18.11.2023 23:03
18+
22
    
  1 | 1  
 © Ісландські саги

Сага про Гіслі

частина IV

Торбьорн Кислий відправляється до Ісландії

Потім вони повертаються до корабля і виходять в море і плавають більше ста двадцяти днів, поки не пристають на заході Ісландії до південного берега Фіорда Дюрі, в гирлі Річки Яструбиної Долини.


В сазі згадують двох мужів, що жили кожен на своєму березі. Обох звали Торкелі. Один жив на хуторі Грязі в Болотній Долині, на південному березі Фіорду. Він був Торкель, син Ейріка. Другий жив на північному березі, на хуторі У Всіх Вітрів. Його прозвали Торкель Багатій. Торкель, син Ейріка, першим із поважних людей поїхав до корабля і зустрів Торбьорна Кислого ( його так стали називати з того часу, коли він спасся з допомогою кислої сироватки).


Земля на обох берегах ще не була вся заселена. Торбьорн Кислий купив собі землю на південному березі у Морського Житла в Яструбиній Долині. Гіслі вибудував там двір, де вони й почали жити.


Бьяртмаром звали чоловіка, що жив біля вершини Орлиного Фіорду. Його дружину звали Турід, вона була дочкою Храфна з Кетилової Коси у Фіорді Дюрі. Храфн же був сином Дюрі, що зайняв цей фіорд. У них були діти. Дочку їх звали Хільд, вона була старшою. Одного сина звали Хельгі, других – Сігурд і Вестгейр.


Вестейном звали одного норвежця, що приїхав до Ісландії в часи її заселення і оселився у Бьяртмара. Він одружився на Хільд, його дочці. І вони недовго прожили разом, як у них народилися діти: їхню дочку звали Ауд, а сина – Вестейном. Вестейн – норвежець був сином Вегейра, брата Вебьорна Согнського Витязя.


Бьяртмар був сином Ана Червоного Плаща, сина Гріма Мохнаті Щоки, брата Одда Стріли, сина Кетиля Лосося, сина Халльбьорна Напівтролля. Матір’ю Ана Червоного Плаща була Хельга, дочка Ана Лучника.


Вестейн, син Вестейна, став купцем і мореплавцем. У ті ж самі часи, про які тут розповідається він мав у Фіорда Енунда хутір Під Конем. Дружину його звали Гуннхільд, а синів – Берг і Хельгі.


Але скоро помирає Торбьорн Кислий, а услід і його дружина Тора. Хутір тепер переходить до Гіслі і його брата Торкеля. А над Торбьорном і Торою насипають курган.


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Ісландія, X ст. н. е.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!