09.10.2018 15:40  Суворий 

Закарпатська криза: долю Закарпаття передано в руки Німеччини та Італії (жовтень 1938)


БУДАПЕШТ. — Відкинувши чеські пропозиції, мадяри поставили свої. Ті пропозиції трохи скромніші від попередніх: 1) Мадярські околиці мусять відразу перейти в руки мадярів. 2) Плебісцит у спірних територіях треба відбути найдалі до ЗО листопада. 3) На випадок, як Чехословаччина відкине ті домагання, спільна комісія, зложена з представників Німеччини, Італії і Польщі, повинна вирішити справу. 4) Право „самовизначення" треба дати русинам і словакам. Мадярський прем`єр Імреді заявив, що ті умови вже останні і коли їх Чехословаччина не прийме, то Мадярщина „впровадить їх усіми засобами, що стоять до диспозиції нації". 

ПРАГА. — В цілій Чехословаччині ці мадярські умови викликали занепокоєння. До Праги покликано прем`єрів Словаччини і Закарпатської України. Уряд Закарпаття видав до своєї армії заклик, щоб вона заховала повну дисципліну, рівновагу духа, та щоб була готова виконати великий обов`язок. 

ЖЕНЕВА. — Чехословацька делегація до Ліги Націй закинула мадярам, що недавно мадярські літаки літали понад Закарпаттям і кидали бомби, а також розкидали заклики до повстання. Мадярські терористи далі бушують по Закарпатті і стараються викликати заколот. Вони напали на залізничну станцію в Боржаві і стримали поїзди. Притім убили одного кондуктора. Коли надійшла українська жандармерія, з нею зав`язалася боротьба, в якій загинув один український жандарм і підстаршина жандармерії. Недалеко Берегова зловлено 200 мадярських терористів. Серед них були два кадети. Всі вони призналися, що походять з Мадярщини.

ПРАГА. — Чехословацький прем`єр Сирови мав наради, з прем`єрами. Словаччини і Закарпатської України. На нарадах був також міністр закордонних справ Хвальковський. З огляду на натиск з боку Мадярщини наради ствердили, що не лишається нічого іншого, як віддати спір з Мадярщиною міжнародним комісіям. Спір мадярів з словаками буде розглядати німецько-італійська комісія, а справу Закарпаття — німецько-італійсько-польська комісія.

На границі Словаччини мав місце прикрий випадок, який загострив відношення до мадярів: два мадярські бомбардувальники напали на чехословацького літака і, хоч той літав по чехословацькій території, вони збили його. 

Мадярські повстанці, які бушують по Словаччині і Закарпатті, зазнали тяжких ударів з боку влади. Один батальйон мадярських повстанців коло Берегова розгромлено цілковито. Зловлено навіть його коменданта. Ледви кілька осіб урятувалися тим, що перейшли польську границю. Мадярська влада вже перестала закликати через радіо народ на Закарпатті і Словаччині до повстання, та навіть визнає, що відділи добровольців амостійно вдирались на чужу територію і старалися викликати повстання. Та за їх роботу, говорять через радіо мадяри, уряд не відповідає. У відповідь на це чехословацька преса друкує документи, що повстанським рухом таки керує мадярський уряд.

БЕРЛІН. — Кореспондент „Ню Йорк Таймс" доносить з Берліну, що останні домагання мадярів дістануть з боку німецького уряду повну підтримку. В Берліні вважають майже за певне, що Закарпатська Україна буде прилучена до Мадярщини. Натискала на це Польща, з якою Німеччина поки що не хоче собі псувати добрих відносин. В німецьких урядових колах офіційно говорять, що в найближчий час відбудеться між польським міністром Беком і Гітлєром зустріч, у якій будуть вияснені взаємовідносини обох держав. 

УЖГОРОД. — Прем`єр Закарпаття Бродій пішов у відставку. На його місце призначено о. Августина Волошина, відомого українського діяча на Закарпатті, який досі займав міністерську посаду внутрішніх справ у кабінеті Закарпаття. Бродій уступив тому, що не погодився з умовами Чехословаччини, поставленими мадярам. Він був за те, щоб провести плебісцит на Закарпатті й у цілості прилучити його в одну, або в другу сторону, і то тому, що, на його погляд, коли Закарпаття втратить плодючі низини і залишаться йому лише вбогі верховини, то воно само не вдержиться. Фактично Бродій був прихильником Мадярщини і старався провадити таку політику, якої бажала собі Мадяршина. В Ужгороді розійшлися чутки, що зараз по зрезигнуванні Бродій виїхав до Мадярщини. Ті чутки виявилися неправдиві. Перебираючи уряд прем`єра Закарпаття, о. А. Волошин перебрав також обов`язок разом з міністром Бачинським продовжувати переговори з мадярами.

ПРАГА. — Перший прем`єр Закарпаття Андрій Бродій, попав під арешт за зраду держави. Йому довели, що він брав гроші від Мадярщини, щоб підготувати Закарпаття до плебісциту на користь Мадярщини, а заразом вів таку політику, щоб схилити Чехословаччину до згоди провести на Закарпатті плебісцит.

 УЖГОРОД.—Українська влада Закарпаття розпустила всі політичні організації і партії, які працювали на шкоду держави. Майно тих партій і організацій лишається під наглядом держави.

РИМ. — В урядових колах говорять, що наради у Відні довго не потривають, бо вони мають фактично лише підтвердити те, що вже вирішено між Німеччиною й Італією. На основі того рішення, як заявляють урядові газети, Польща і Мадярщина таки спільних границь НЕ дістануть. Зате Мадярщина дістане великий кусень Словаччини, а також дістане плодючу і пожиточну половину Закарпаття, враз з Кошицями, Мукачевом, Ужгородом і Великим Севлюшем. Решта вбогих гірських околиць, без міст, промислу і комунікації, залишиться при Закарпатті.

ПРАГА. — Чехословацький уряд зробив формальний закид Польщі, що вона тепер висилає перебраних по цивільному своїх вояків до Закарпатської України з метою викликати там повстання. Ті перебрані вояки, подібно як мадярські вояки, мінують мости, залізничі шляхи, а не раз нападають на поліційні станиці і зводять з ними боротьбу.

за матеріалами газети Свобода (жовтень 1938 року)

Додати коментар