23.07.2018 21:39  Суворий 

Вороги народу в теперішній Раді народних комісарів України (серпень 1938)


На сесії Верховної Ради України обговорювано теперішню діяльність Ради Народних Комісарів України. Різним комісаріатам зроблено різні закиди. Щодо, діяльности комісаріату торговлі, то стверджено, що розкрадання і розтрати в області торгівлі йдуть на мільйони карбованців. За те відповідає комісар торгівлі. Комісаріатові комунального господарства закинено, що він ще не очистився від решток ворожих і чужих елементів (практичної що сам комісар Задорожний є ворогом народу). Комісаріатові земельних справ закинено, що він не ліквідує швидко наслідків шкідливої діяльности ворогів в області тваринництва, особливо, що не дбає за ріст поголів`я коней, хоч знає, що коні потрібні і для сільського господарства і для оборони країни. Уповажненому заготівлі закинено, що він не зумів укомплектувати свого апарату певними людьми та не очищує апарат від ворогів народу (більших закидів не зроблено, бо ж його назначає безпосередньо Москва). Крім, того комісарові, комунального господарства ще закинено, що він не висуває на працю нових перевірених людей. 

Комісаріатові освіти закинено, що він замало дбав про те, щоб не допускати, до відірвання молоді від російської „культури". Під його проводом московську мову викладали в школах України лише формально або й зовем не викладали. Йому зроблено теж закид, що слабо підготовляє вишкіл учителів московської мови для України. А їх треба аж коло 20,000. 

Під час дебатів стверджено, що в Україні в крамницях бракує товарів (Харків і Область та Винниця і Область). Нема маргарину, повидла, варення, гірчиці, кави, муки, крупів, консерв, мила і т. п. В Сталінській Області та в Макіївці бракує печеного хліба. Те саме у Ворошиловграді. В Київській, Чернігівській та Житомирській Області бракувало муки в червні та липні. Такий стан був і в інших областях України. За роки 1935-37 зліквідовано понад 4,000 ресторанів та їдалень, а на їх місце не створено нових. 

Щодо діяльности комісаріату фінансів то стверджено, що серед працівників комісаріату панують настрої розгубленості та деморалізованості. Нові люди, що прийшли на місце старих, не можуть справитися з завданнями. Внаслідок цієї критики двох народних комісарів викинено з уряду. Вони стали ворогами народу.

ЛЬВІВ.- Часописи подають за совєтською пресою, що супроти арештуваннй президента України, Г. Петровського, нагородженого свого часу Москвою „ордером Леніна", рада Дніпропетровська знайшлась у клопоті, бо ж місто названо ім`ям Петровського. Вона віднеслася тепер до Москви і питається її чиїм ім`ям треба тепер пошанувати місто, бо ж Петровський тепер у неласках Москви. Дніпропетровськ, це давній Катеринослав, який за української державності переіменовано на Січеслав. Совєтська міська рада міста пропонує назвати тепер місто ім`ям славного чекіста Єжова, що є народним коміcаром внутрішніх справ.

МОСКВА.- Совєтська ,,Правда`` нарікає, що до народного комісаріату освіти в Україні втиснулися „фашистівські шпигуни і шкідники", та що через тих учителів-фашистів не йде добре з наукою московської мови в школах України.

МОСКВА. — Совєтські урядові часописи „Правда" й „Ізвєстія" розписалися про совєтські здобутки з нагоди 21-ліття совєтської влади. Та образ, який вони змальовують, виглядає дуже сумно. Визнають, що в торговлі панує цілковитий безлад, що не можна дістати найпотрібніших артикулів їжі, що великі села не мають часто ні одного магазину та що навіть найбільші магазини не мають на продаж найпотрібніших речей. От, наприклад, у такім великім місті, як Ростов, немислимо купити дитячий м`яч.

МОСКВА. — Московські „Ізвєстія" підкреслюють з промови Хрущева, секретаря ЦККП(б)У, таке: „Праця в Україні була незвичайно напружена, бо німецькі барони й польські пани висилали в Україну своїх агентів, які робили все, щоб нам шкодити. Ми мусимо знати, що успішний розгром ворогів в Україні є результатом допомоги сталінського ЦК і самого Сталіна. Український народ не забуде ніколи тієї братньої допомоги, що її дав йому великий московський народ... "

КИЇВ. — Три роки працюють над оперою „Шорс" і над фільмою тої самої назви. Шорс це „герой", советської України. Як оперу так і фільм треба постійно переробляти, бо багато з „героїчних" постатей, уже розстріляли чекісти як „ворогів народу".

за матеріалами газети Свобода (серпень 1938 року)

Додати коментар
 23.07.2018 22:32  Суворий => Каранда Галина 

Ну УРСР згідно Конституції мала право за бажання на вихід з СРСР... Держава в державі, як не крути, з усіма атрибутами влади...

 23.07.2018 22:19  Каранда Галина => Суворий 

Ага, ясно..
Бо я вже в гугл полізла.... посада , може й аналогічна, але над Рузвельтом Сталіна не було...

 23.07.2018 22:13  Суворий => Каранда Галина 

Геть правильно Верховна Рада Української РСР... Петровський обіймав в УРСР посаду рівнозначну посаді Рузвельта в США... Калінін був президентом СРСР... Трошки таки адаптувано...

 23.07.2018 22:02  Каранда Галина => Суворий 

Верховна рада України в 1938? Петровський - президент?? То автор статті просто адаптував терміни для розуміння читачів?