28.12.2020 20:35
для всіх
5091
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Електричний заряд та електромагнітна взаємодія

Електричний заряд та електромагнітна взаємодія 8 клас

Мета онлайн уроку: дати знання під час очного або дистанційного навчання про електромагнітну взаємодію, електричний заряд, два роди зарядів та розглянуті їх основні властивості

Неуцтво — важкий тягар.
Фалес Мілетський

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Канікули скінчились, усі відпочили та отримали «заряд бадьорості», щоб почати вивчати новий розділ «Електричні явища. Електричний струм». Тепер дамо відповіді на важливі питання, з якими ми зіткнулися на початку навчального року. Ці знання нам знадобляться для вивчення нової теми. При дистанційному навчанні відповідаємо письмово.

Фронтальне опитування

1. Сформулюйте основні властивості МКТ.

2. Опишіть та замалюйте будову атома.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Електричний заряд та електромагнітна взаємодія»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Електричний заряд та електромагнітна взаємодія» §19 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» або §19, 20 та 21 «Електричні явища. Електричний заряд», «Подільність електричного заряду», «Будова атома» за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський». Пишемо конспект, головне виділене нижче.

При дистанційному навчанні урок варто розпочати з пояснювального відео по темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Фалес Мілетський (640 – 550 рр. до н. е.)

Фалес Мілетський

Давньогрецький філософ Фалес Мілетський першим відкрив, що шматок бурштину, потертий вовною, починає притягувати дрібні частинки. Він і ввів корінь слова «електро», адже слово «бурштин» в перекладі з грецької означає «електрон».

Бурштин

Слайд 4

Електромагнітна взаємодія

Будова атома

Електрони утримуються біля ядра атома завдяки електромагнітній взаємодії. Електрична взаємодія є однією з її складових.

Слайд 5

Проведемо кілька дослідів з прикладами електромагнітної взаємодії. Наприклад, наелектризуємо гребінець та перевіримо, що він зможе притягнути до себе. На відео можна побачити, що такий гребінець може дозволити навіть керувати цілим кораблем.

PlayVideo YouTube

Слайд 6

Електричний заряд

Електричний заряд — це фізична величина, яка характеризує властивість частинок і тіл вступати в електромагнітну взаємодію.

Електричний заряд. Одиниці

Електризація — це процес набуття макроскопічними тілами електричного заряду.

Слайд 7

Основні властивості електричного заряду

1. Існують два роди електричних зарядів — позитивні і негативні.

Існують два роди електричних зарядів: позитивні і негативні

Електричний заряд такого роду, як заряд, отриманий на бурштині або ебонітовій паличці, потертих об вовну, прийнято називати негативним, а такого роду, як заряд, отриманий на паличці зі скла, потертій об шовк або папір, — позитивним.

Два роди електричних зарядів

Слайд 8

2. Тіла, що мають заряди одного знаку, відштовхуються.

Однойменні заряди відштовхуються

Тіла, що мають заряди протилежних знаків, притягуються.


Різнойменні заряди притягуються

PlayVideo YouTube

Слайд 9

3. Носієм електричного заряду є частинка — електричний заряд не існує окремо від частинки. Зазвичай під час електризації тіло приймає або віддає деяку кількість електронів.

Зазвичай носієм електричного заряду є електрон

Зазвичай під час електризації тіло приймає або віддає деяку кількість електронів

Слайд 10

4. Електричний заряд є дискретним, тобто електричні заряди фізичних тіл є кратними певному найменшому (елементарному) заряду:

Електричний заряд є дискретним. Формула

де q — заряд фізичного тіла; N — ціле число; e — елементарний заряд.

Носієм найменшого негативного заряду є електрон.

Слайд 11

5. І мікрочастинки, і макроскопічні тіла можуть мати заряд (позитивний або негативний), а можуть бути нейтральними. Наприклад, нейтральними частинками — частинками, заряд яких дорівнює нулю, — є нейтрони (вони разом із протонами складають ядро атома).


Будова атома, ядро атома

Слайд 12

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Електричний заряд та електромагнітна взаємодія», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Електричний заряд та електромагнітна взаємодія"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Електричний заряд та електромагнітна взаємодія" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 13

Розв’язування задач

Задача 1 (Вправа №19, завдання 1)

На рисунку зображено позитивно заряджене тіло й підвішені на нитках кульки 1 і 2, що мають заряди невідомих знаків. Визначте знаки зарядів кульок 1 і 2.

Задача. На рисунку зображено позитивно заряджене тіло й підвішені на нитках кульки 1 і 2

Слайд 14

Задача 1 (Вправа №19, завдання 2)

На тонкій шовковій нитці висить заряджена паперова кулька. Як, маючи ебонітову паличку та шматок вовни, визначити знак електричного заряду кульки?

Задача. На тонкій шовковій нитці висить заряджена паперова кулька

Слайд 15

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Електричний заряд. Електрична взаємодія», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 19, завдання 4 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Також виконайте Експериментальне завдання на ст. 105 (зробити фотозвіт).

Наприклад, Завдання 20, вправа 2-5 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».

Слайд 16


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Дистанційне Навчання З ФізикиМаєте питання, пропозиції або помітили помилку? Напишіть нам та ставте лайк!
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 12.01.2021 10:44  Карина => © 

Усе пояснили доступно

 10.01.2021 22:50  Апплеаика => © 

Дуже цікаві та пізновальні презентації