18.12.2018 12:58  Суворий 

США стурбовані утисками євреїв в Німеччині, Лондон підшукує євреям місце в Африці (листопад 1938)


БЕРЛІН. - У зв`язку з замордуванням німецького дипломата в Парижі й вслід за тим проведеними погромами євреїв по Німеччині німецька преса домагається запровадження для євреїв „гетто", себто відгородження євреїв від решти населення й створення по всіх містах таких дільниць, у яких жили б тільки євреї. Розбивання єврейських магазнів й спалення синагог уже припинене. Влада арештує тисячі євреїв і відправляє їх до концентраційних таборів. Міністр Геббельс виголосив промову, в якій остерігав заграничних євреїв, що їх протинімецька робота за границею викличе протиєврейську акцію в Німеччині.

БЕРЛІН. — Німецька влада видала розпорядження, щоб усунути з народних шкіл і університетів усіх євреїв. Заразом влада наложила на євреїв кару чотирьох мільярдів марок та заборонила євреям проводити різні торгівельні транзакції.

ВАШИНГТОН. — Американський уряд вислав свому представникові в Німеччині, амбасадорові Гю Р. Вилсонові, наказ негайно повертатись до Вашингтону для рапорту й нарад. Відкликання є видно драматичним зазначенням невдоволення уряду Злучених Держав з політики Німеччини. Не підлягає найменшому сумнівові, що протест стоїть у зв`язку з політикою нацистичного уряду проти євреїв. Уряд уживає такого способу протесту лише в дуже виняткових випадках, а саме тоді, коли він хоче зазначити, що писати ноти протесту немає ніякого сенсу.

ЛОНДОН. — Англійська влада розмірковує над тим, щоб у найкоротшому часі виселити з Німеччини євреїв і поселити їх десь в іншім місці. Передбачають, що можна знайти в полудневій Африці гарні території, на яких можна би було поселити євреїв. Та є питання, хто покриє кошти поселення. Англійська влада думає звернутися до німецького уряду, з проханням, щоб той корперував у виселенні євреїв, дозволяючи їм забрати певну частину майна. В тій справі працює також американський амбасадор Кенеді, тиснучи на англійський уряд, щоб той щось робив у тій справі, та обіцяючи підтримку від Америки!

ВАШИНГТОН. — Президент Рузвельт прочитав перед пресовою конференцією заяву в справі кампанії нацистичного уряду проти Німеччини. Президент осудив її гострими словами, кажучи. що донесення його потрясли та що факти виглядають неймовірно для 20. століття.

По прочитанні заяви в справі Німеччини на пресовій конференції Президент звернувся до справи оборони краю й заявив, що Америка не може себе признавати нині певною перед нападом з-за океану. Він думає тому взятися до скріплення оборони Злучених Держав та до скріплення оборони всіх держав на західній півкулі.

ПАРИЖ. — Представник французького уряду заявив, що на днях буде підписаний між Німеччиною і Францією пакт про ненапад, на основі якого Німеччина фактично дістане повну свободу на сході взамін за гарантію її кордонів здовж Рену. Обидві сторони в тім пакті обіцяють свої непорозуміння вирівнювати мирними переговорами.

БЕРЛІН. — У відповідь американському урядові, який покликав свого амбасадора з Берліну до Вашингтону, щоб він здав звіт про останні протиєврейські заворушення в Німеччині, Гітлєр відповів тим, що покликав свого амбасадора Дікгофа з Вашингтону до Берліну, щоб він доповів про протинімецькі настрої в Америці. Офіційно амбасадори ще не відкликані. Але фактично ті потягнений з обох боків вказують на велике політичне напруження між тими двома країнами. Американський амбасадор Вільсон і німецький амбасадор Дікгоф заявили, що вони самі не знають, коли повернуться.

БЕРЛІН. — Орган німецької тайної поліції заповідає, що якщо „демократії" не заберуть собі євреїв з Німеччини, то вони будуть винищені в Німеччині „вогнем і мечем".

БЕРЛІН. — Д-р Геббельс, міністр пропаганди, розпочав серію протиєврейських віч, яких має бути 1,500. Казав, що євреїв покарано великою гривною тому, щоб вони не думали, що Німеччина слабка. Бо те, що Німеччина не покарала євреїв за вбивство німецького дипломата Густльофа в Швайцарії, „інтернаціональне єврейство" зтолкувало собі як слабість Німеччини. Так говорив Геббельс, додаючи, що євреї ще тепер володіють у Берліні 60% усієї нерухомості міста та мають в Німеччині капітал на суму 8 мільярда марок. Пропорційно, казав Геббельс, євреї в Німеччині мають в чотири з половиною рази більше маєтків ніж „арійці".

БЕРЛІН. — Німецька пресса подає, що Німеччина ніколи не згодиться на те, щоб заселяти бувші німецькі колонії євреями.

за матеріалами газети Свобода (листопад 1938 року)

Додати коментар
 18.12.2018 20:05  Каранда Галина => Суворий 

Спочатку не зрозуміла, чого це Англія євреям Африку рекомендує... потім дійшло, що на той час в неї ще повно колоній було...

Про цей придуркуватий світ можна одночасно казати і те, що він дуже мінливий, і те, що він не міняється... парадокс...