02.01.2021 20:27
для всіх
7435
    
  22 | 24  
 © Поліанна М

Життя і досягнення Блеза Паскаля

Життя і досягнення Блеза Паскаля

За своє коротке життя Блез Паскаль досяг успіху в самих різних починаннях. Він став не тільки визнаним класиком французької літератури, але і знаменитим ученим, і саме він відкрив світові основний закон гідростатики. Крім того, він є автором безлічі праць з математики та фізики.

Батько Паскаля, сам займався його освітою на дому, розробив для нього особливу програму, досить насичену. Однак, згідно з цією програмою вивчати математику юному Блезу належало лише з 15-16 років, в той час як виявляти до неї інтерес він почав набагато раніше. Одного разу його батько був вражений, побачивши, як його 10-річний син самостійно довів 32-ю теорему Евкліда, не знаючи при цьому навіть назви геометричних фігур. Усвідомивши його талант, батько дозволив йому серйозно зайнятися геометрією.

Зазвичай в короткій біографії Блеза Паскаля не згадуються деякі цікаві подробиці про те, як він взагалі захопився фізикою. Сталося це дуже рано – коли йому було 11 років, він за обідом зачепив столовим прибором фаянсовое блюдо, і його зацікавила природа звуку, який він при цьому почув. Тоді він провів серію дослідів, результати яких виклав в своїй першій науковій праці «Трактат про звуки».

У юності Блез Паскаль нерідко допомагав батькові з математичними розрахунками, якому вони були потрібні для роботи – той займався розподілом мит, податків і податей. Щоб полегшити цю рутинну працю, він в 19 років винайшов першу в історії людства лічильну машину. Цей складний механізм згодом в тому чи іншому вигляді застосовувався при конструюванні арифмометрів протягом майже 300 років.

Блеза Паскаля можна назвати одним з винахідників громадського транспорту. Він придумав і розробив проект дешевого переміщення городян в багатомісних каретах, і цей проект був реалізований – по Парижу почали курсувати так звані омнібуси, карети, що ходили по визначених маршрутах. Вони стали прообразом сучасних автобусів.

Багато звичних нам предметів були винайдені саме цим великим ученим. Наприклад, садова тачка з одним колесом і двома ручками, або ртутний барометр, що вимірює атмосферний тиск, або звичайний шприц, без якого неможливо уявити сучасну медицину.

У юності Блез Паскаль листувався зі знаменитим математиком Рене Декартом. Коли йому було 16 років, він відправив Декарту одну зі своїх математичних праць, але той навіть не повірив, що його автор настільки юний – до того глибокою і складною була надіслана йому робота.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!