19.09.2018 21:51  Суворий 

Закарпатська криза: Гітлєр проти передачі всього Закарпаття мадярам, Польща - за (жовтень 1938)


ПРАГА. — Мадярська делегація в Комаромі починає говорити гострим тоном та погрожувати маршем на Словаччину і Закарпатську Україну, коли противна сторона добровільно не відступить мадярам того, чого вони жадають. Мадярські війська, які у великій кількості скупчились на границі, починають нервувати. Вони почали копати окопи. Те саме у віддалі 250 кроків почали робити чехословацькі війська. Ситуація настільки грізна, що голова чехословацької делєґації і заразом прем`єр нового словацького уряду, д-р Тісо, вирішив звернутися до Гітлєра з проханням, щоб той вплинув на мадярів. З цією метою виїхав уже до Берліну словацький міністер д-р Дурцянський.

ПРАГА. — Американські кореспонденти в Празі доносять, що на Закарпатську Україну вдираються загони мадярських і польських терористів і стараються різними терористичними вчинками викликати повстання на Закарпатті. Мадярські терористи йдуть з півдня, а польські з півночі. Ситуація така грізна, що місцева влада мусила запровадити воєнний стан в Мукачеві й околиці. Місцева влада схопила в містечку Берегово сімох терористів, що походять з мадярської організації „Шабад Чапат". В іншому місці зловлено 11 членів, серед них одного мадярського офіцера. Вони призналися, що в кількості 250 потайки вдерлися на Закарпаття з завданням висаджувати в повітря мости й викликувати заколот, щоб у той спосіб створите таку ситуацію, яка дала б оправдання мадярським і польським військам захопити Закарпаття.

ЛЬВІВ. — Українці влаштували у Львові величезні демонстрації, щоб протестувати проти захоплення Закарпатської України мадярами. Поляки, які підтримують план захоплення Закарпаття і створення в той спосіб спільної границі з мадярами, організували протидемонстрацію, напали на українців, багатьох з них тяжко побили і повибивали шиби в українських магазинах.

Українська маніфестація в справі Закарпаття викликала реакцію польської вулиці, яку дразнить не тільки українська маніфестація, а кожне українське слово у Львові. З окликами „Преч з украінцамі!", „Преч з гайдамакамі" ендецька „млодзєж" пройшла вулицями та повибивала шиби в українських установах і крамницях: на вулиці Руській вибили виставову шибу „Фортуни Нової", шиби у вікнах Стовропигійської Друкарні і Бурси Ставропигійського Інституту. Вечором вибили крізь рулети девять великих шиб у партері льокалю „Земельного Банку" при вул. Словацького 14. На першому поверсі вибили в Земельному Банку три великі шиби.

Представники партії УНДО звернулися з проханням до польського прем`ера Складковского, щоб польський уряд допоміг українцям із Закарпаття в їх визвольних змаганнях та щоб не підтримував мадярських домагань. В катедрі св. Юра відправлено спеціальну Службу Божу, щоб вшанувати автономію, яку здобула Закарпатська Україна.

КОМАРОМ. — Переговори з мадярами перервано. Чехословацька делегація заявила, що домагання мадярів такі високі, що годі їх приняти. Проти цього мадярська комісія заявила, що зриває переговори і віддає ту справу комісії чотирьох потуг у Берліні. Одночасно з тим мадяри шлють на границю велику скількість війська враз із танками і гарматами. Вздовж границі вони стоять у воєннім приготуванні. З боку Словаччини і Закарпаття йдуть також воєнні приготування.

БЕРЛІН. — В урядових колах говорять, що Гітлєр у короткому часу зажадає від Чехословаччини, щоб вона без боротьби віддала Мадярщині ті округи, які є виразно мадярські. Та разом з тим Гітлєр має заявити, що він не буде підтримувати мадярських заходів дістати немадярські території, зокрема Закарпаття.

