18.07.2018 09:40  Суворий 

Судетська криза: Німеччина розпочала мобілізацію військ (серпень 1938)


ЛОНДОН. — Хоч суспільність в Англії поводиться спокійно, та урядові кола побоюються, що цього року таки вибухне в Європі на широку ногу війна. Почин до неї дасть Німеччина. Вона вирішила за всяку ціну прилучити до себе судетських німців. Кажуть, що лорд Рунсимен виїхав до Праги тому, щоб переконати чехів, що все втрачено і щоб вони ще заздалегідь дещо рятували, бо інакше все стратять. Німеччина в гарячковий спосіб озброює свої кордони так, що робить їх майже непрохідними. Забезпечившись так від Франції, вона робитиме на сході, що схоче.

ПАРИЖ. — Французький уряд занепокоєний тим, що Німеччина розпочала проводити широку мобілізацію військ. Кажуть, що коло 1,300,000 резервістів тепер покликано під зброю. Крім того в Баварії на воєнний зразок проводиться реквізицію всіх приватних тяжких автомобілів. Над французькою і польською границею Німеччина тепер зводить величезні укріплення. Коло 300,000 робітників працюють над ними. 

ПРАГА. — Чехословацький уряд поводиться спокійно в обличчі німецької мобілізації. Чеські кола переконані, що Німеччина не відважиться розпочати війни. А мобілізацію вона проводить тільки на те, щоб залякати чехів і вимусити від них усе, що тільки можливе. Орган чеської армії помістив заклик до уряду, в якому говорить, щоб уряд не пішов далі у своїх уступках судетським німцям ані на крок. Армія заявляє, що вона готова до боротьби й не боїться ворога. 

ПРАГА. — Серед чехословацьких офіційних кіл є таке переконання, що ще цього тижня Німеччина щось влаштує і викличе велике замішання в Європі. Згадані кола не твердять, що це буде мілітарний наїзд на Чехословаччину, але щось, що не далеко від того. Можливо, що це буде „повстання "судетських німців з середини і їм на поміч поспішить Німеччина. По різних місцевостях Чехословаччини з цеї нагоди відбуваються мітінги, в яких учасники підкреслюють лояльність до чехословацького уряду. 

ПАРИЖ. — Французькі офіційні кола дивляться на німецькі маневри цілком спокійно й вважають їх за блеф, яким Німеччина хоче залякати інші держави та в той спосіб дістати політичні концесії в Чехословаччині.

ЛОНДОН. — Англійська суспільність на перший погляд зовсім спокійна щодо подій, які розвиваються в середній Європі, головне на чехословацькій границі. Німеччина мобілізує майже цілу свою армію, враз з резервами, а крім того реквізувала всі приватні вантажні й особисті авто, а також коні і всі інші в`ючні звірята. З другого боку, Чехословаччина перетворилась також в один військовий табір.

В англійській пресі розгорілася дискусія між відомим англійським журналістом та бувшим peдактором „Таймс", Викгемом Стідом, і лордам Ротерміром, „королем" англійської преси. Стід закидає лордові Ротермірові, що той заохочує Німеччину до нападу на Чехословаччину, кажучи, що Англія на оборону Чехії не піде. На те відповів Ротермір, що краще, щоб Чехословаччина знала правду і рятувала, що може. Бо це є правдою, що коли б Німеччина захопила Чехословаччину, то Англія на оборону празького уряду, що є „власністю Москви", не піде. Навіть коли б вона хотіла йти, то щонайменше три великі бритійські домінії спротивляться цьому і відлучаться, а це буде означати кінець Британської Імперії. 

ПРАГА. — Лорд Рунсімен, який хоче погодити судетських німців з чехами та якого не долюблюють через це ні німці ні чехи, в кінці осягнув маленьку перемогу, яка дає іскру надії, що конфлікт у середній Європі вдасться полагодити мирно. Під його напором чеський уряд згодився призначити на чимало високих посад, головне на почтові посади в заселених німцями територіях, німців. Також у заряді залізниць будуть поставлені в деяких округах німці.

ПРАГА. — Чеський уряд видав розпорядок, на основі якого всі чеські громадяни, які перебувають на пограниччях біля Німеччини, могтимуть безплатно висилати до міністерства війни телеграми, коли побачать, що десь над границею перелетів ворожий літак, чи перейшли відділи ворожого війська. Така телеграма буде відразу переслана там, де треба, і не треба буде за неї платити. 

ПРАГА. — Провідник судетських дімців Генляйн видав до своїх земляків заклик, у якім говорить, що в разі потреби вони повинні вживати самооборони. Цей заклик дуже збентежив чеський уряд. Є таке переконання, що незадовго судетські дімці почнуть різні терористичні вибухи під виглядом „самооборони", стараючись у той спосіб викликати в Чехії заколот. Щоб навести лад і порядок, Німеччина надішле свої війська, що приведе до захопленням судетських дімців і приєднання їх до Німеччини. 

БЕРЛІН. — Німецький уряд через своїх амбасадорів вивідував, як поставляться до наїзду на Чехословаччину Совєти, Югославія і Румунія. Дві останні держави поставляться нейтрально, а Совети зазначили, що це буде рівнозначне з оголошенням війни. Ходять також чутки, що Герінг заявив, що в разі наїзду німців на Чехословаччину Англія ані пальцем не кивне в обороні чехів. 

за матеріалами газети Свобода (серпень 1938 року)

Додати коментар