26.05.2021 17:57
для всіх
14782
    
  31 | 33  
 © Поліанна М

Випаровування і конденсація в живій природі

Випаровування і конденсація в живій природі

Випаровування у людей

Чому якщо облитися теплою водою, нам все одно стане холодно? Чому після важкої роботи, коли спітніли – в якийсь момент ми починаємо мерзнути? На все це чудово відповідає фізика.

Саме потовиділення – важливий процес терморегуляції організму. Якщо ми досягаємо високої температури (через зовнішні впливи або ж через хворобу), то організм прагне себе охолодити, щоб не померти через перетворення білків в нашому організмі в яєчню.

Піт виділяється через пори шкіри, а потім випаровується – все це дозволяє нашому організму швидко позбутися зайвої енергії, охолодити тіло і нормалізувати температуру.

А чому при високій вологості холод і тепло сприймаються більш чутливо? Це пов`язано з пітливістю людини при високій температурі. Такий механізм допомагає нам боротися зі спекою і «скинути» надлишкове тепло, але при високій вологості піт не може випаруватися.

При низькій вологості відбувається щось схоже. Як не дивно, в мороз ми теж потіємо (набагато менше, але все-таки це відбувається). Якщо вологість на вулиці низька, то піт випарується з-під куртки і нам буде комфортно. А при високій вологості – він там затримається і буде проводити тепло назовні, забираючи у нас дорогоцінні Джоули тепла. Тому взимку в місцям з вологим кліматом завжди холодніше, ніж при сухому.

Випаровування у тварин

У тварин цей механізм працює схожим чином. Але, наприклад, собакам випаровування з шкіри недостатньо, тому вони часто відкривають пащу, висувають язика і дихають часом ну дуже смішно.

Саме гортань і язик собаки ідеально підходять для випаровування вологи і охолодження тіла тварини.

Випаровування у рослин

Дивно, але у рослин механізм випаровування теж працює схожим чином. Рослини дуже люблять воду, тому домашні рослини ми поливаємо, а в пустелях їх просто немає.

Ту воду, яку квіти поглинули, вони можуть випаровувати, щоб не перегрітися під жарким сонцем. Так, вода потрібна, щоб рослини харчувалися, але в спекотні дні ще й для температурної саморегуляції. Тому не забуваємо поливати квіти, а в дуже спекотні дні робити це варто ще інтенсивніше.

Випаровування в живій природі та навколишньому середовищу

Процес випаровування безпосередньо пов`язаний з кругообігом води в природі. Саме кругообігом води в природі забезпечується життя на Землі – так як волога розноситься по всьому світу, рослини в дикій природі здатні жити без наших спроб полити велику пальму з лійки.

Випаровування води з поверхні річок, озер, морів і океанів створює дощові хмари, які потім, проливаючись дощем, поливають рослини і дерева. Багато хто дощ не любить, мовляв, він мокрий і затікає в черевики, але він дуже потрібен посушливим регіонах – Північній Африці або Центральної Індії, які часто страждають від посухи.

Конденсація у природі

А що ж з конденсацією? Цей процес ми можемо спостерігати щоранку, коли виходить роса або туман. Завдяки конденсації в природі утворюються хмари, які згодом перетворюються в дощ чи сніг. Конденсація завжди супроводжує випаровування, як її антипод, щоб і створити разом кругообіг в природі.


PlayВипаровування і конденсація в живій природі


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 11.11.2022 17:52  Алина => © 

Це дуже цікаво писати дякую