26.09.2018 19:00  Суворий 

Закарпатська криза: Польща ділить Європу і розпочинає нову пацифікацію українців (жовтень 1938)


БУДАПЕШТ. — Німецький уряд обіцяв мадярам натиснути на чехів, щоб вони віддали мадярам околиці заселені ними на 51%, коли мадяри дадуть широкі права для 600,000 німців, що мешкають у Мадярщині. Мадяри далі мобілізуються і покликали до зброї два нові річники. На границі Чехословаччини панує велике мілітарне напруження.

ПРАГА. — На Закарпатті, здовж границі Мадярщини, запроваджено надзвичайний стан. Мадярські озброєні банди далі вдираються на Закарпаття, плюндрують усе, висаджують мости та стараються викликати заколот, щоб дати причину мадярській армії до вмаршу. Влада Закарпаття подала до відома, що дотепер схоплено коло 2,000 мадярських терористів, серед них біля двацяти офіцерів і кілька сот перебраних мадярських вояків. Плани тих нападів виробляє мадярський штаб під проводом полковника Геяса Іштвана, в Кіс-Варді, у Мадярщині.

БУДАПЕШТ. — Представник мадярського уряду заявив, що незабаром переговори між Чехословаччиною і Мадярщиною розпочнуться наново. Коли Чехословаччина згодиться відступити частину Словаччини і Закарпаття Мадярщині, то після того наступить ще одна конференція, на якій будуть формально підписані точки угоди. Коли ж би мадяри не могли того добитися в переговорах з Чехословаччиною, то тоді вони звернуться просто до ради чотирьох потуг, яка скаже своє останнє слово в тій справі. Тисячі мадярських студентів демонстрували по вулицях Будапешту, домагаючись від уряду зброї, щоб піти на Чехословаччину.

ВАРШАВА. — Польський міністер закордонних справ Бек, нагло виїхав до Румунії, щоб там схилити короля Карла до згоди прилучити Закарпаття до Мадярщини. Король Карло останнім часом противився, щоб Закарпаття було прилучене до Мадярщини, бо через те Румунія втратила б границю з Чехословаччиною. Тепер польський міністр хоче переконати румунів, що це є в інтересі Польщі і Румунії, щоб той клаптик української землі не мав` самостійного, вільного життя, бо там українці готові збудувати свої випадні позиції на решту українських земель, у першій мірі тих, що їх має Польща, а також тих, що їх має Румунія. Румуни, хоч з одного боку дивилися неприхильно на прилучення Закарпаття до Мадярщини, то з другого боку так само неприхильно дивилися на надання повної автономії Закарпаттю. Польща переконана, що їй вдасться в тому відношенні вповні переконати Румунію. За цю згоду Польща вже обіцяє відступити Румунії кавалок Закарпаття, де, на розрахунок поляків, живе 40 тисяч румунів. Міністер Бек буде говорити з Карлом не лише від імені Польщі, але й від імені Мадярщини.

ВАРШАВА. — У зв`язку з поїздкою польського міністра Бека до Румунії, щоб схилити румунів до захоплення Закарпаття і поділення його між собою та Мадярщиною, польська преса заохочує уряд до завершення цього діла. Польська преса говорить, що нагода захопити Закарпаття збройно була між 1 і 11 жовтнем. Але тепер та нагода ще не пропала. Помітне те, що польська преса розпочала гостру пропаганду проти Литви, виразно натякаючи, що в разі потреби Польща віддасть Німеччині данцігський коридор, а в заміну за те зажадає від Німеччини підтримки в захопленні Литви враз з її пopтом Мемелем (Клайпедою).

