14.07.2018 10:45  Суворий 

Історичний переліт Говарда Гюза довкола світу (липень 1938)


ПАРИЖ. — Американський мільйонер і славетний льотчик Говард Гюз перелетів Атлантичний океан у такому скорому часі, що мало хто надіявся на аеродромі біля Парижа, щоб це було можливо побачити там Гюза за яких 16 годин, як він вилетів з Нью-Йорку. Але те, чого ніхто не надіявся, здійснилося. Гюз відбув цей лет зо своїми чотирма товаришами за 16,5 години, себто перелетів цей простір у часі меншім на половину від того, якого треба було до перелету Чарльзові Ліндбергові 11 років тому. Гюз заявив, що переліт був звичайною подією, бо все було точно обчислене й оперте на науці. По дорозі був деякий клопіт з радіо-апаратом із компасом. Простір з Нью-Йорку до Парижа виносить 3,641 миль. З Парижа полетів Гюз до Москви звідти полетить до Красноярська і Якутська, а потім до Фербенкс на Алясці. Звідти повернеться до Нью-Йорку. Ось це є задуманий Гюзом маршрут довкола світу.

Video YouTube

ФЕРБЕНКС (Аляска). — Говард Гюз, американський льотчик, який кілька днів тому враз зі своїми чотирма товаришами вибрався довкола світу у великому двомоторному літаку, вже повернувся другим боком назад до Америки. Він спочатку перелетів Атлантику ї відпочив кілька годин у Парижі. Потім поїхав до Москви. З Москви через Сибір до Аляски. На Сибірі він зупинився коротко в Якутську. Тепер він наближається знов до Нью-Йорку. Об`їхав довкола світу впродовж чотирьох днів. В той спосіб на половину скоротив час, який забрав іншому льотчикові Постові, об`їхати світ.

НЬЮ-ЙОРК. - Коли Говард Гюз враз зі своїми чотирма товаришами прилетіли літаком назад до Нью-Йорку, облетівши світ в трьох днях і 19 годинах, їх зустріли на летунськім майдані Бенета в Бруклині десятки тисяч людей. Сирени, автомобільні трубки і крик десятків тисяч людей привітали п`ятьох змучених та з зарослими бородами чоловіків. Гюз говорив, що їх лет був цілковито вдалий і без ніяких неприємних випадків. Після офіційного приняття Гюз удався до дому фільмової артистки Катерини Гепберн. Та, заставши перед її домом кількох репортерів, він сказав шоферові таксівки їхати далі. В кінці сховався в однім нью-йорськім готелі і наказав рішуче нікого до нього не впускати, бо він дуже змучений і хоче спати. Подібне зробили інші члени цього історичного лету.

Гюз виказував велику похвалу вже покійному летунові Вильямові Постові, який сам один облетів світ за сім днів. Пост вибрав був трохи довшу дорогу. Літак Поста робив приблизно 125 миль на годин, а Гюза 208. Гюз, котрий до свого лету підготовався з науковою докладністю, обчислюючи все докладно та добираючи до цього відповідних помічників, сказав, що лет Поста це „просто неімовірний летунський досяг". На своєму літаку Гюз мав спеціальний апарат, винайдений Мексоном, при помочі якого можна дуже добре орієнтуватися в повітрі щодо напрямку. Цей апарат має в своєму розпорядженні американські військові льотчики, та вони позичило його Гюзові. Цей апарат у часі лету Гюза працював чудово. Гюз зо своїм літаком не збився зі шляху ні трошки.

Video YouTube

НЬЮ-ЙОРК. — Вулицями Нью-Йорку відбувся парад в честь Гюза і його товаришів, які недавно довершили історичного лету довкола світу. Біля пів мільйона людей взяло безпосередню участь у параді, а який мільйон осіб придивлялися з вікон, обсипаючи льотчиків пошматованими папірцями та викрикуючи на їх честь різні оклики. Всі люди шукали очима самого Гюза й хотіли, щоб його вирізнити з-поміж решти льотчиків. Та Гюз не лише не погодився на це, щоб їхати окремо від решти, але добився того, щоб в парадній валці разом з ним їхали два тузини різних техніків і радіо-операторів, які безпосередньо не брали участі в польоті лише враз з Гюзом обчислювали всі можливості цього лету, а потім із землі пильно стежили за розвитком польоту й давали по радіо йому різну інформацію та настанови. Тим Гюз хотів підкреслити, що цей політ це не лише його заслуга, але наслідок праці багатьох осіб. Він також заявив, що фактично в тім леті нема нічого надзвичайного і кожний льотчик, який хотів би собі добре підготовитись, міг би його звершити.

за матеріалами газети Свобода (липень 1938 року)

Додати коментар