20.03.2013 11:50
для всіх
284
    
  2 | 2  
 © Юдов

ТЕМНІ ЛЮДИ

ТЕМНІ ЛЮДИ

народжені революціями

Ми, депутати, темні люди. Не в смислі освіти чи політики, а в смислі місця влаштування сесії. Бо звідки нам, народним депутатам району, можна було знати, що перша наша сесія теперішнього скликання відбудеться саме в пітьмі місцевого бару «У Наталі», а не в світлому залі засідань адміністративного будинку.

Зал засідань не працював, як навмисне, завдяки прибиральниці бабі Маші, що викинула сміття в унітаз, а хтось (серед великої кількості когось в адміністративному будинку важко визначитись) скрутив вентиль зливного бачка. Тож у всій будівлі, як і в залі засідань, панувала «весняна» повінь, а ми, темні районні депутати, на свою першу сесію зібрались «У  Наталі» за столиками, при світлі одного єдиного бра.

Пітьма поєднувала різнокольорові політичні сили. Білі, зелені, червоні і голубі,  провладні і опозиційні зливалися в одне сіре тьмяне наодеколонене марево. Всі хотіли взятись за роботу – радитись, як в Європі, тож почали з присягання на вірність народу району. Нововведення присяги для нас не суперечило з Конституцією і підкреслювало наше самоврядування на місцях.

Найстарший депутат читав текст. Найстарший якраз і був світлою людиною, бо перед ним світив єдиний освітлювальний прилад бару, і йому до пенсії державного службовця залишався лише рік. Він випросив виборців обрати його депутатом на термін чотирьох років (получалося про запас) і депутат бадьорився. Виборці, теж темні люди, не в смислі політики, а в смислі споживачів електроенергії, вибрали найстаршого за єдину фразу:

«Я районні електромережі в гробу бачив!»

За такий лаконічний вислів найстарший мав мандат депутата і читав текст присяги.

Перші рядки про вірність народу йшли легко. Бо пітьма «У Наталі», що об’єднувала п’ятдесят темних людей, гуділа, як джмелі у норі, - однаково і голосно. Найстарший вдивлявся в текст і пропонував:

-Присягаю віддано служити на користь державі!

Пітьма п’ятидесятиголосо  відлунювала.

Та коли зазвучали рядки «Присягаю в роботі і побуті користуватись виробами, харчами, та технікою виключно вітчизняного виробництва», - джмелиний рій стих.

Серед неймовірної тиші «У Наталі» пролунав невизначений темний голос когось із депутатів:

-Хто писав текст присяги?

Найстарший притулив листок з текстом до бра. Прижмурено придивлявся, щось розмазуючи пальцем.

-Затверджено на попередній сесії депутатів якогось скликання...

-Та це були наші депутати, чи не наші? – Почав оживати джмелиний рій.

-Мені тепер що, голим ходить? Чи йти в супереч із совістю?

-А в тебе совість є?

-Така як в тебе!

-А давайте...

-А мені ще вісім років до пенсії!

-Нате..

-Осьо тобі реформа!

І добре, що у барі було темно. Зчинилась бійка, але ніхто нікого не бачив – лупились просто так, не в смислі побитись, а в смислі щось робити, щоб народ бачив, що щось робиться. Але в барі було темно і бачити, що робиться, народ не міг, не міг навіть найстарший – йому в очі світили бра і текст присяги.

І тільки бармен виявився не темною людиною. Він увімкнув магнітофон і на всю «У Наталі» залунав гімн держави.

Мимо бару снували мешканці району, прислухались до гімну, і звично перегукувались: «Мабуть або міліція гуляє, або молодь приколюється. Темні часи».



2002р.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 20.03.2013 11:12  Тетяна Белімова => © 

Дааааааааа!
Закінчення логічно вмотивоване й глибоко символічне! А головне правдиве!))