15.07.2018 10:30  Суворий 

Ватикан: папа Римський таврує расизм Гітлера (липень 1938)


БЕРЛІН — Як вдержиться націстична політика в Німеччині, то незабаром не буде в Німеччині ніякого єврейського капіталу в руху. Ні не буде ніяких єврейських підприємств. Все те буде перебране добровільно „арійцями", або забране примусово державою за відповідним відшкодуванням. Назагал німці певні, що позбудуться цілковито євреїв при помочі економічного бойкоту. Тепер наказано євреям зголошувати урядові свої капітали що вартають понад 5,000 марок, найдалі до 30 червня. І зроблено всі заходи, щоб євреї не могли від цього якимсь способом викрутитись. Поки що не сказано нічого, що задумують робити з тими єврейськими капіталами, яких нараховують у Німеччині ще й тепер на грубі біліони.

БЕРЛІН. — Кажуть, що уряд не сконфіскує євреям капіталів, а тільки переведе „аріянізацію" тих капіталів. А за те виплачуватиме євреям пенсії у розмірі три і пів проценту від забраних у них капіталів.

ЛОНДОН. — Джордж Бернард Шоу, відомий англійський письменник, розговорився про Гітлєра і нацистів. Казав, що подивляє Гітлєра за багато речей, за прилучення Австрії до Німеччини, за нищення версальського договору, але не розуміє його єврейської політики. Каже, що його расистівська теорія є на ділі наслідуванням єврейської дурної науки про „вибраний Богом народ". Вважає також конфіскат майна професора Альберта Ейнштейна глупотою.

РИМ. — Італійці – чисті арійці. Таке проголосила група учених. „Занечищують" Італію поодинокі євреї, що не далися асимілюватись. Оголошення вважають початком „расової проблеми" в Італії, себто, кампанії, зверненої проти євреїв.

ВАТИКАН. — Папа римський виголосив проповідь, у якій гостро затаврував італійських фашистів за приняття в себе расової політики. Він накликав їх, щоб завернулись, поки час. Він також остеріг італійський фашистівський уряд за його погрози в бік католицької церкви. „Хто вдаряє в католицьку акцію, той вдаряє в католицьку церкву. А хто вдаряє в католицьку церкву, вдаряє в папу. А хто вдаряє в папу, той згине". Так закінчив свою проповідь папа.

РИМ. — Зараз після того, як папа римський затаврував нову італійську теорію расизму, Мусоліні виголосив прилюдну промову і сказав, що італійські фашисти таки далі будуть додержуватись тої теорії, не звертаючи уваги на ніякі голоси. Він також сказав, що навіть демократичні краї додержуються теорій расизму. Як приклади він навів Америку і Швейцарію. В 1924 р. пройшов в американськім конгресі закон, на основі якого дозволено в далеко більшім числі приїздити емігрантам з північно-західніх країв, ніж з південно-східніх, а то тому, що перші скоріше змішуються з американцями. А в Швайцарії є закон, на основі якого не дозволяють євреям мати вищий уряд. Це все політика расизму говорив Мусоліні.

БАЗЕЛЬ. — Прикордонна швейцарська влада не хоче допускати до свого краю єврейських утікачів з Німеччини і колишньої Австрії. Ті євреї нераз цілими днями переховуються в горах і лісах, щоб прокрастися через німецьку границю до Швейцарії, але швейцарська сторожа, переловивши їх, віддає назад у руки німецької влади, яка за те їх гостро карає. В останніх днях швейцарці видали в той спосіб 400 євреїв.

БЕРЛІН. — Німецький уряд видав розпорядження, щоб усі німецькі євреї до свого прізвища додали також чисто єврейське. Чоловіки мають додати до свого прізвища „Ізраель", а жінки — „Сара".

за матеріалами газети Свобода (липень 1938 року)

Додати коментар