БЕРЛІН.— У Німеччині є ознаки, що вона готова відкинути план удержання Закарпаття під своїми впливами взамін за згоду з поляками. Німецька преса одночасно з польською розпочала гостру пропаганду проти Литви, даючи тим доказ, що в тому відношенні є якесь порозуміння з поляками. Німецька преса також натякає, що для Закарпаття Німеччина не буде наражатися на зрив приятельства з Італією, Польщею й Мадярщиною. До Мюнхену приїхали два словацькі міністри, д-р. Тісо і Дворцянський, а від Закарпаття Едмунд Бачинський. Вони хотіли побачитися з Гітлєром, але дотепер він їх не приняв. До Мюнхену виїхав з Берліну міністер Рібентроп, щоб замість Гітлєра з ними говорити. Це вважають за поганий знак для словацько-закарпатської делегації.

ВАРШАВА. — Американський журналіст Доналд Дей, кореспондент „ШІкаго Дейлі Трібюн", доносить з Риги про страшні знущання поляків над українським населенням. Він дослівно подає в своїй газеті з 19-го жовтня ц. р. таке: „Двацять тисяч польської поліції допомагають польській армії „пацифікувати" польську Україну, говорять нинішні повідомлення з Варшави. Польська поліція — це спеціально організована сила, тяжко озброєна, якої Польща вживає, щоб здушити селянські заворушення. Вона подібна до ГПУ, секретної поліційної армії в Совєтській Росії.

„Слідкуючи за низкою заворушень у Львові, Станіславові, Стрию, Перемишлі, Тернополі і в інших місцевостях Галичини, в яких упало чимало людей, польська влада розпочала ревізії від дому до дому, шукаючи зброї. Проведено багато арештів. Використовуючи списки, які приготували польські шпигуни, поляки, як доносять, безпощадно побивають тих українців, які є активні в політичних та культурних організаціях. Українці хочуть створити автономну державу.

Ця «пацифікація» дуже подібна до тої, що відбулася в листопаді 1930 року, в якій 1000 сіл зруйновано, сотні людей арештовано і побито поліцією та уланами (татарська міліція).

Іноземні кореспонденти не можуть відвідати Львова, бо їх не пускають. А повідомлення львівських кореспондентів в варшавських виданнях не з`являються.

БУДАПЕШТ. — Мадяри влаштували стотисячну демонстрацію перед памятником польського генерала Бема в Будапешті. В демонстрації брали активну участь мадярські студенти, які несли на руках дезертирів з чехословацької армії. Юрба викрикувала погрози на адресу Чехословаччини та домагалася зброї, щоби піти походом проти неї.

КАУНАС. — Вслід за гострими нападами німецької і польської преси проти Литви остання побоюється, що її приготовляють таку саму долю, як Чехословаччині, Щоб не повторити помилок Чехословаччини, Литва вже тепер дає широкі права німцям, а також полякам.

ВІДЕНЬ (каблєграма). — За останні 24 години зросла сильно загроза нападу на Закарпатську Україну з боку Мадярщини й Польщі. Українські організації в Америці можуть допомогти закарпатським українцям висилкою негайних протестів до великих держав, що брали участь у мюнхенському пакті, проти мадярських і польських планів загарбати Закарпаття. 

Делегація Карпатської України: Хіменець. 

 за матеріалами газети Свобода (жовтень 1938 року)

Додати коментар
 26.09.2018 21:03  Каранда Галина => Суворий 

Мадяриjavascript:mctmp(0);

В "Джентельменах удачі" є хороший момент. Коли Леонов із удаваного главаря банди перетвориться в справжнього, поведінка його підлеглих вмить міняється з наглої та "возмущающоїся" на повністю підкорену й покірну.

Так от... це угорці возмущаються багато тому, що Порошенко поки що уявний главарь банди...

 26.09.2018 20:43  Суворий => Каранда Галина 

Згодом впорядкую краще. Поки хай так...

 26.09.2018 20:21  Каранда Галина => Суворий 

Вам варто збільшити аудиторію цієї серії статей. Я так розумію, блоги тут не дуже читаються сторонніми користувачами - вони швидко опускаються вниз і їх не так просто виковиряти...
Через твітер чи ще якось ... мо` ще хтось зацікавиться. Джерело я наче знайшла була, якщо не помиляюся, але там читати мені не зручно. А тут чекаю вже на статті, підсіла несподівано для себе...
Тема зараз дууууже актуальна.