24.03.2019 14:39
для всіх
155
    
  - | -  
 © Поліанна М

Розповідь старого підручника в бібліотеці

Розповідь старого підручника в бібліотеці

Одного разу я засидівся над уроками допізна і, коли ліг спати, мені приснився дивний сон. Ніби я йду по величезній бібліотеці з склепінчастою стелею і високими стрілчастими вікнами, а уздовж стін, наскільки сягає око, стелажі з книгами. Багато з них написані на інших мовах. І раптом серед безлічі невідомих мені книг я бачу старий шкільний підручник, на якому написано: «Фізика».

Я взяв підручник в руки, відкрив його, і раптом сторінки стали перегортатися самі собою, а я почув голос. Він був схожий на голос древнього старого:

– Привіт, хлопчик. Я давно чекав тебе.

– Навіщо? – здивувався я.

– Я хочу розповісти тобі свою історію. У далекому 1950 році я зійшов з друкарського верстата. Мене створили для того, щоб я навчав дітей фізиці, адже це одна з основоположних наук в нашому житті. Мої сторінки були білими, а обкладинка твердою. Вранці 1 вересня я не міг дочекатися, коли ж мене видадуть учневі, щоб він міг з моєю допомогою пізнавати цю непросту, але дуже важливу науку. Мені було цікаво, до кого я потраплю, до хлопчика або до дівчинки. І ось настав цей довгоочікуваний момент, мене взяла в руки Таня. Вона була хорошою дівчинкою і вчилася старанно. Мені з нею дуже пощастило: Таня ставилася до всіх книг дбайливо і зберігала нас в чистоті і порядку. В результаті, до кінця навчального року вона здала фізику на «5». Мені приємно було усвідомлювати, що і моя заслуга в цьому теж є. Наступним моїм господарем став Толя, він фізику зовсім не вчив, тільки розважався на уроках, іноді навіть загинав сторінки і малював щось на полях. Мене дуже ображало таке ставлення. Далі я протягом багатьох років переходив з рук в руки. Хтось ставився до мене дбайливо, хтось навпаки псував. І тепер я потрапив до тебе. Мої сторінки пожовтіли, а деякі навіть випадають, обкладинка обшарпана, і багато листів списані. Я чув, як бібліотекар сказав, що мене видають в останній раз. Якщо ти не підклеїш мене, то я, швидше за все, опинюся на звалищі. Допоможи мені, будь ласка.

Я прокинувся і згадав, що у мене в столі дійсно припадає пилом старий підручник з фізики і він в жахливому стані. Піднявшись з ліжка, я відразу попрямував до столу, треба виручати заслуженого ветерана...

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!