17.09.2014 08:16
для всіх
172
    
  2 | 2  
 © Микола Васильович Снаговський

А Б Е Т К А Н А Ф І З К У Л Ь Т У Р І

1

Перекличка


-Шикуйсь! Струнко! – скомандував Знак оклику, уважно вдивляючись у шеренгу. – Зробимо перекличку: чи всі з’явились на урок фізкультури? Літера А?

- Я!

- А чому вона дражниться? – образилась літера Я. – «Я» - це я, а не А.

- Ти – остання літера в абетці, - зіронізувала А. – Та ще і йотована. Вкрала у мене звук А, приєднала до нього звук Й, заховалась за іншим зображенням – у вигляді Я, тобто взяла літеру Р, обернула її ліворуч. А щоб ніхто не здогадався про твою злодійкуватість, підперла її паличкою. Так що стій і мовчи… А то висмикну ту паличку-підпиралочку – і впадеш!

- Припинити розмови! – велів Знак оклику. – Літера Б?!.

- Я!

- Та що це таке?! Я ж уже сказала: «Я» - це я! А не А і не Б!..

- Б! – поправила сама себе Б.

- А чому ти так відповіла? – запитала В.

Але, крім неї, на Б спрямували погляд Г, Г, Д, Ж, З, К, Л, М, Н, П, Р, С, Т, Ф, Х, Ц, Ч, Ш, Щ.

- Тому що ми – всі приголосні…

- О, правду каже: при нас – при голосних! Тому й приголосні! – викрикнула У.

- Ти чого вискакуєш зі своїми думками поперед батька у пекло, мов той Апостроф?!. – обурилась О. – І мене згадуєш у той час, коли в абетковій нашій шерензі стоїш значно далі мене.

- Хоч нам, голосним, не треба лаятися, - запропонувала Ю.

- Хто ото ще пащекував би: йотована Ю. Приєднала до свого Й звук У – хитра!!! - і, звісно, тепер завжди підтримуватиме У.

- Усім балакучим роблю зауваження, - сказав Знак оклику. -Продовжуємо перекличку. Літера В?

- В! – відгукнулась В. - А чого він причепився до мене?

- Хто «він»? – запитав Знак оклику.

- Ну, оцей – як його?..

- Соромно не знати друга нашого – Апострофа! – заступились літери П і М. Ось ти хочеш грати у команді «Здоров’я». То хіба ж ти говоритимеш «Здоровя». У цьому слові без апострофа ти ж будеш неповноцінною.

- А он, дивись, як наш Знак оклику мінералочку п’є, - долучились до розмови Ф та Р, з якими теж Апостроф дружить. – Як без Апострофа скажеш: пє? Що ще за «пє»?..

- Поки вони там сперечаються, лети до мене, шановний Апострофе! З тобою нарощувати м’язи ефектніше, - запропонувала М.


- Слушна думка, - сказав Знак оклику і продовжив перекличку в уже спокійнішій атмосфері абеткового колективу.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 18.09.2014 10:09  © ... => Світлана Рачинська 

Хай живе Я -- літера, яка однозначно показує, хто господар у домі абеток!

 18.09.2014 10:02  © ... => Тетяна Белімова 

Ще й не такі будуть!

 17.09.2014 11:04  Світлана Рачинська => © 

Яка ж чудова перекличка і дуже весела і потішлива головоломка))) Супер!

 17.09.2014 11:03  Тетяна Белімова => © 

{#}охохохохохох! класно! філологічні бої!