30.07.2018 13:54  Суворий 

Судетська криза: Гітлер заговорив про самовизначення, чехи проти плебісциту (вересень 1938)


ПРАГА. — Після того, як перервано переговори між судетськими німцями і чехословацьким урядом, перші розпочали масові демонстрації. Побоюються, що ті демонстрації ступенево будуть перемінюватися в насильство і терор, на той сам лад, на який відбувалися насильства в Австрії безпосередньо перед її заняттям.

ЛОНДОН. — У Лондоні далі йдуть напружені наради над тим, що робити. Кабінет міністрів правдоподібно поділений: одна частина за те, щоб піти німцям на всякі уступки; інша, щоб виразно загрозити німцям війною. До першої належить прем`єр Чемберлейн, до другої міністр закордонних справ Галіфакс.

ЛОНДОН. — Англійський військовий штаб припинив усі відпустки офіцерам і воякам, а також повідомив усіх резервових технічних старшин, щоби були готові до поклику в армію.

БЕРЛІН. — Зараз після того, як англійський посол остеріг німецький уряд у справі конфлікту з Чехословаччиною, Гітлєр виголосив промову, в якій твердо підкреслив, що Німеччина буде далі йти до своєї цілі і не скапітулює перед ніким. Німецькі газети розвинули тепер агітацію за те, щоб домагатися від Чехословаччини плебісциту (референдуму). Газети зазначують, що плебісцит це „демократичний спосіб полагоджування спірних справ", тому чехи повинні на нього згодитись.

ПРАГА. — Делегація судетських німців розпочала наново переговори з чеським урядом. Правдоподібно судетські німці, коли чехи відмовлять їм повної територіяльної автономії, домагатимуться переведення плебісциту. Чехи на це не згодяться, бо в голосуванні цілком певно всі німці голосували б за те, щоб їх прилучити до материнського пня, себто до Німеччини.

ПРАГА. — Депонстрації судетських німців прийняли масовий характер. По різних містах збираються маси судетців і, співаючи різні німецькі патріотичні пісні, марширують вулицями та викрикують: „Гайль Гітлєр", „Зіѓ Гайль" і т. п. В деяких випадках вони турбують і побивають чеських урядовців, поліцаїв і навіть священиків.

ПАРИЖ. — Франція проводить військову мобілізацію на широку ногу. Вона вже має під зброєю поверх два мільйони вояків. Крім того на німецьку границю стягає тяжкі гармати. Понтонові мости на Рені перервані. Залізничники вздовж прикордонної смуги дістали вже газові маски.

НЮРЕМБЕРГ. — Під кінець конгресу націстичної партії Гітлєр виголосив промову, на яку очікував цілий світ. У тій промові, виголощеній з великим пафосом, Гітлєр підкреслив, що Німеччина нині сильна і вона не дозводить нікому гнобити тих німців, які є поза кордонами Німеччини. Він гостро критикував чехів за сповидний гнет судетських німців, назвав президента Чехословаччини Бенеша „брехуном" і запевнив судетських німців, що вони не є самі, а за ними стоїть ціла з`єдинена Німеччина. Для судетських німців він домагався „самовизначення". Його промову націсти зустрічали з величезним ентузіазмом.

ПРАГА. — В провідних колах судетських німців слідне розчарування з промови Гітлєра, бо в ній не було нічого конкретного. Гітлєр не сказав виразно, що він розуміє під „самовизначенням". Це слово, над яким треба довго дискутувати і його точно означувати. Проте ширші маси судетських німців почали по всіх місцевостях бурливі демонстрації, часто з насильством. У багатьох містах і селах юрби судетців нападали на чеські державні будинки, вибивали вікна, нищили їх або висаджували бомбами. В багатьох випадках уживано револьверів і рушниць. Є чимало поранених і вбитих. Вибухи продовжуються. Проте уряд думає, що дасть собі з тим раду.

МОСКВА. —Так сталося, що німецьке посольство в Москві тепер майже зовсім опущене, бо всі важніші особи з неї виїхали. Жінки всіх урядовців виїхали до Німеччини, а також сам амбасадор та чимало іншого персоналу. Лишилося лише кілька осіб. Кажуть, що так сталося „випадково".

ПАРИЖ. — У Франції є те саме переконання, що і в Англії. Промову Гітлєра пояснював Париж у той спосіб, що Німеччина мілітарно ще не готова. Шеф німецького Штабу, Бек, за вістками в Парижі, вручив Гітлєрові осторогу, що армія ще не готова до збройного змаганна і що він не несе відповідальності за наслідки війни. Це охолодило Гітлєра і він відклав остаточний виклик. Кажуть у Парижі також, що укріплення вздовж французько-німецької границі, звані лінією Зігфріда, ще не завершені. Коли Гітлєр відвідував їх пару тижнів тому, то від був так розчарований ними, шо на адресу наявних німецьких старшин виказав чимало прикрих слів. Але Німеччина буде готова за пару наступних тижнів. Сподіваються вибуху під кінець цього місяця.

за матеріалами газети Свобода (вересень 1938 року)

Додати коментар