11.2022 19:27  Марушуклана => © 

Це дуже круто я дізналася багато нового (⁠✯⁠ᴗ⁠✯⁠)

 20.12.2021 21:59  Дмитрий => © 

Дуже гарно розповіли

 06.12.2020 18:36  Сафонов Іван => © 

Доступно і цікаво

 06.12.2020 18:34  миша => © 

дуже класно дякую

 28.11.2020 11:48  Аміна => © 

Дякуююююю