11.07.2018 09:27  Суворий 

Недобрі новини про утиски українців під Польщею (липень 1938)


ТЕРНОПІЛЬ.— Польський суд засудив 15 молодих хлопців на кару в`язниці по б місяців з припиненням кари на 3 роки за те, що вони в Дичкові коло Тернополя не дали польській поліції усунутії хреста з могили, яку хтось потайки висипав в селі вночі на 1 листопаду 1937 р.

ЛЬВІВ. — Під заголовком подав „Новий Час" (ч. 136) новину про польський часопис „Воля і Чин", що накинувся в непристойний спосіб на український магазин за те, що помістив у вікні фотографію абсольвентів Української Духовної Семинарії разом з мітрополитом А. Шептицьким. Дивує його, як може така фотографія знаходитися у магазині, що є так близько ... польського воєводства. Далі часопис насміхається з „рускіх жовнєжи", що боролйся за Львів в 1918 році. Особливо висміюють український Герб „тризуб", що виднів на шапках українських стрільців. Цей державний герб для цеї польської дичі ніщо інше, а тільки ‚,відла" (вила). 

СТАНИСЛАВІВ.—Воєводський уряд у Станіславові закрив читальню „Просвіти`` у Верні під приводом, що товариство веде свою працю „в спосуб, загражайонци безпєченьству, спокойові і пожондкові публічнему".

ВАРШАВА. — До православної митрополії у Варшаві, як і до польського міністерства внутрішніх справ, напливають масово протести волинського і холмського православного духовенства в справі ревіндикацій, себто забирання римо-католицькою церковною владою православних церков, що були колись уніятськими. До Варшави прибувають також численні делегації українського православного населення Волині й Холмщини з протестами проти ревіндикацій. 

ЛІСЬКО (Галичина). — Повітове староство заборонило заснувати читальню „Просвіти" в Телешниці Ошваровій. Каже, що „поважна часть мешканців" протестує проти такої читальні. Тою „поважною" частиною бувають звичайно кілька кацапів і „Кулко Рольніче".

ЛЬВІВ. — ‚‚Новий Час" подає, що в Дев`ятникаж ведеться слідство за те, що хтось з молоді співав на могилах „Гей, у лузі червона калина". Польська влада дає до пізнання, що поки не дістане в руки „виновників", не дасть дозволу на відсвяткування 40-ліття діяльности місцевої читальні „Просвіти". 

ЛЬВІВ. — Все українство обурене до крайності забороною польської влади влаштувати, як це досі бувало, в Карпатах табори для літнього відпочинку молоді. Такі табори влаштовувало українське „Краєве Товариство Охорони Дітей і Опіки над Молоддю". Воно побудувало для цеї цілі гарні будинки в горах, на Остодорі і Соколі. Зате пускають у ті самі гори й околиці — польську молодь. Про це пише між іншим „Новий Час" (ч. 140). 

БЕРЕЖАНИ. — Окружний суд засудив за приналежність до О.У.Н. Петра Панькова на 10 літ тюрми, Петра Шачка на 8 літ, а Атанаса Шачка на 6 літ. Підсудних судили за те, що вони, як члени О.У.Н., видали присуд смерті на гайового фундації Потоцкого, Онищука, а виконання цього присуду доручили невідомій, чужій особі, що дійсно Онищука вбила. Це обвинувачення спиралося на зізнаннях польських агентів. Крім того обвинувачувано Петра Шачка у тому, що в нього знайдено реферат „Що таке українська, національна революція". Розправа тривала два дні. Обвинувачених звільнено від обвинувачення в намові і допомозі до вбивства Онищука. Та проте видано гострий присуд за приналежність до О.У.Н..

за матеріалами газети Свобода (липень 1938 року)

Додати коментар