25.05.2021 22:33
для всіх
2247
    
  7 | 8  
 © Поліанна М

Основні правила монтажу освітлювальної та силової мереж

Основні правила монтажу освітлювальної та силової мереж

Монтаж електропроводки в квартирі або приватному будинку – технічно складна робота, що вимагає від майстра високої кваліфікації. Самостійна прокладка проводів без знань правил улаштування електроустановок (ПУЕ) і БНіП неприпустима, так як загрожує безпеці та життю мешканців. Пожежа в приватному секторі або багатоквартирному будинку нерідко виникає через недотримання норм при роботі з електрикою.

Основні вимоги монтажу

Розводка електропроводів здійснюється після розрахунку робочого навантаження на проводку в конкретній квартирі. Спеціаліст враховує потужність і силу струму, необхідні для роботи електрообладнання – пральної машини, освітлювальних приладів, мікрохвильової або кухонної печі, побутових приладів. Отримавши дані по реальному навантаженню на електропроводку, майстер точно уявляє, який поперечний переріз дроту необхідно вибрати для розведення. Правило «навантаження повинна бути нижче сили струму» запобігатиме короткому замиканню та загоряння проводки.

Установка розподільного щитка, автоматичних вимикачі (запобіжники) та УЗО – забезпечує безпеку при перевищенні допустимого навантаження на дроти. При істотному стрибку напруги або тривалому перевищенні встановленого значення «автомат» просто відключить електрику в квартирі, запобігши пожежі. Розподільна коробка повинна бути пластмасовою або металевою, що забезпечить миттєвий доступ до проводів.

Кабель для сучасної електропроводки повинен бути виключно трижильним мідним. Ця вимога пов`язана з тим, що алюмінієві дроти не здатні витримати навантаження через скупчення безлічі потужних електроприладів в квартирі, а третя жила забезпечить заземлення. Встановлено такі норми перетину кабелю і проводів:

  • підводка до вимикачів і освітлювальних приладів – 1, 5 мм2;
  • підключення до розеток і монтаж основної проводки в квартирі – 2, 5 мм2;
  • підключення до розподільного щитка – 6 мм2.

У квартирі до щитка повинні бути прокладені три жили: нуль (N), фаза (L) і земля (PE). Правила ПУЕ та БНіП дозволяють забезпечити оптимальне навантаження на систему і створити умови для безперебійної безпечної роботи електрики. Наявність «землі» виключає удар електричним струмом, який може виявитися для людини смертельним, і запобігає перегорання побутових приладів. У разі пробою фази напруга буде подано на корпус електроприладу, і врятувати людину в цьому випадку може лише заземлювальна жила.

Вимоги до системи розеток і вимикачів

Електропроводка в квартирі створюється за ретельно продуманою схемою. Вона підпорядковується правилом БНіП:

  • для шестиметрової площі розміщується одна розетка, проте в умовах сучасної кухні така вимога не має сенсу, адже побутових приладів в маленькому приміщенні більше;
  • вимикач розміщений не ближче 100 мм від дверної ручки, але навпроти неї;
  • у ванній кімнаті допускається розміщення розеток у випадках, якщо вони мають спеціальний рівень захисту вологи, розміщені не ближче, ніж в 60 см від джерела води;
  • вимикачі розташовані не нижче 10 см від підлоги, вікон, дверей та на відстані не менше 20 см від стелі.

На кухні допускається довести число розеток до реальної відповідності з числом побутових приладів, не виконуючи вимогу монтувати тільки одну розетку на 6 км. метрів площі. Розетки у ванній обов`язково повинні бути підключені до коробки розподілу.

Припустимо запланувати кілька ліній освітлення. Грамотний електрик складе схему прокладки електрокабелів, розеток, вимикачів. Кожна лінія повинна мати логіку розміщення, бути розташована вертикально або горизонтально з обов`язковим відображенням на схемі. Кабель прокладається в 20 см від дверних і віконних прорізів.

Різновиди проводки

Існує три варіанти розміщення квартирної проводки:

  • прихована;
  • зовнішня;
  • комбінована.

Прихованим рахується кабель, прокладений під стельовою конструкцією або покриттям підлоги. Найчастіше при капітельного ремонті прокладаються зручні рівні штроби, в які закладається силовий кабель, покладений в гофрований футляр. Такий варіант розміщення проводки непомітний під шаром штукатурки і фінішних покриттів, при цьому ніяких порушень техніки безпеки немає.

Зовнішня проводка найбільш проста. Кабель в цьому випадку розміщується на стінах в ложі спеціального пластикового каналу. Естетика страждає, зате доступ до електрики зручний, в разі необхідності можна зробити будь-які за складністю маніпуляції з проводами та кабелями.

Комбінована проводка поєднує переваги перших двох типів. Варіанти розміщення кабелю різні. Одна лінія може розташовуватися на стіні, інша захована в підлогу або під фінішне покриття. У квартирі комбінована проводка практично не зустрічається.

Кабель повинен бути покладений в гофрований рукав. Це захищає дроти від пошкоджень, а також дозволяє проводите його ремонт, не руйнуючи шар штукатурки.

Навчитися монтувати освітлювальні та силові мережі не важко, головне дотримуватися ряду правил та розуміти фізику.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!