17.09.2014 13:42
для всіх
152
    
  - | -  
 © Микола Васильович Снаговський

А Б Е Т К А Н А Ф І З К У Л Ь Т У Р І

2

Розминка

- Право-руч! – вигукнув Знак оклику і дзюркнув у спортивний свисток. – Ходо-о-ом руш!

- Чому ти на мене весь час накочуєшся? – обернувшись до О, з обуренням прошепотіла літера Н.

- А ти швидше йди. Ми ж не на прогулянці, а на уроці фізкультури, - відповіла О.

- Як я швидше йтиму, якщо у мене дві вертикальних палички, до того ж з’єднані горизонтальною, та ще й короткою… - відповіла Н.

- Слухай, літеро О! Ти так котишся, що аж мене дістаєш, - заступилась за Н літера М.

- … І мене, - ляпнула Л.

- … І мене, - каркнула К.

- Теж мені спортсмени-фізкультурники, - вже за О заступились С і Є. – Гляньте на нас: ми хоч і не круглі, але уболіваємо за команду, за нашого вчителя – Знак оклику – і стараємось.

- Хто б ще прибіднявся! «Не круглі»… Так майже круглі. Розжиріли на дієтичних екологічно чистих харчах. А мені щщщо робити? – прощекала літера Щ. – Щщщо робити з трьома вертикальними паличками, що тиснуть на нижню горизонтальну, яка, до того ж, з сучком униз?..

- Припинити розмови! – велів Знак оклику. – Слухай команду: бі-і-ігом марш!

- Та як же його побіжиш, коли у дерев’яну підлогу нашої спортзали завжди впиваються пазури літери Д, - сказала Є, все ж обкочуючись збоку Д, щоб не відстати від лідерів і заробити хай не дванадцять балів – хоч десять-дев’ять.

Літера Є обігнала літеру Д. І то добре! Та ось до Д прижмакалась літера Ж, за нею пришаркалась Ш, прицмакалась Ц, теж з пазуром-сучком. Літера П задивилась убік, на красивий Апостроф, та з розгону – шмяк! – у той гурт і застряла у ньому, опустивши одну свою ногу у Ш, а другу – у Ц.

- Ученице Д, на урок фізкультури треба приймати образ округлості, маленької прописної, написаної літери від руки, - зауважив Знак оклику. – Слухаймо нову команду: руки в боки і – то лівим плечем уперед з підскоком, то правим.

Тут всі позаздрили літері Ж. Чого вона тільки не витворяла: і руки в боки елегантно брала, і високо підстрибувала, і допомагала те робити сусідкам Є, що в абетці знаходиться попереду, і літері З, що позаду. «Вибражала» й літера Ф: казала, що вона ще до команди вчителя поклала руки на боки, що це її улюблена поза.

- Як у баби базарної, яка губи надула, - зіронізувала якась літера.


- Розминаємо не язики, а тіло! Вдихнули – видихнули… Вдихнули – видихнули… - скомандував Знак оклику і цим припинив балачки.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 18.09.2014 12:00  © ... => Тетяна Белімова 

Замовлення прийняв до уваги!
Окунусь по-новому.
Випірну.
Повідомлю.
(Щиро вдячний за відгук!)

 18.09.2014 10:39  Тетяна Белімова => © 

"Розжиріли..." і "Розминаємо не язики, а тіло!" - класно! сміялася)))
Миколо Васильовичу, а чи приймаєте ви "замовлення" на висвітлення проблем української мови? Йдеться про суперечливі моменти (літера "ф") і про розмивання орфографічних норм сучасної літературної мови анахронічними вставками із Правопису 1929 (так званого "харківського"). Хотілося б почути вашу авторитетну думку.