15.11.2019 00:19
для всіх
27103
    
  106 | 110  
 © Поліанна М

Способи відліку часу. Календарі

Способи відліку часу. Календарі

Далеко не всі народи світу зустрічають Новий рік 1 січня. Євреї і ефіопи зустрічають його раніше нас, а у тувинців і китайців – пізніше. Пов`язано це з тим, що в різних етносів і релігійних конфесіях за точку відліку часу вибиралися різні події і дати. Іудеї ведуть рахунок від створення світу, християни – з дня народження Христа, буддисти – з дати смерті Будди. Правда, в міжнародному побуті сьогодні використовується тільки християнський григоріанський календар – це диктується міркуваннями практичності. Ісламський календар є офіційним лише в Саудівській Аравії і деяких інших державах Перської затоки. Решта мусульманських країн використовують його лише для релігійних потреб.

В Індії існують більше двадцяти систем літочислення, в Непалі – трохи менше, але і Делі, і Катманду все одно змушені орієнтуватися на календар, прийнятий рештою людства. Однак і ця взята в якості універсальної системи літочислення є досить умовна. Адже якщо подумки уявити 3, 35 млрд років, що минули з часу створення Землі як одну добу, то перші ознаки життя на планеті виявилися близько полудня. Людина ж, за цією шкалою часу, з`явилася за чотири секунди до півночі, а досліджуваний історією час (останні 6-7 тис. років) триває лише чверть секунди.

Хто від куди рахує час?

Православний календар

Православна церква слідує календарем, в якому літочислення ведеться від створення світу. Православні вважають, що це сталося в 5508 році до н. е. Цей рік і був прийнятий за перший, а 1 березня стали вважати днем ​​настання нового року. За цим календарем 1 березня 2020 року настане 7528 рік.

Юдейський календар

За іудейським календарем створення світу відбулося майже на 2 тис. років пізніше, ніж за православним. Тому єврейський новий рік, який вже настав 16 вересня, має порядковий номер 5781.

Китайський календар

Китайці ведуть своє літочислення з 2637 року до н. е. Саме тоді був складений перший в історії людства календар. За китайським місячно-сонячно-юпітерним календарем 2020 рік настане 25 січня і буде 4717-м за рахунком. Крім цього в Китаї існує циклічна система літочислення: раз в 60 років кожна з дванадцяти тварин місячного циклу поєднується з однією з п`яти стихій (дерево, вогонь, метал, вода і земля). 2020 рік стане роком Металевого (Білого) Щура.

Олімпійський календар в Стародавній Греції

Історик Тімей ввів в Стародавній Греції календар, в якому літочислення велося з року проведення перших Олімпійських ігор. Олімпіада – грецький рік – тривала 1417 днів (тобто кожні 4 роки). Якщо слідувати Тімею, наступний рік розпочнеться 24 липня 2020 року, коли в Токіо стартує чергова Олімпіада. Він буде 700-м за рахунком, хоча сучасні літні Олімпійські ігри мають лише 32 черговий номер.

Календар в Стародавньому Римі

Древні римляни вели літочислення від дня заснування Рима. Наступний римський рік буде 2773-м.

Буддійський календар

Буддисти ведуть відлік з дня смерті Будди. За їх місячним календарем зміна року відбудеться в січні. Для буддистів це буде 2564-м роком.

Християнський (григоріанський) календар

Християнський (григоріанський) календар веде рахунок від народження Христа. Новий рік – 2020-й від різдва Христового.

Календар Французької революції

Був введений 24 листопада 1793 і відмінений 1 січня 1806 року (рахунок років ведеться з моменту встановлення Першої французької республіки). Потім застосовувався в дні Паризької комуни в 1871 році. Рік за цим календарем починається в день осіннього рівнодення (21 або 22 вересня). Відповідно в Франції у вересні міг настати 228-й рік.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 22.12.2020 20:44  Андрій Шепетяк => © 

Дуже дякую

 17.12.2020 16:58  Костян => © 

Чудове

 06.12.2020 22:24  анонім => © 

дуже дякую!!! Дуже класно❤️❤️❤️

 28.11.2020 19:47  Девочка Алина => © 

Дуже дякую

 16.11.2019 00:04  © ... 

Усім дякую за коментарі ))

 15.11.2019 09:26  Каллистрат => © 

Да-а-а...))) Горазды люди на выдумки)))
В 1971 году некий рабочий - шлифовщик выбросил в массы лозунг: "Пятидневку за четыре дня!" Во как!
Так мы ходили на него смотреть)))
Героем он, конечно стал, но через три года и помер.
Ergo - не хрен смертному подгонять время )))
P.S. А вообще-то, если выписать все лозунги и призывы страны Советов на отдельный листочек, так сразу же и поймёшь в каком дурдоме мы жили)))

 15.11.2019 08:48  Суворий => © 

А де чудернацький пятиденний сталінський радянський революційний календар, який потім став шестиденним і протримався цілих 10 років.

 15.11.2019 08:18  Каранда Галина => © 

Круто придумали...