БУДАПЕШТ. —- Після того, як в Комаромі перервано переговори з чехословацькою делегацією, Мадярщина розпочала мобілізацію пятьох річників, збільшуючи в той спосіб свою армію на 200,000. Разом вона матиме тепер 450,000 вояків. Крім того творяться цивільні добровільні відділи, які хочуть іти війною на Словаччину і Закарпатську Україну. Мадярський уряд розчарований з Німеччини, яка не хоче повністю підтимувати його домагань. Зате мадяри задоволені з Мусоліні, бо переконані, що він стоїть за їхні домагання. Населення влаштовує демонстрації та викрикує „хай живе Ґорті і Мусоліні!" Мадяри мають велику надію також на Польщу і розраховують на її мілітарну підтримку.

МЮНХЕН. — Гітлєра відвідали міністри закордонних справ Мадярщини І Чехословаччини: від першої Кольоман Дарані, а від другої Хвалковський. Мадярський міністр вийшов незадоволений від Гітлєра, бо той сказав йому, що Німеччина підтримає домагання мадярів тільки частково. Зате Хвалковський дістав запевнення від Гітлєра, що Німеччина взаміну за те, що Чехословаччина вповні втілиться довкола справ Німеччини, дасть їй повну підтримку і не допустить до захоплення Словаччини та Закарпаття. В той спосіб Гітлєр підкреслив, що задумує це питання вирішити сам, без конференції чотирьох потуг.

РИГА (Латвія). — Американський кореспондент „Шікаго Трібюн", Доналд Дей, котрий у своїм часі інформував Америку про польську „пацифікацію", тепер повідомляє з Риги, що поляки виконали на українців 13 жовтня ц. р. у Львові кривавий напад, у якім кілька десятків українців загинули, а кілька сот було поранено. Він дослівно говорить: „Польща нині прийняла надзвичайні міри, щоб охоронити край від вибуху громадянської війни. Ціла Галичина підпала під наглі суди. Військову владу запроваджено у Львові зразу після заворушень, у яких вбито 18 осіб. Кілька сот було поранених. Багато українських провідників зникли. Їх родини побоюються, що їх арештовано. Влада конфіскує українські часописи за те, що вони хотіли друкувати звіти про ті заворушення. Часопис „Діло" знов підпав конфіскації за те, що хотів надрукувати список жертв, які загинули від куль польської поліції під час демонстрації. „Діло" говорило, що жертв є біля 50.

ЛЬВІВ — „Львівські заворушення тривали два дні. Подібні заворушення відбулись також у Станіславові і в інших містах. Українці під Польщею дуже обурені з домагань польського уряду, щоб віддати Закарпатську Україну Мадярщині. Русини, які живуть у східньому куті Чехословаччини, вважають братами українців.

„В понеділок українці післали до Варшави делєґацію, яку приняв прем`єр Феліціян Славой-Складковскі. Делегація просила уряд залишити свої наміри. Вона також жадала, щоб 3,222,000 українців у Польщі дістали культурні автономні привілеї.

БУДАПЕШТ. — Мадярський уряд звернувся до Німеччини, Італії, Франції, Англії і Польщі, щоб названі держави вирішили спір з Чехословаччиною. На це відповіли: Німеччина, Італія і Польща. Гітлєр запропонував скликання міжнародної конференції в Берліні, а Мусоліні в Римі. Є теж чутки, що Гітлєр і Мусоліні порозумілися в тій справі і вирішили розвязати її самі.

за матеріалами газети Свобода (жовтень 1938 року)

Додати коментар
 20.09.2018 10:25  Суворий => Каранда Галина 

Передивився відео з паспортами. Схоже угорці досі наполягають, що Адольф, ти не правий...

 20.09.2018 05:44  Каранда Галина => Суворий 

Зараз он Угорщина діє хитріше... досвід все-таки...

 20.09.2018 05:40  Каранда Галина => Суворий 

Чогось згадалася казочка, як ведмедики просили лисичку сир їм поділити...