15.02.2019 14:16  Суворий 

Мадярщина продовжує провокувати на кордонах та думає долучитися до пронімецького блоку (січень 1939)


БУДАПЕШТ. — Мадярський уряд вручив Чехословаччині формальну ноту, якою погрозив, що коли чехословацькі війська чи якісь загони неправильної армії вступлять на мадярську територію, то мадярські війська займуть негайно землі Чехословаччини. Мадярщина зажадала одночасно й відшкодування морального й матеріального за шкоди, які потерпіла в боях під Мукачевом, що почалися були, минулої п`ятниці й тривали три дні. Мадярщина твердить, що в тих боях загинуло 47 мадярських вояків. В кінці зажадала ще й покарання тих, що спричинили ті втрати.

ХУСТ. — Уряд Карпатської України подав до відома, що між Мадярщиною і Карпатською Україною існує перемир`я. Війська обох країн відступили від границі на одну і чверть милі.

ПРАГА. — Міністерство заграничних справ Чехословаччини відповіло на мадярську ноту в справі подій під Мукачевом. Воно розрахувало, що від часу віденського рішення, себто від 2. листопаду І938 p. мадяри напали на чехословацьку територію 19 разів, внаслідок чого були вбиті й багато ранених. Далі міністерство протестувало проти стріляння мадярським військом до чехословацького офіцерах біля Ужгороду, що сталося минулої неділі. Зазначено, що мадярські війська стріляли навіть до тих офіцерів, що несли білий прапор і були призначені для переговорів. І тих поранено. Чехословаччина відмовилася також від зобов`язання платити Мадярщині якесь відшкодування. Але згодилася на мішану чесько-мадярську комісію, яка мала б розслідити, хто винен, що дійшло до кривавих випадків під Мукачевом.

КРАСНЕ (Галичина). — Дня 16. грудня 1938 р. польські „рицержи" знищили такі українські установи в Краснім, золочівського повіту: кооперативу, домівку „Сокола", Рідної Школи і Кружка „Сільського Господаря" та два приватні українські магазини. До члена наглядової ради кооперативу, що закликав допомоги, стріляли крізь вікно до його хати.

ПРАГА. — Урядово подають, що в боротьбі між мадярськими і чехословацькими солдатами, яка відбулася 10. Січня 1939 року, були поранені два чехословацькі вояки. Вина за ту боротьбу спадає на мадярських провокаторів-терористів.

БЕРЛІН. — Наступного понеділка і вівторка відбудеться нарада між німецьким міністром заграничних справ, Ріббентропом, і графом Чакі, таким же міністром Мадярщини. Будуть обговорювати криваві події на границі між Карпатською Україною і Мадярщиною, як також те напруження, яке існує між Словаччиною і Мадярщиною.

ПРАГА. — Совєтський посол заявив міністрові заграничних справ Чехословаччини, що ще далі існує договір про „приязні відносини" між С.С.С.Р. і Чехословаччиною. Тому Чехословаччина не повинна толерувати акції, зверненої проти розірвання Совєтів, а такою саме є акція в справі створення Великої України.

ПРАГА. — Велика частина донських козаків готова піти за ген. Поповом. Але є багато таких, що держаться лінії, яку визнає тепер ген. Денікін, котрий каже, що Совєти це для москалів „батьківщина". І тому не можна „русскому" йти проти Совєтів.

ХУСТ. — Карпатську Україну об`їхала німецька делегація, щоб дослідити природні багатства країни. Досліджував край іще й визначний німецький геолог, інженер Цісарс. Також проводили досліди д-р Геблер і д-р В. Paйx, члени „Німецького Географічного Інституту".

ВАРШАВА — Польська Агенція Телеграфічна (ПАТ) подає, що вся польська преса далі широко розписує про Карпатську Україну, яку постійно називає „Підкарпатська Русь". Та найцікавіше є те, що агенція подає, що Ватикан став по стороні Польщі і є за те, щоб Карпатську Україну прилучити до Мадярщини. Каже, що польська преса цитує статтю з „Осерваторе Романо", що є урядовим органом Ватикану, в якім подані географічні, господарські й політичні аргументи за те, що Карпатська Україна повинна бути повернена Мадярщині. Там сказано, що „Підкарпатська Русь" відпала від Мадярщини по світовій війні тільки тому, що в Мадярщині панував тоді большевизм. Разом згадано й за „вбогу руску людність", що тепер голодує, бо відтята, від Мадярщини.

ВАРШАВА.— У відповідь українським послам, що представляли в польськім сеймі польські надужиття та гнет українського населення, подав прем`єр ген. Славой-Складковскі, що польський уряд вірить в український народ і не хоче його винищувати й винародовлювати. Казав, що для польського уряду існування української нації — це факт.

Та сама Польська Агенція Телеграфічна (ПАТ), що подає про цю заяву польського прем`єра, вітає з великою радістю „масовий поворот рускої людності до польщини". І описує подальші „здобутки" польської денаціоналізаційної політики, згадуючи про перехід до польщини коло 900 осіб „зрушчоней шляхти". Далі сказано, що такі „переходи" є тепер щораз частіші. Ота вся шляхта, пише польська агенція, тепер обіцяє, що стоятиме на сторожі польщини на східніх кресах". А той перехід, про який мова, відбувся на Волині, яка була раніше під владою Росії. Тепер, як обіцяно, має там усе вернутися назад „до мацєржи" а в першу чергу мають вернутись потомки шляхти, бо „вони всі походять з польської крові і духу".

ПРАГА. — Президент Чехословаччини, д-р Гаха, іменував прем`єра Карпатської України, д-ра А, Волошина, членом Найвищої Ради Оборони Держави. Декрет іменування підписав президент Гаха і прем`єр Беран.

ПРАГА. — Американський кореспондент Гіді пише з Праги в „Нью-Йорк Таймсі" за 17 січня 1939 року, що українська делегація з Карпатської України під проводом Клочурака і Доліная вибралася до Берліну, щоб там осягнути точної інформації відносно подальшої акції на меті створення великої української держави.

БЕРЛІН. — Берлін відвідав мадярський міністр закордонних справ, граф Чакі, і мав розмову з найвищими німецькими достойниками. Мадярщина згодилась долучитися до протикомуністичного блоку, до якого вже належить Німеччина, Італія і Японія. Німецький міністер Ріббентроп сказав, що тепер між Мадярщиною і Німеччиною є такі близькі зв`язки, що справа границь Карпатської України і Мадярщини легко вдасться розв`язати.

ВАРШАВА. — В Польщі вступ Мадярщини до протикомуністичного блоку викликало погане враження. Бо тим Мадярщина відмовилась з дальших спроб отримати з поляками спільну границю.

за матеріалами газети Свобода (січень1939 року)

Додати коментар