06.12.2020 21:08
для всіх
4556
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Коливання. Види коливань. Фізичні величини, які характеризують коливання

Коливання. Види коливань. Фізичні величини, які характеризують коливання 11 клас

Мета онлайн уроку: продовжити формувати знання учнів під час очного або дистанційного навчання про коливальний рух, рівняння гармонічних коливань; розширити поняття коливальних процесів на електромагнітні явища

Наука буває двох видів — фізика і збирання марок.
Е. Резерфорд

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Перед початком заняття пригадаємо урок «Коливальний рух. Амплітуда, період і частота коливань» за 7 клас та пройдемо відповідний онлайн-тест для перевірки.

Тест "Коливальний рух. Амплітуда, період і частота коливань"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Коливальний рух. Амплітуда, період і частота коливань" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Коливання. Види коливань. Фізичні величини, які характеризують коливання»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Коливання. Види коливань. Фізичні величини, які характеризують коливання» §17 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Пишемо конспект.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: Гармонічні коливання.

При дистанційному навчання розпочати варто з узагальнюючого відео по даній темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Коливання — це зміни стану системи біля певної точки рівноваги, які точно або приблизно повторюються з часом.

Коливальний рух

Проскрольте таблицю вліво →

Коливання

Вільні коливання

Вимушені коливання

Автоколивання

Вільні коливання — це коливання, які відбуваються під дією внутрішніх сил системи і виникають після того, як систему виведено зі стану рівноваги.

Вимушені коливання — це коливання, які відбуваються в системі тільки під дією зовнішнього періодичного впливу.

Автоколивання — це незгасаючі коливання, які відбуваються внаслідок здатності системи самостійно регулювати надходження енергії від постійного джерела.


Коливання, амплітуда яких не змінюється з часом, називають незгасаючими; коливання, амплітуда яких із часом зменшується, — згасаючими.

Слайд 4

Гармонічні коливання — це коливання, за яких значення змінної величини змінюється з часом за гармонічним законом.

Гармонічні коливання. Формули

де x — значення змінної величини в даний момент часу t; A — амплітуда коливань; ω — циклічна частота; ­0 — початкова фаза коливань.

Слайд 5

Графік залежності значення змінної величини від часу називають графіком коливань.

Графік гармонічних коливань

Графік гармонічних коливань 2

Графік гармонічних коливань має вигляд кривої, яку в математиці називають синусоїдою або косинусоїдою.

Слайд 6

Амплітуда коливань A — це фізична величина, яка характеризує коливання і дорівнює максимальному значенню змінної величини.

Амплітуда коливань

Слайд 7

Період коливань T — фізична величина, яка характеризує коливання і дорівнює мінімальному інтервалу часу, через який значення змінної величини повторюється, тобто часу, за який здійснюється одне повне коливання:

Період коливань T. Формула

Одиниця періоду коливань у СІ — секунда (с) (s).

Слайд 8

Частота коливань ν — фізична величина, яка характеризує коливання і чисельно дорівнює кількості повних коливань, які здійснюються за одиницю часу:

Частота коливань. Формула

Одиниця частоти коливань у СІ — герц (Гц) (Hz).

Слайд 9

Циклічна частота ω — фізична величина, яка характеризує коливання і чисельно дорівнює кількості повних коливань, які здійснюються за 2π секунд:

Циклічна частота ω. Формула

Одиниця циклічної частоти в СІ — радіан за секунду (рад/с, або с-1) (rad/s, s-1).

Слайд 10

Фаза коливань — фізична величина, яка характеризує стан коливальної системи в даний момент часу:

Фаза коливань ϕ. Формула

Слайд 11

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний тест онлайн уроку «Коливання. Види коливань. Фізичні величини, які характеризують коливання», побудований на основі контрольних запитань параграфа, для остаточного закріплення поданого матеріалу.

Тест "Коливання. Види коливань. Фізичні величини, які характеризують коливання"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Коливання. Види коливань. Фізичні величини, які характеризують коливання" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 12

Розв’язування задач

Розглянемо задачу з п. 3 «Учимося розв’язувати задачі» з підручника на сторінці 98 та проаналізуємо розв’язок.

Задача

Задача. За графіком коливань тіла на пружині визначити

За графіком коливань тіла на пружині (див. рисунок):

1) визначте амплітуду, період, частоту, циклічну частоту коливань;

2) запишіть рівняння коливань і рівняння швидкості руху тіла;

3) знайдіть зміщення та швидкість руху тіла у фазі π/6 рад.

Слайд 13

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Коливання. Види коливань. Фізичні величини, які характеризують коливання», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 17, завдання 1, 2 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Також законспектуйте задачу з п. 3 §17. Хто бажає отримати високий бал, також має виконати «Експериментальне завдання» на ст. 99.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!