12.12.2023 20:48
лише 18+
18
    
  - | -  
 © Ісландські саги

Сага про Гіслі

частина XXVIII

Убивство Торкеля сина Кислого


Тепер необхідно розповісти про те, що навесні Бьорк у супроводі багатьох людей їде на тінг Тріскового Фіорду і думає побачитись там зі своїми друзями. З заходу, з Крутого Узбережжя, їдуть Гест і Торкель, син Кислого, кожен на своєму кораблі. І от коли Гест зовсім вже було, зібрався в путь, приходять до нього двоє хлопчаків, одягнені і з посохами в руках. Від людей не сховалось, що Гест розмовляв з хлопчаками наодинці, і не сховалось, що вони попросились до нього на корабель, і він взяв їх. Ось пливуть вони з Гестом на тінг. А там виходять на берег і йдуть, куди веде їх дорога, поки не приходять на тінг Тріскового Фіорду.


Був чоловік на ймення Халльбьорн Ковпак. Він був бродяга: ходив з місця на місце, і з ним не менше чим десять чи дванадцять чоловік. Все ж і він влаштував собі землянку на тінгу. Ось туди і приходять хлопчаки і просяться до нього в землянку, і називаються бродягами. Він говорить, що готовий пустити до себе будь-кого, хто його про це попросить.

- Я вже не першу весну буваю тут, - сказав він, - і я знаю всіх знатних та впливових людей.

Хлопчаки говорять, що вони хотіли б заручитися його підтримкою і набратися у нього уму - розуму.

- Нам дуже цікаво подивитися на впливових людей, про яких стільки розповідають.


Халльбьорн говорить, що треба спуститись до берега і він, зразу ж пізнає будь-який корабель із тих, що будуть підходити до берега, і розповість їм, чий це корабель. Вони дякують його за таку доброту. Вони спускаються до берега, до самого моря, і бачать: підходять кораблі.

Старший хлопчик сказав:

- Чий це корабель, що зараз найближче до берега?

Халльбьорн сказав, що корабель Бьорна Товстуна.

- А хто пливе на наступному?

- Гест Мудрий, - відповів той.

- А хто такі пливуть тепер і ставлять кораблі біля вершини фіорду?

- Це Торкель, син Кислого, - відповів той.


І ось бачать вони, що Торкель сходить на берег і сідає неподалік, а його люди, тим часом зносять з корабля вантаж, щоб його не підмочило. Бьорк же покриває землянку.


На Торкелі хутряна шапка і сірий плащ, скріплений біля плеча золотою пряжкою, а в руці меч. Тоді Халльбьорн з хлопчаками підходять туди, де сидить Торкель. Ось починає розмову один із хлопчаків, більш старший, і говорить:

- Що це за знатний чоловік сидить тут? Не бачив я чоловіка більш красивішого і благороднішого.

Торкель відповідає:

- Дякую на доброму слові. Мене звати Торкель.

Хлопчак сказав:

- Вірно, не має ціни той меч, що в тебе в руках. Чи не даси бува ти мені подивитись на нього?

Торкель відповідає:

- Дивне це прохання, але, мабуть, я дам тобі подивитись.

І простягає йому меча. Хлопчак взяв меч, трохи відступив, розв’язав зав’язки на піхвах (55) і оголив меч. Побачивши це, Торкель сказав:

- Адже я не дозволяв тобі оголяти меча.

- А я і не питав у тебе дозволу! – сказав хлопчак.

І він здіймає меча і рубає Торкеля по шиї так, що голова злетіла з пліч. І як тільки це сталося, Халльбьорн – бродяга схоплюється на ноги, а хлопчак кидає на землю закривавленого меча, хапає свого посоха, і вони обидва з Халльбьорном і його людьми тікають. Бродяги перелякалися до смерті. Ось вони пробігають мимо землянки, яку покривав Бьорк. А біля Торкеля збирається натовп, і людям незрозуміло, чиїх рук це діло. Бьорк запитує, що значить цей шум і гам біля Торкеля. А Халльбьорн і бродяги якраз пробігали мимо його землянки, - всього їх було п`ятнадцять чоловік, - і коли Бьорк спитав це, відповідав йому молодший хлопчик на ім’я Хельгі ( того ж, що звершив убивство, звали Берг).


- Не знаю, що вони там обговорюють. Але думаю, що вони сперечаються про те, чи лишилися після Вестейна одні тільки дочки чи був у нього ще й син.

Халльбьорн біжить до своєї землянки, а хлопчаки – до сусіднього лісу, їх так і не знайшли.


Примітка:

41)… розв’язав зав’язки на піхвах…- вони називались «зав’язки миру». Їх належало тримати зав’язаними під час тінгу. 


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Ісландія, X ст. н. е.

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!