18.09.2014 20:01
для всіх
166
    
  - | -  
 © Микола Васильович Снаговський

А Б Е Т К А Н А Ф І З К У Л Ь Т У Р І

3

Вільні вправи

 


Після переклички і розминки учитель фізкультури (Знак оклику) запропонував зайнятися вільними вправами з поступовим фізичним навантаженням. Така тема уроку фізкультури для колективу абетки завжди була чи не найкращою. Ще б пак! Літера О, як навіжена, почала котитися по усьому периметру спортивної зали, умудрялась нікого не зачіпати, й у неї це виходило: гладенька! Намагалися не відставати від неї Є та С. Але інколи вони зачіпляли одна одну або інші якісь літери. У такі моменти С промовчувала, а Є – вона ж язиката! – зазвичай огризалась.

Літера М розкарячилась і запропонувала стрибати через неї літерам І, Ї, Г, Г. Хитрі: своїми паличками через М звісно перестрибнути легко. Але дванадцять балів Знак оклику, певно. їм поставить. Хай би вони спробували через П перескочити.

Знак запитання все ходив, чіплявся до усіх з запитаннями: «Ну, як накачала м’язи?», «А чому Апостроф любить лише Б, П, В, М, Ф, Р, К, Д?», «А чому Знак оклику веде урок фізкультури?»

- Замучив своїми «чому»! Тому що Знак оклику – прямий! Він спонукає до однозначності: у таку то мить зробіть те то, в іншу мить – виконайте іншу вправу. А ти? Весь час запитував би нас?! Що ж то за урок фізкультури був би, - пояснив дефіс.

- Овва! Звідки ти взявся! Ти хто такий? Ти – лише дефіс! Ти навіть не тире. Ти – півтире, неповноцінне тире. І взагалі, що ти тут робиш? Адже ти не в числі абетчан, - обурились деякі літери.

- Він – мій помічник, - пояснив Знак оклику. – Як, втім, помічниками є і згадуване тире, а ще – Дужки, Двокрака, Крапка з комою, і, звісно, сама пані Крапка.

- Нащо вони? – з-за чиєїсь спини почувся боязкуватий голос.

- Ти, шановний, М’який значе, не ховайся! – зреагував на запитання Знак оклику. – Ніхто тебе карати не буде, тому що ти завжди робиш добре діло – пом’якшуєш зайву твердь окремих літер.

- Ага, він причепився до літери Ц і розумника удає з себе, - образливо зазначила літера А. Її підтримали літери О, У, Е, И, І, Ї, Є, Ю…

- А чому він до вас чіплятиметься, коли ви одразу галас здіймаєте: «Ми – голосні! Ми – голосні!..»?

- М’який значе, йди разом з літерою Ц до нас, - запропонували його літери-друзі Д, Т, З, С, Л, Н, Р. – З нами тобі буде зручно виконувати вправи. Ми завжди раді, коли ти нас пом’якшуєш, роблячи таким чином впевненішими, сміливішими, привабливішими та ефектнішими.

Знак оклику, слухаючи оті сперечання, деякий час не втручався у них. Але згодом дійшов єдино правильної думки: ось так кожна група абетки за своїми інтересами і схильністю до конкретних вправ і продовжить урок фізкультури. Так літери розкриються чи не найкраще, здоровішають тілом і душею.


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!