02.02.2019 22:09  Суворий 

Америка готується до війни, в СРСР тривають чистки, усунено Єжова (грудень 1938)


НЬЮ-ЙОРК.—Губернатор Пенсильванії Джордж Ерл і сенатор Роберт Рейнолдс повернулися з Європи і сказали репортерам, що Гітлєр в Европі є найсильніший з усіх і що в майбутньому Німеччина буде домінувати політично й економічно над цілою Європою. Ерл сказав, що Гітлєр уже є економічним і мілітарним паном Європи. Сенатор Рейнолдс сказав, що впродовж пяти років Німеччина здобуде більшу частину України і дістане під свою контролю 150 мільйонів людей. Він також висловлював думку, що Америка повинна взяти активну участь в європейських справах і не повинна сидіти тихо.

ЛІМА (Перу). — Після довгих торгів і завзятого опору Аргентини, всеамериканська конференція остаточно підписала пакт солідарности, на випадок нападу якої-небудь чужої держави. Погодилися остаточно всі, але не на американську пропозицію, ні на аргентинську, тільки на бразильську. На основі цього пакту, коли б з`явилася потреба, будь-який уряд американських країв може скликати конференцію міністрів, що разом вирішатимуть про міри оборони. Завдяки американським заходам конференція усунула „точку меншості", яка позволяла б національним групам всередині котрої-небудь американської держави на основі свого первісного національного походження добиватись якихось спеціальних прав. Та резолюція спрямована в основному проти фашистівських держав, які зголошують своє право до всіх членів своєї раси і на расовій засаді стараються організувати їх в політичні одиниці.

ВАШИНГТОН. — Американське адміралтейство вирішило створити в Атлантичному океані сталу ескадру бойових кораблів. Та ескадра складалася б з 32 бойових одиниць, в які входили б чотири кораблі найтяжчої конструкції, 23 винищувачі, і 8 кружляків. Створення цієї ескадри в урядових колах приписують напруженню в Європі, а зокрема напруженню проти Німеччини.

ТОКІО. — Уряд подає, що в новому 1939 році японський народ мусить бути готов до ще більших жертв і до ще більшої посв`яти, бо цього вимагає місія, яку обрала Японія, визволяючи народи Далекого Сходу.

МОСКВА. — Московська преса, яка звикла в останній час найважливіші відомості подавати на останніх сторінках і маленьким друком, подала тепер новину з шістьох рядків, у якій повідомляє, що ославлений голова Г.П.У., Єжов, „права рука" Сталіна і його „найвірніший" прихильник, як його донедавна називали, уступив, а на його місце поставлено грузина Лаврентія Берію. Новина говорить, що Єжов уступив на своє власне бажання, з огляду на брак здоров`я. Та совєтські громадяни пригадують собі добре, що в останніх часах Єжову давали дуже мало реклями, а то й взагалі ніякої. В часі останнього вуличного параду, коли несли великі портрети навіть підрядніших большевицьких провідників, не було портрету Єжова. Вважають, що причина усунення Єжова є брак довіри в Сталіна, який волів на тім місці мати свого земляка.

МОСКВА. — Чистка, яку проводять між льотчиками, охоплює в першу чергу тих, що наговорили Ліндбергові про совєтське летунство такого, що і він побачив дійсність та пізнав слабкі сторони совтської повітряної сили.

МОСКВА. — Совєти занепокоєні тим, що Німеччина будує підводні човни, бо це означає „агресію", а та буде звернена в першу чергу проти Совєтів. Так пише „Правда", але „Красная Звєзда" потішає себе тим, що „з нами мудрий, передбачливий, безстрашний, непохитний і геніальний маршал комунізму, великий товариш Сталін".

 за матеріалами газети Свобода (грудень1938 року)

Додати коментар