23.02.2011 21:23
для всіх
3452
    
  2 | 2  
 © Мар Мишка

140-річчя від дня народження Лесі Українки

Слово, чому ти не твердая криця,
Що серед бою так гостро іскриться?
Чом ти не гострий, безжалісний меч,
Той, що здійма вражі голови з плеч?
Ти, моя щира, гартована мова,
Я тебе видобуть з піхви готова,
Тільки ж ти кров з мого серця проллєш,
Вражого ж серця клинком не проб’єш...
Вигострю, виточу зброю іскристу,
Скільки достане снаги мені й хисту,
Потім її почеплю при стіні
Іншим на втіху, на смуток мені.
Слово, моя ти єдиная зброє,
Ми не повинні загинуть обоє!
Може, в руках невідомих братів
Станеш ти кращим мечем на катів.
Брязне клинок об залізо кайданів,
Піде луна по твердинях тиранів,
Стрінеться з брязкотом інших мечей,
З гуком нових, не тюремних речей.
Месники дужі приймуть мою зброю,
Кинуться з нею одважно до бою...
Зброє моя, послужи воякам
Краще, ніж служиш ти хворим рукам!

Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) – найславетніша українська поетеса – народилася 25 лютого 1871 року в м. Новоград-Волинському. В інтелігентній родині Косачів (мати письменниця Олена Пчілка, батько – громадський і культурний діяч) часто влаштовувались вечори, домашні концерти, збиралися письменники, художники і музиканти. Дядьком Лесі був Михайло Драгоманов, людина широких інтересів, митець, фольклорист, культурний діяч, багато подорожував Європою. Леся отримала різнобічне виховання, вивчила декілька іноземних мов, грала і складала музичні п’єси з п’яти років.

За життя Лесі України у світ вийшло три збірки: «На крилах пісень», 1893 р., яка була схвально зустріта критиками та публікою, друга – «Думи і мрії», 1899 р. та «Відгуки», 1902 року. Леся Українка була відома не лише на Україні, а й в Росії, Грузії, Болгарії, Чехії, Польщі, Німеччині, Австрії, товаришувала з багатьма визначними діячами України. Нині твори поетеси видаються різними мовами світу.


У багатьох містах України відкрито літературно-меморіальні музеї та пам’ятники Лесі Українки. Із зображенням Лесі Українки видано дві поштові марки СРСР: у 1956 році та у 1971 році серія «Писатели нашей Родины. К 100-летию со дня рождения», а також марка пошти України у 1994 році; пам’ятна монета, присвячена 125-річчю з дня народження; банкнота номіналом 200 гривень на реверсі якої зображений замок Любарта у Луцьку, поряд з яким мешкала письменниця.


140-річчя від дня народження Лесі Українки відзначатимуть на державному рівні. З цієї нагоди у наукових, культурних і навчальних закладах міста проходитимуть різноманітні заходи, покази тематичних теле- і радіопередач, присвячених життю і діяльності Лесі Українки.

24-25 лютого 2011 р. в с. Колодяжне на Волині відбудеться ІV Всеукраїнська науково-практична конференція «Леся Українка і родина Косачів в контексті української та світової культури», присвячена 140-річчю від дня народження Лесі Українки та 100-річчю від дня завершення Лесею Українкою драми-феєрії «Лісова пісня».

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!