01.10.2015 09:35  Тетяна Белімова 

Перша редакція роману "Хіба ревуть воли, як ясла повні?" - зауваження Івана Білика (Рудченко)


Перший кримінальний роман української літератури "Хіба ревуть воли, як ясла повні?", як відомо, має двох авторів - братів Рудченків - Панаса Мирного й Івана Білика.

Ось невеличкий уривок із "Зауважень до повісті "Чіпка"", які надіслав Іван Білик братові:

"Життя в один і той же час являє і темні, і світлі сторони. І коли є грабіжники, то є й такі, що живуть трудовим життям, коли є грішники, то для пізнання їх необхідно знати і святих (я кажу, звичайно, не про церковних). Навіть от що я тобі скажу: не могло б існувати суспільство, воно б негайно перетворилося на диких звірів, якби трималося самими грішниками. І навпаки.  Воно тримається святими. Воно тримається людською стороною людини, а не звірячою. Звіряча сторона - злочинства - тільки є протест проти кепського впорядження людської сторони. Хіба рика онагра серед паші? Хіба ревуть воли, як ясла повні? Звідси у мене висновок: тобі необхідно розширити обрії і поглянути на життя, яке воно є, а не в ізольованому фокусі - розбійництва. Автор повинен не з розбійницького кубла дивитися на світ, а навпаки - з світової точки на розбійницьке кубло.

Ти, на моє теж здивування, при лагідності характеру, дивишся розбійником Чіпкою". 

Панас Мирний (Панас Якович Рудченко) уроженець м. Миргорода, більшу частину свого життя прожив у м. Полтава




 

Брати Ручденки

Одне з перших видань роману "Хіба ревуть воли, як ясла повні?"


Додати коментар
 04.10.2015 17:47  Тетяна Белімова => Максимів Галина 

Ніколи не цікавилася цим питанням, але думаю, що є в ЦНБ. Там і давніші рукописи зберігаються. Що вже казати про 19 сторіччя?))

 04.10.2015 12:15  Максимів Галина => Тетяна Белімова 

цікавий факт...а чи залишилось хоч декілька перших видань цього твору в Україні?