11.06.2018 21:14  Суворий 

Більшовицьке божевілля (третій московський процес, березень 1938)


МОСКВА. 2 березня 1938 — Совєтська судова трагікомедія розпочалася двогодинним читанням акту обвинувачення, що передавав зізнання усіх 21 підсудних, зложені в слідстві. З нього виходить, що підсудні обвинувачували себе в найрізнородніших злочинах, звернених проти Совєтів і Сталіна. 3 21 підсудних 18 відмовились тепер брати для своєї оборони адвокатів. Всі потвердили під час розправи те, що зізнали в слідстві. Та знайшовсь один, котрий заявив, що все те, що він сказав у слідстві, є неправда, та що брехав у слідстві тому, щоб дістати нагоду виявити правду під час публічної розправи. А інакше його були б не допустили до голосу. Були б впоралися з ним без суду. Тим підсудним є Микола Крестінський, бувший заступник народнього комісаря заграничних справ, який був перед Сталіном генеральним секретарем Комуністичної Партії. Крестінський доказував, що це неправда, що він був у змові з націстами і Троцьким, що побирав від Німеччинй гроші на шпигунські цілі. Що підготовляв переворот у Совєтах і т. п. Прокуратор Вишенський і судді не були приготовані на таку сенсацію. Вишенський намагався допитами збити Крестінського з пантелику, але це йому не вдалося. Крестінський відповідав спокійно, але рішучо, й виказував, що його обвинувачують на підставі брехливих доносів. Американські кореспонденти пишуть, що це не врятує Крестінського, бо засуд смерті вже видано на нього, заки він іще з`явився на суді.

МОСКВА.— Григорій Гринько, бувший народний комісар фінансів допомагав і на судовій розправі совєтському прокураторові добивати Крестінського (що не признався до вини), як і інших підсудних, включно до себе самого. Підтвердив, що належав до заговору, якого ціллю було обняти владу в Кремлі, що держав спілку з троцькістами і контрреволюціонерами, що були на шпигунській службі Німеччини. Назвав себе одним з провідників українського націоналістичного руху в Україні. Підтвердив, що в 1930 р. планував разом з українськими націоналістами дістати мілітарну допомогу від Польщі, щоби при її помочі повалити совєтську владу. Навіть мало прийти тоді до порозуміння з польським генеральним штабом щодо довозу амуніції й засилки підпоручників Петлюри в Україну. Далі Гринько твердив, що він був у контакті з людьми, які обіцяли поміч Україні з боку німецьких фашистів. Все те є зібране в акті обвинувачення. А тепер Гринько потвердив це ще на розправі та розповідав ще про різні інші способи нищення Совєтів. Обвинувачував себе і всіх без кінця і міри.

МОСКВА. — За одну ніч підсудний М. Крестінський цілком перемінивсь і заявив перед судом, що все те, про що пишеться в акті обвинувачення, правда. Відкликав те, що сказав попереднього дня, коли не признався до вини. Американський кореспондент подає, що всі чужинці, що приглядаються до розправи, не могли зрозуміти, що це сталося. Все те було для них неясне й незрозуміле та дивне.

МОСКВА.— Чужинецькі кореспонденти, що допущені до судової розправи проти Рикова, Бухаріна, Гринька й інших найвищих совєтських бувших достойників, пишуть виразно, що не можуть зрозуміти всього того, що на тім суді діється. Підсудні ще допомагають прокураторові, перебираючи на себе ще далеко більшу вину, ніж ту, яку приписує їм акт обвинувачення. Вершком усього є зізнання бувшого голови чека, Ягоди, що розповідає широко, як він плановував різного роду вбивства, щоби при їх помочі викликати заколот, повалити владу Сталіна і самому стати на чолі Совєтів та відіграти у Советах таку роль, яку відграє Гітлєр у Німеччині.

