21.08.2018 21:51  Суворий 

Сусіди шматують Чехословаччину: польська армія займає Тешин та околиці (жовтень 1938)


ВАРШАВА. — Польська урядова „Газета Польска" помістила статтю, в якій домагається прилучення тешинського Шлеську до Польщі. На тому Шлеську є багаті копальні вугілля й заліза і при поділі чеського трупа Польща хотіла б той багатий кусок собі дістати. Подібну агітацію за повернення мадярів, що живуть тепер у Чехословаччині, розвела і Мадярщина. Правдоподібно Мадярщина захоче захопити також Закарпатську Україну.

ВАРШАВА. — Поляки зібрали поважну кількість війська в околицях Моравської Острави і чекають на дальший розвиток подій. Одночасно з тим вони створили комітет, який агітує за приєднання тешинського Шлеська до Польщі. На адресу чехів той комітет говорить підбурюючі речі. Також влаштовуються масові віча, на яких поляки кричать: „Ми хочемо йти війною на чехів! Ми хочемо набити чехів!"

БЕРХТЕСҐАДЕН. — У гірській резиденції Гітлєра нараджувалися представники Польщі й Угорщини враз з Гітлєром і його дорадниками. Вони вирішили тепер домагатися не лише віддачі судетських німців Німеччині, але також тешинського Шлеську Польщі, а угорської меншини Угорщині.

ВАРШАВА. — Польща скупчує свої війська в околицях тешинського Шлеську. Їх диплломати за границею виразно зазначують, що Польща не погодиться на ніяке полагодження судетського питання, як довго не порішена доля тешинських поляків. Тих поляків уся польська суспільність хоче дістати для Польщі.

ВАРШАВА. — В польській столиці люди влаштувала велику демонстрацію, в якій висунули домагання прилучення Тешинського Шлеську. Урядові кола підкреслили, що коли це домагання Польщі не буде задоволене, то польські війська вмарширують на чехословацьку територію. 

ПРАГА. — Чеський уряд надіслав до Польщі урядове письмо, в якому говорить, що погоджується  на те, щоб віддати Польщі тешинський Шлеськ разом з 80 000 поляків. Але Чехословаччина виконає це тоді, коли німці дістануть своїх судетських німців. У тому письмі також згадується про поліпшення польсько-чеських відносин.

МОСКВА. — Совєти скупчили в околицях Києва і Білорусі біля пів мільйона війська, а також біля двох тисячі бойових літаків. Цю армію Совєти ніби готовлять до нападу на Польщу, коли б остання захотіла заатакувати Чехословаччину. Але разом з тим у Совєтах великий спокій і ніхто нічого не говорить про війну. Вістки про війну заборонені. В газетах видно спроби відвернути увагу громадян від цієї теми.

ВАРШАВА. — Польський уряд подав дотичним державам меморандум, що коли Чехословаччина не заспокоїть польських домагань, то польська армія в наступну суботу вмарширує на чехословацьку територію.

ВАРШАВА. — Поляки опустили ніс, що в Мюнхені нічого не дістали. В мировім договорі є тільки згадка, що впродовж трьох місяців свої суперечності мусять вирівняти чехи з поляками і мадярами. А коли б це не сталося, то треба буде скликати знов конференцію чотирьох потуг. Поляки погрожують наступом на Чехію. 

БУДАПЕШТ. — Подібно як поляки, не задоволені також мадяри. Вони теж погрожують наступом.

ВАРШАВА. — Польський уряд вислав чехам ультимат із погрозою, що польські війська негайно вмарширують на чеську територію, коли чехи не віддадуть Польщі „по доброму", тешинського Шлеську. Урядова „Газета Польска" написала статтю, в якій говорить, що „до Чехословаччини треба говорити мовою Гітлєра".

ВАШИНГТОН. — Секретар стейту Кордел Гол подав у суботу до публічного відома, що президент Рузвельт відкликавсь у пятницю до польського уряду не вживати сили проти Чехословаччини та старатися полагодити спір з ними в мирний спосіб.

Video YouTube

ПРАГА. — Чеська влада згодилася віддати полякам тешинський Шлеськ. Вслід за тим скупчене на границі польське військо вмарширувало без бою до міста Тешина й околиці.

за матеріалами газети Свобода (вересень-жовтень 1938 року)

Додати коментар
 21.08.2018 22:22  Каранда Галина => Суворий 

Як це по-людські: гуртом закльовувати когось, кого вже клюнув сильніший... і Угорщина в своєму репертуарі... наша пісня гарна й нова, починаймо її знову...