20.12.2023 20:53
лише 18+
16
    
  - | -  
 © Ісландські саги

Сага про Гіслі

частина XXXVI

Загибель Гіслі


 


Свейном звали чоловіка, який першим поліз на скелю назустріч Гіслі. Гіслі убив його мечем, і розколов йому черепа до плечей, і скинув зі скелі. І люди дивуються, коли ж настане кінець убивствам від руки цього чоловіка. Тоді Гіслі сказав Ейольву:

- Хочу я, щоб тобі дорого дісталися ті три сотні срібла, що ти взяв за мою голову. А ще я хочу, щоби ти був радий віддати і другі три сотні, тільки б нам з тобою не зустрічатись. Втрата стількох людей накриє тебе ганьбою.


Ось вони радяться, як тепер бути, і ні за що на світі не бажають відступати. Вони нападають на нього з двох боків, і разом з Ейольвом попереду двоє, один на ймення Торір, а другий – Торд, обидва родичі Ейольва. Вони були молодцями з молодців. І вони наступають тепер прямо і завзято, і їм вдається спричинити йому списами декілька ран. Але він відбивається з великою відвагою і мужністю. Їм також дісталось від його каміння і ударів мечем, так що не було серед нападників жодного, хто б не отримав рани.


Ось кидаються в бій Ейольв і його родичі. Вони бачать: діло стосується їхньої честі і гідності. Вони б’ють його списами, так що з нього випадають нутрощі, але він підхоплює їх в сорочку і прив’язує до себе мотузком. Тут сказав Гіслі, що їм недовго лишилось чекати.

- Настає кінець, якого ви хотіли.

І він сказав вісу:


- Скоро почує милая

Скаді кілець про скальда:

друг її, твердий духом, 

в смерчі мечів не злякався.

Нехай клинків загартованих

жало мене убивало, 

мені від батька дісталось

стійке серце у спадок. (59)


Це остання віса Гіслі. І, сказавши цю вісу, він зразу ж кидається зі скелі і рубає мечем голову Торда, родича Ейольва, і вбиває його наповал. Але і сам Гіслі падає на нього і зразу ж помирає. Всі вони, люди Ейольва, були зранені. І всі дивувались, що у Гіслі було стільки тяжких ран, коли він помер. Вони розповідали, що він ні разу не відступив, і не було помітно, щоб останні його удари, були менш сильними ніж перші. Ось так і скінчилось життя Гіслі. І всі говорять, що не бувало ще такого героя, хоча і не в усьому він мав удачу.


Вони зносять його донизу і беруть собі його меч. Вони засипають його камінням і спускаються до моря. Тут, біля моря, помер шостий чоловік. Ейольв запропонував Ауд їхати разом з ним, але вона не захотіла.


Ейольв зі своїми людьми повернувся у Долину Видри, і там, в ту ж ніч, помер сьомий чоловік, а восьмий лежав зранений дванадцять місяців, і йому настав кінець. Решта із тих, хто був поранений, видужали, але покрили себе ганьбою. І всі говорять в один голос, що, наскільки це можливо знати напевно, що тут в Ісландії не бувало ще такої славної оборони.


Примітки:


59)… Скаді кілець…- жінка (Скаді – ім’я богині).


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Ісландія, X ст. н. е.

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!