07.02.2014 11:47
для всіх
3810
    
  7 | 9  
 © Суворий

Мій Шевченко

PlayМій Шевченко

авторський проект Юрія Макарова 2001

Колега Палій ще років 12 назад порадив переглянути документальне дослідження «Мій Шевченко», авторський проект Юрія Макарова для каналу 1+1. Руки дійшли лише зараз. Це чотирьохсерійний (тривалістю по 30 хв.) цикл в стилі історичних програм Леоніда Парфьонова. Можливо, Макарову не вистачає експресії та динамізму, але підбір фактів з життя Тараса Шевченка достатньо повний, щоб побачити не зовсім «іконописний» образ українського класика. Автор розвінчує багато міфів і хибних уявлень, подорожуючи шляхами художника-поета, які в більшості пролягали за межами України в теперішній Росії. Виявилось, що Шевченко в дитинстві був недисциплінованим хлопцем, якому не довіряли випасати «ягнята за селом», і навіть батько в заповіті залишив його без майна, пророкуючи, що, в будь-якому випадку, воно синові не знадобиться. Він був підсвідомо націлений на зовсім інше, методично долаючи перешкоди. Використовуючи всі можливості, які йому щедро дарувала доля, видирався на вершини своїх чисельних талантів, які, зрештою, його й занапастили. Багато хто зараз спекулює на темі пристрасті Шевченка до алкоголю і його стосунків з жінками. Макаров не оминув ці теми, бо німе замовчування, як відомо, породжує ще більше пліток, які з радістю поширюють невігласи.

Коли усвідомлюєш те величезне коло видатних сучасників, що були його друзями і шанувальниками, та неймовірну повагу простих людей, які з ними були знайомі, вимальовується образ харизматичного лідера. Цю ж харизму він заклав в своє мистецтво. Після перегляду з`явилось відчуття, що Шевченко та його поезія стали одним з основних факторів виживання української нації на століття вперед, але сам поет за життя прагнув простих речей: жити у вільній країні серед щасливих людей. 200 років пройшло від його народження, а українці продовжують марити тими ж сподіваннями.

Приємного перегляду всім, хто не бачив!

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 08.02.2014 08:45  Деркач Олександр 

Дякую, не бачив, обов`язково перегляну

 07.02.2014 20:41  Тетяна Чорновіл => © 

Змістовна інформація! З часом прогляну! Дякую!

 07.02.2014 10:02  Тетяна Белімова => © 

Фільм не бачила, тому поки судити важко.
Добре, що є можливість подивитися, зробити висновки. Дякую вам за те, що інформуєте!