Більшовицьке божевілля
Світ уже звик до того, що годі розбирати простим розумом те що, що діється в СССР. От судили недавно 21 совєтських світочів. Таких, що були великими революціонерами і великими большевицькими вченими. Таких, що були народними комісарами, себто міністрами. Таких, що були авторами славних пятиліток і їх виконавцями. А як 18 з них розстріляли як зрадників і запроданців, то ледви пустили дрібну вістку про цю подію. Виходить, що ніби пропали оті совєтські велікани, як пси на ярмарку. Навіть не знати, коли їх розстріляли. Та є одна сторона того совєтського божевілля, на яку треба звернути увагу. Не тому, щоб це було чимсь дійсно новим. А тільки тому, щоб воно було занотоване. 
Як відомо, згадані вище розстрілені совєтські „зрадники" займали самі передові місця в політиці, промислі, торгівлі, фінансах і т. п. І як пригадуємо собі, то в тих часах, коли вони були у проводі, вичитували ми чи не кожного дня донесення з Москви про величезні досягнення Совєтів, і то в кожній зо згаданих ділянок. Скільки то не писалося впродовж довгих років про ті совєтські пятилітки! Пригадаймо собі, як то ще було далеко до кінця першої пятилітки, а вже писали Совєти про надзвичайні її успіхи, про те, що понавиконано далеко більше, ніж було заплановано і т. д. Це факти, відомі кожному з нас, хто читає американську пресу і звідомлення тих американських кореспондентів, що опираються на тих відомостях, що їх дістають від совєтського уряду. Та як же тепер те все погодити з тим, про що говорено на останнім московськім суді, коли обвинувачувано отих 21 совєтських найвищих урядовців за те, що вони зруйнували совєтські пятилітки, що довели до руїни совєтський промисл, що всюди саботували і зраджували та нанесли Совєтам величезні шкоди? 
Де правда? Чи брехнею є те все, що Совєти роками розпускали по світі, що в них усе в якнайкращому порядку, що пятилітки такі успішніші, що переходять усі найкращі сподівання; чи може брехнею є те, що тепер закинули тим усім, котрі переводили ті пятилітки, а котрих тепер за зле їх ведення розстріляли, додаючи, що вони так зле поступали, бо хотіли таким чином розвалити Совєти? 
І ще одне. Саме тепер рознесли Совєти по світі вістки про „феномальний" зріст совєтського вивозу. І то за останній рік, себто за той самий рік, у якім комісарем торговлі був А. П. Розенгольц, себто той самий, якого недавно розстріляли за те, що проводив згаданим комісаріатом на шкоду і руїну Совєтів. Якжеж це розуміти? 
Ось це зразки того, що собою уявляють Совєти. Брехня брехнею поганяє і на брехні їде. Ось такими брехнями прикривають вони свої злочини. І ними виправдують сенс свого існування.

за матеріалами газети Свобода  (березень 1938) 

P.S.: Трьох "щасливчиків" Плєтньова, Раковского и Безсонова було  усе одно розстріляно 11 вересня 1941 року в Орловському лісі. Вони стали жертвами тотального знищення в`язнів режиму під час відступу на схід у 1941 році.

Додати коментар
 13.06.2018 00:45  Каранда Галина => Суворий 

Ну да.

 12.06.2018 17:14  Суворий => Каранда Галина 

Злидні в довгостроковій перспективі лише псують людей... В масштабах держави маємо страшний зіпсувальний ефект який нічим скомпенсувати поки що...

 12.06.2018 16:26  Каранда Галина доповнила допис 

згодна. Але після століття постійного обезцінення цінностей і зміни векторів туди-сюди - дивно, якби було інакше...

Трохи не в тему, але хочеться розказати. Наша організація поміж іншим двічі в тиждень годує бідних. Ну от так тупо - виїжджає машина в певне місце, виставляється велика коструля з кашею, термоси з чаєм, і протягом години-півтори роздає їжу спочатку по талонах від соц. захисту, а потім всім бажаючим. Там є реально голодні, а є просто такі. яким на дурничку й уксус солодкий. Сьогодні на цю роздачу поїхала і я з фотоапаратом - повезли двох потенційних спонсорів на оглядини.. Дві молоді жіночки-п`ятидесятниці з США, скромно так одягнені. Ну, одна з тих жіночок розповіла нашим підопічним, що зараз у неї семеро дітей і люблячий чоловік, а виїхала з України в семирічному віці з матір`ю, після того, як їх покинув батько, але вона зла на нього не тримає, ось приїхала, тиждень була в нього, немічного, мила йому ноги.... ну і далі по Біблії... Після цього наші напівбомжуючі дамочки майже накинулися на неї: це, мов, неправильно, таких козлів треба провчити, хай тепер лежить і вмирає, раз такий, а ви, мов - себе любіть, вам треба краще одягатися, ви ж жінка... І далі пішла натуральна нотація на тему, як правильно жити.

