01.10.2018 12:28  Суворий 

Закарпатська криза: усе Закарпаття завалене військом, готуються до війни з мадярами (жовтень 1938)


УЖГОРОД. — Ціла Закарпатська Україна нині завалена військом, танками, артилерією. Понад головами гудуть бойові літаки. В столиці Закарпатської України, Ужгороді, також повно війська, яке спочиває по вулицях, посуваючись до мадярських границь. Ужгород цілий замаєний державними жовто-блакитними прапорами Закарпаття. Слідно також прапори словацькі і чеські. Зникли цілком мадярські прапори, хоч у місті живуть також мадяри, які при інших нагодах вивішували свої прапори. Тепер, внаслідок ворожого ставлення до Мадярщини, ті прапори зникли. Сімнацять повітів Закарпаття внаслідок виступів мадярських теророристів знаходяться далі під воєнним станом.

БУДАПЕШТ. — Мадярський уряд хвалиться, що на границі Словаччини і Закарпаття він скупчив 500-тисячну армію, озброєну в наймодернішу зброю. Ця армія нервується і нетерпляче очікує наказу, щоб марширувати на Закарпаття і Словаччину. В напрямку границь далі сунуться мадярські танки. Мадярський уряд відкинув нові пропозиції чехословацького уряду мирним шляхом вирівняти свої суперечності, хоч ті пропозиції були значно кращі, ніж попередні. Вони тепер віддавали мадярам сім і пів тисячі квадратних кільометрів, а мадяри хочуть 15 тисяч. Крім того хочуть у Словаччині і решті Закарпаття голосування.

ПРАГА. — Мінстр Закарпаття, Едмунд Бачинський, приділив кореспондентам час, на якому сказав, що Закарпаття остаточно вийде з цеї кризи переможно. Правда, йому тепер грозить велика небезпека з боку мадярів і поляків, але по своїм побаченні з німецьким міністром закордонних справ Рібентропом, Бачинський переконаний, що Німеччина в ніякому разі не допустить до захоплення Закарпаття мадярами. Також Закарпаття не втратить Ужгород, Мукачева і Севлюша, без яких Закарпаття не могло б існувати.

БУХАРЕШТ. — По короткій мовчанці румунська преса заговорила про поїздку польського міністра Бека до румунського короля Карла. Преса зазначає, що румунам не по нутру цей план. Румунія і Польща вже мають спільні границі і творять протисоветський бар`єр від Балтику до Чорного моря, пишуть вони. Зате Румунії потрібно границы із Чехословаччиною, бо остання буде потребувати чорноморських портів Румунії. А в тому криються економічні можливості. Крім того скріплення Мадярщини скріпить також її можливості відібрати від Румунії мадярську Трансильванію.

ВАРШАВА. — Польська преса далі зводить завзяту пропаганду за те, щоб не допустити до створення вільної закарпатської держави та старається спонукати цілу Польщу до інтервенції в тій справі. В пресі і через радіо поляки розпускають звістки, що на Закарпатті повстання, що чеські жандарми знущаються над населенням, що чеські танки роздавлюють селян і т. п. А в купі з тим польська преса пише, що поїздка міністра Бека до Румунії таки вдалася. Правда, румуни відмовляються від поділу Закарпаття, але вони хочуть наперед дістати від Польщі і Мадярщини запевнення, що Трансильванія лишиться при них. Польща вже дала їм на те згоду. Залишається ще тільки Мадярщина. Але в тому напрямку працює в Будапешті польський представник Любєнські й остаточно Мадярщина також згодиться.

ПРАГА. — Прем`єр Сирови натякнув, що тепер, коли Чехословаччина вповні виконала те, що на неї наложила конференція чотирьох потуг у Мюнхені, вона сподівається, що чотири потуги виконають те, що їй обіцяли, а саме загарантують її границі. При тій нагоді Сирови підкреслив, що відтепер устрій нової держави чехів, словаків і русинів буде спиратися на цілковитій рівності тих трьох народів. 

БУДАПЕШТ. — Мадярський уряд офіційно оголосив, що він відкинув п`яті за чергою пропозиції чехословацького уряду тому, що вони були незадоволяючі і не містили таких міст, як Братислава, Нітра, Кошиці, Ужгород і Мукачів. Всі ті міста мадярський уряд хоче відразу дістати, а в інших місцевостях хоче плебісциту і подальших торгів. Мадярщина призначила дату до цієї середи. Коли до того часу вона не дістане того, чого хоче, то тоді вмарширує військом на Словаччину і Закарпатську Україну. В дипльоматичних мадярських колах говорять, що одночасно з мадярським вмаршем піде на Закарпаття також польська армія. Мадярський нацистичний часопис „Мадярсаг" перший раз відверто признався, що чехословацькі власті арештували 300 озброєних членів мадярського „вільного корпусу", який діяв у партизанський спосіб у Словаччині і Закарпатті та старався викликати там повстання.

ПРАГА. — Мадярські терористи далі бушують по Закарпатті і стараються там викликати заколот, і навіть повстання. В сутичці з тими терористами загинув один місцевий жандарм і 12 терористів. Чехословацька преса друкує зізнання мадярських терористів, з чого виходить, що мадяри вже давно підготувалися до перевороту на Закарпатті. Вже давно вони в трьох містах у Мадярщині, в Кісвардї, Ромгані і Мадярові, під наглядом офіцерів вишколювали військові відділи до партизанської боротьби. В Кісварді було вишколених 2,000 терористів. Їх вишколювали полковник Гайнал та підполковник Мольнар. У Ромгані вишколено 1,000 під командуванням майора Пуеского, в Мадярові вишколено 5,000, в інших місцевостях 3,000. Разом мадяри вишколили 11,000 партизанів і послали їх у Словаччину й Закарпаття робити повстання, себто, або захопити згадані території, або бодай викликати заколот та дати причину до вмаршу регулярної мадярської армії. Велика частина з них іще далі там працює, а кілька сот уже на тепер арештовано.

 за матеріалами газети Свобода (жовтень 1938 року)

Додати коментар