08.02.2019 21:51  Суворий 

В США пророкують скору війну в Європі і приєднуються до гонки озброєнь (січень 1939)


ВАШИНГТОН. — Комісія морських збройних сил Америки подала звіт перед конгресом про теперішнє положення морської оборони Америки і подала план, що треба робити. На думку комісії Злучені Держави Америки мусять чим скоріше побудувати 41 різних морських баз, здовж узбережжя Тихого і Атлантичного океану, а також в околицях Панамського каналу і на островах Тихого океану.

ВАШИНГТОН. — Перед сенатською комісією звітуватимуть два американські дипломати: Кенеді і Буліт, перший до Лондону, другий до Парижу. Вони мають сенатській комісії заявити, що положення в Європі дуже напружене, що всі європейські краї зброяться і коли Америка не буде того самого робити, то скоро лишиться далеко позаду європейських країв і стратить нинішнє важливе становище. Згадані амбасадори мають запропонвати сенатській комісії звіт Карла Ліндберга, якого деякі ліві кола в Америці звинувачуали в пронацистичних симпатіях. У тому звіті Ліндберг розкриває величезну летунську силу нинішньої Німеччини. У політичних колах Вашингтону сподіваються, що незабаром президент Рузвельт внесе перед конгресом вимогу нових грошей на озброєння, і то таких великих, про які у мирні часи в Америці не знали. Самих нових літаків президент буде домагатися 4,500.

ВАШИНГТОН. — Комітет контролю вивозу амуніції подав до відома, що з вибухом японсько-китайської війни секретар Гол розіслав до всіх американських фабрикантів зброї листи, в яких повідомляв про бажання уряду , щоб вони не висилали ні зброї, ні амуніції до Японії. Гол, щоправда, не забороняв вивозу, лише висловив бажання уряду. Цьому бажанню повинувались усі американські компанії, крім одної, говориться в звіті.

БОСТОН. — Бувший секретар стейту, Вільям Кесл, заявив, що Рузвельт своєю політикою пре до війни. Він і його секретар публічно провокують чужі держави і хочуть Америці надати роль якогось поліцая, який наказуватиме іншим народам, що вони мають робити. Кесл також критикував план великих озброєнь в Америці, які теперішній уряд хоче провести. Він говорив, що ті озброєння не потрібні.

НЬЮ-ЙОРК. — Нью-йоркські бібліотеки подали до відома, що в останніх часах книжка Гітлєра „Майн Кампф" є у великому попиті. Деякі бібліотеки мусили замовити по 50 примірників, бо не могли настарчити читачам. Читають її завзято також євреї.

ВАШИНГТОН. — У спеціальнім посланні президент Рузвельт зажадав від конгресу безпроволочної ухвали додаткових 552 мільйонів доларів на озброєння. З цеї суми більша частина піде на будування літаків для армії, а також для флоту. Президент цю суму назвав тільки початковою, що покриє тільки найнеобхідніші видатки в озброєнні. Він також говорив, що нині Америка справді краще озброєна, ніж вона була в 1917 році, та все-таки це ще не вистачає.

ВАШИНГТОН. — Серед конгресменів, і то як республіканських, так і демократичних, настало замішання з причин нових планів великого озброєння. Багато з них є проти цього, бо кажуть, що це озброєння остаточно втягне Америку у війну.

БОСТОН. — Американський журналіст Дьюіт МекКензі в „БOCTOH Тревлер" заявив, що, на його думку, на весну Гітлєр допоможе Україні згуртуватися в свою державу, а водночас над нею простягне свої впливи. А зробить Гітлєр це посередньо, себто, допомагаючи українцям повстати проти Совєтів. Дьюіт говорить, що ця тактика Гітлєра не заставить інших держав розпочати війну. Тому, що на його думку, не треба брати під увагу загального воєнного вибуху в Європі. Дюит щойно приїхав з Європи, де бував у всіх столицях та говорив з найпередовішими людьми. Всі вони тої самої думки, що й Дьюіт, говорив він.

ВАРШАВА. — Орговорюючи зізнання американських послів Булита і Кеннеді, про невідхильну війну в Європі, польська преса говорить, що війни таки не буде, бо всі європейські краї не хочуть війни. А поголоски про війну поширюють в Америці тому, щоб "розпиляти" в конгресі гроші на озброєння.

ВАШИНГТОН. — У конгресі запропоновано до ухвалення перший проект побудови воєнних літаків до числа шість тисяч. Крім того запропоновано проект вербування й вишколу нових військових льотчиків. А президент одобрив проект будови морських укріплень, почавши від Аляски, вздовж Тихого океану, через Панамський канал до Нарагенсет Бей. Усіх укріплень буде 48, а серед них найсильніша морська база буде в Гуамі. Генерал Арнолд заявив, що американська промисловість мусить випродукувати впродовж трьох наступних років по 12,000 воєнних літаків щорічно.

 за матеріалами газети Свобода (січень1939 року)

Додати коментар
 09.02.2019 19:01  Каранда Галина => Суворий 

Росія всю дорогу намагалася робити те саме... своїми методами.

 09.02.2019 18:54  Суворий => Каранда Галина 

Напевно це цілком природня аналогія, якщо розумієш велику міць і потугу своєї держави у світі

 09.02.2019 13:49  Каранда Галина => Суворий 

Польська преса трошки помилилася..
Про "бажання уряду" замість заборони в Америці - цікаво. І про Америку як світового поліцая... це тоді вперше так сформулювали?