Я була в шоці. Я дуже далека від способу життя і мислення віруючих, іноді їх не розумію, але сам факт: люди, що прийшли за мискою благодійної каші, з великим ентузіазмов кинулися вчити людей, що ту кашу їм привезли (хай вони ще й не спонсори, але ж люди цього не знають! Ті жінки приїхали разом з нами й кашею і могли бути ким завгодно!!!!)

Принаймні одну з тих "нравоучительок" я знаю особисто по літоб`єднанню... Освіта вища, трудовий стаж пару років, ніде не вробила, ні з ким не зжилася, заміжжю не була, дітей не має, поки була жива мати - жили вдвох на одну пенсію, Зараз має якусь соціальну пенсію, ходить голодна, але завжди нафарбована... З гордо піднятою головою всім розказує, як правильно жити... От чого-чого, а "цінностей" в неї - хоч відбавляй...

 12.06.2018 14:34  Суворий => Каранда Галина 

Система цінностей спільноти завжди будується довкола фундаментальних речей самих собою зрозумілих більшості учасників даної спільноти. В США до прикладу це повага до особистих свобод та приватної власності, як елемента що дану свободу убезпечує. У більшовиків це були ідеали революції, заради яких кожен мав бути готовий покласти власне життя та відібрати чуже, якщо цього вимагатиме служіння цим ідеалам. У росіян - це 1/6 земної суші чи яка там частина... Вони самі толком не знають, де закінчуються... Від того вся їх логіка існування подальшого на 200 років вперед зрозуміла.

Який фундамент в наших цінностей тепер? По моєму маємо з цим проблеми. Від того збити нас з пантелику раз плюнути. Скажуть лінчувати - підемо спробуємо й це. Нема цінностей - нема цільної спільноти - немає гальм... Проблеми підліткового періоду.

 12.06.2018 12:51  Каранда Галина => Суворий 

пройшло менше 100 років. Зовсім мало.

Раніше думала, що люди порузумнішали настільки, що такого більше не повториться. Тепер розумію, що повториться може будь-що, будь-де і будь-коли... От гукне хтось" "відьма!", "Зрада!", "держи вора" - за хвилину збереться натовп готових лінчувати, а за п`ять хвилин під це буде підведена законодавча база... система цінностей така існувала завжди, однаково успішно уживаючись і з християнством, і з атеїзмом.

 12.06.2018 09:41  Суворий => Серго Сокольник 

Погоджуюсь, запити є. Якби таке зараз трапилось - багато хто б плакав від щастя... Погано, що судам після того всього немає віри досі. А без судів справжніх сидіти нам в жопі до страшного суду. На нього остання надія...

 12.06.2018 09:29  Суворий => Каранда Галина 

Хліба та видовищ... З хлібом не склалося, Йосип вирішив задовільнити народ видовищами. Ці всі хлопці стали жертвами нової системи цінностей, яку самі ж створили...

 12.06.2018 00:23  Серго Сокольник => Суворий 

Звичайні методи інквізиції, перенесені на кілька століть потому. І оберт історії йде по спіралі. І суспільство міняється лише зовні. І запит на подібні процеси завжди є, причому що "зверху", що з народних "низів". У людства менталітет такий, що все може повернутись у будь-яку мить. Нажаль.

 11.06.2018 21:43  Каранда Галина => Суворий 

Знайома ситуація, тільки в значно м`якших варіантах... добре, що зараз не так просто розстріляти... а от вознести на п`єдестал і торцонути звідти - це у нас і зараз раз плюнути...
А тридцяті роки дуже нагадують часи великої інквізиції.