02.01.2021 19:48
для всіх
5351
    
  31 | 31  
 © Поліанна М

Глибини, підкорені аквалангістами. Заходи безпеки під час підкорення морських глибин

Глибини, підкорені аквалангістами. Заходи безпеки під час підкорення морських глибин

Для людини завжди було природним перевищити існуючі межі і довести як для себе, так і для всього світу, що він є кращим в своїй дисципліні. Цей інстинкт привів до деяких дивних фактів про підводні плавання, які показують нам, що ми завжди можемо знайти спосіб рухатися вперед. Деякі з них успішно досягли своїх цілей, в той час як інші загинули. Ось надихаючі люди, які встановили одні з найнеймовірніших рекордів підводного плавання.

Найглибше занурення з аквалангом серед чоловіків

Рекордсменом по найглибшому зануренню з аквалангом є Ахмед Габр, який занурився на приголомшливу глибину 332, 35 метра. Єгипетський інструктор з Скубі-дайвінгу провів чотири роки навчання для свого рекордного занурення. Захід відбувся в Червоному морі Дахаба, що в Єгипті, 18 вересня 2014 року. Вранці Габр пірнув в море – з дев`ятьма балонами – і сплив після півночі. У той час як спуск зайняв всього 15 хвилин, на зворотному шляху йому довелося майже 14 годин декомпресувати.

Найглибше занурення з аквалангом серед жінок

Світовий рекорд жінок по глибокому зануренню з аквалангом належить Верне ван Шайк, яка опустилася на глибину 221 метр в печеру Боесмансгат в своїй рідній Південній Африці. Ця подія також ознаменувала новий жіночий рекорд по глибині занурень саме в печери. Занурення відбулися 25 жовтня 2004 року і тривало понад 5 годин, з яких 12 хвилин було витрачено на спуск.

Найшвидше 10-кілометрове занурення

Рекордсменом по найшвидшому 10-кілометровому підводному плаванню є Файзал Аль Мусаві, дайвер-інвалід, який хотів довести, що фізичні обмеження не завжди заважають людині слідувати за своєю мрією. Протягом трьох місяців кувейтський дайвер тренувався в басейнах і протягом ще одного – у відкритому морі, перш ніж встановити новий рекорд в Хургаді, в Єгипті, 22 серпня 2018 року. Занурення тривало 5 годин і 24 хвилини, побивши попередній рекорд майже на годину.

Найдовше відкрите занурення в солоній воді

Рекорд по найдовшому відкритому зануренню з аквалангом в солоній воді належить турецькому дайверу Джемі Карабею, який водночас був попереднім рекордсменом. Карабей провів 142 години, 42 хвилини, 42 секунди під водою на пляжі Явуз Чікарма, в Кіпрі, 20 липня 2016 року. В цілому, майже шість днів він пробув у глибинах, граючи під водою в шахи і футбол зі своєю командою підтримки. Карабей також є рекордсменом з найтривалішого занурення з аквалангом в контрольованому середовищі, провівши більше 192 години в басейні в Стамбулі (Туреччина).

Найдовше занурення з аквалангом у відкритій прісній воді

Рекорд з найтривалішого підводного занурення з аквалангом в прісній воді в даний час належить Джеррі Холу зі Сполучених Штатів. Хол занурився на глибину 3, 6 метра (12 футів) на підводній платформі в озері Ватауга, штат Теннессі, де він перебував протягом 120 годин 1 хвилини 9 секунд. Аквалангіст залишався під водою з 29 серпня по 3 вересня 2004 року і жодного разу не піднімався на поверхню. Він регулярно їв, спав і тренувався на стаціонарному велосипеді, а підводний телевізор з DVD-плеєром забезпечував дайверу розваги.

Найстаріший дайвер

Найстаршим дайвером в світі є Уоллес Реймонд Вуллі (Wallace Raymond Woolley) –британський ветеран Великої Вітчизняної війни і багаторічний дайвер 1923 року народження. Вуллі зробив рекордне занурення через кілька днів після того, як 31 серпня 2019 йому виповнилося 96 років на затонулому кораблі «Зеноб» в бухті Ларнака (Кіпр). Він залишався на глибині 42, 4 метра (139 футів) як мінімум 44 хвилини, і до нього приєдналися ще 47 інших дайверів. Вуллі побив свій власний рекорд, раніше досягнутий, коли йому було 95 років і 4 дні. Він також є головною темою документального фільму 2018 року під назвою «Життя починається в 90 років».

Заходи безпеки під час підкорення морських глибин. Основні правила дайвінгу для початківців

Статистика говорить, що дайвінг за кількістю нещасних випадків займає 22-е місце, а значить він безпечніший за боулінг, який, до слова, на 21-му. І якби всі дайвери дотримувалися основних правил безпеки, то кількість нещасних випадків прямували б до нуля. Бо все погане, що трапляється з дайвером, в 98% випадках мають одну причину – порушення правил безпеки. Розглянемо кілька основних правил, які мають дотримуватися дайвери-початківці.

Перше правило дайвінгу – занурюватися можна не всім. Сам по собі рекреаційний (любительський) дайвінг ризику для здоров`я не представляє, але має ряд медичних протипоказань. Їх можна розділити на абсолютні, тобто повністю виключають заняття дайвінгом, і тимчасові. До абсолютних протипоказань відносяться: психічні захворювання та захворювання центральної нервової системи (епілепсія, шизофренія), серцево-судинної системи (вади серця, порушення серцевого ритму і т. п.), дихальної системи (бронхіальна астма та ін.), деякі хвороби очей і ЛОР-органів. Тимчасовими протипоказаннями можна вважати практично всі «застуди», хронічні захворювання в стадії загострення, вагітність, стан алкогольного або наркотичного сп`яніння. Занурюватися не можна навіть якщо відчуваєте незначне нездужання. Приходячи на курс навчання дайвінгу, ви обов`язково заповнюєте медичну анкету. Підписуючи її, ви підтверджуєте відсутність у вас протипоказань. При необхідності попередньо консультуйтеся з фахівцями.

Друге правило дайвінгу – дайвінгом не можна займатися без попередньої підготовки. Якщо ви купили спорядження, подивилися кілька навчальних відео в інтернеті, і пішли одразу пірнати в озері поруч з дачею, дайвінг стає небезпечним для вашого здоров`я і, з великою часткою ймовірності, життя. Основа безпечного дайвінгу – якісне навчання. Обов`язково потрібно пройти базовий курс навчання дайвінгу. Там кожен отримаєте необхідні для безпеки знання, навички та станете сертифікованим дайвером, що відкриє Вам двері всіх (або майже всіх) дайв-центрів світу.

Наступне правило дайвінгу – не перевищуйте допустимих меж. Кожен рівень сертифікації дає дайверу той обсяг інформації, який необхідний для занурень в певних умовах на певну глибину. Якщо ви закінчили базовий курс, значить, вас навчили безпечно занурюватися на глибину до 18 метрів. Не треба перевищувати цих меж, пірнати на 40 метрів або залазити в підводну печеру. Занадто багато шансів там і залишитися. Кожному наступному «кроку» під водою потрібно вчитися.

Ще одне правило дайвінгу – майже все потрібно робити повільно. Повільно занурюватися і ще повільніше спливати (не швидше бульбашок від видиху), щоб уникнути декомпресійної хвороби. Постійно глибоко і повільно дихати, повільно рухатися. Чому? Це все пояснює фізика. І цьому всьому кожен дайвер навчається під час проходження базового курсу дайвінгу з інструктором.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!