04.07.2018 09:28  Суворий 

4 липня - День Незалежності США


Дня 4-го липня у кожній американській місцевості читають Декларацію Незалежності, коли то нація святкує уродини своєї вільної і незалежної республіки. Цей документ, перший в історії, реалізував думки за кращі умови серед людства, про які підносили голос філософи різних країн впродовж тисяч років. Це ввело нову добу в історії Америки і підняло голосний клич за людські права, котрого відгук чути по всьому світі.

Декларація Незалежності це вислід боротьби американських колоній з Англією за кращі економічні умови і самоуправління. Зразу вони не думали відриватись, а були лиш проти британського парламенту за самовільне накладення на них податків, і домагались відкликання навігаційних законів, котрі обмежували їх торгівлю й індустрію. 

Коли Англія вислала армію, щоб здавити бунтарські колонії, тоді ідея незалежности стала популярною. В січні 1776 року з`явилась брошура Томаса Пейна під назвою: „Комон Сенс", котра допомогла скристалізувати ті сентименти. Т. Пейн доводив, що Америка це радше частина Англії та що повна незалежність це єдина розв`язка тяжкого положення, в якому опинилися американські колонії.

Дня 10-го червня 1776 року Континентальний Конгрес призначив комітет для написання Декларації Незалежності, котрого членами були: Томас Джеферсон з Вірджінії, Джон Адамс з Масачусетс, Бенджамін Фраклін з Пенсильванії, Роджер Вільямс з Конектикут і Роберт Р. Лівінгстон з Нью-Йорку. Саме редагування Декларації Незалежності довірено Джеферсонові, котрому тоді було 33 роки, найрадикальнішому теоретикові комітету. Зміст декларації, зладжений Джеферсоном, після малих поправок, приняв Континентальний Конгрес й підписано його 4-го липня 1776 р. 

Декларація Незалежності обіймає чотири головні принципи: 

1. Принцип рівності: „Всі люди створені рівними".

2. Принципи незмінних прав: „Люди наділені творцем певними незмінними правами, а між ними це життя, воля і прагнення до щастя".

3. Теорія походження уряду з призначення: „Уряд повстає серед народу і влада його походить з волі того народу"

4. Право повалення тиранії (себто революції або опору): „Якщо яка-небудь форма правління стане порушувати ці права, то обов`язком народу є направити або знести той уряд і замінити його новим".

Ці ідеї не нові. Вже давні грецькі філософи підносили принципи братерства і рівності. Ще четвертого століття писав муж католицької церкви, св. Августин, що уряд залежить від згоди народу. І одобрював ідею опору владі, котра порушувала природні права. Серед вчасних провідників американських колоній Роджер Вільямс, засновник штута Род Айленд, і Томас Гукер, засновник штута Конетикот, пропагували ідею політичної рівности і правління з волі народу. В XVII і XVIII столітті передові англійські та французькі філософи критикували теорію „божественного походження" королів і навчали, що люди з природи є вільні і рівні, та щоб організували свої уряди відповідно до своїх власних інтересів.

Одначе перший раз в історії така опінія і наука філософів була виражена в декларації народу, котрий, борючися за своє існування, вирішив покласти людські права в основу свого правління. 

Крім принципів, на котрих мала заснуватись американська демократія, в Декларації Незалежності подано цілу низку зневаг короля Англії американських колоній. Одною з головних скарг було накладання податків без згоди колоній. Інші відносились до перешкод функціям колоніальних рад, утримування сталої армії без згоди колоніальних законодавств, ставлення перепон до натуралізації чужинців і застосування справедливості.

Пятьдесять шість делегатів з тринацятьох колоній підписали Декларацію Незалежності. Багато з них, як Томас Джеферсон, її автор; Бенджамін Франклін, учений, політик і журналіст; Семюел Адамс і Джон Адамс, політичні провідники; д-р Бенджамін Рош, колоніяльний учений, і Френсіс Гопкінсон, поет і композитор, були широко знані серед населення колоній. Немало делегатів були з простого роду або нащадки європейських вигнанців. Вісім підписантів були чужинецького роду, а ще більше число — сини емігрантів.

за матеріалами газети Свобода (липень 1938 року)

Додати коментар
 04.07.2018 16:11  Каранда Галина => Суворий 

"Коли Англія вислала армію, щоб здавити бунтарські колонії, тоді ідея незалежности стала популярною." - знов те саме... супротив майже завжди є прямим наслідком тиску. Дала б Англія сама більше свободи колоніям, можливо, й зараз була б імперією.