15.02.2019 14:48  Суворий 

Новини з СРСР: Радянська преса про радянський флот (січень 1939)


ЗДОЛБУНІВ - Як подають з пограниччя, в околиці Здолбунова почала совєтська армія будувати вздовж польського кордону паркан, висотою 3 і пів метра, та засіки з кільчастого дроту. Ходять поголоски, що такі паркани збудують вздовж цілого польського кордону. Населення з прикордонної смуги масово вивозять, углиб краю.

ВАРШАВА. — В цілій Україні під Совєтами настала нова хвиля арештів. Такі надходять вісті. Між іншими арештовано 6 редакторів державного видавництва за те, що видають книжки з українськими націоналістичними тенденціями. В Чернігові арештовано двох секретарів комсомолу, Бойка і Миколаєнка, за те, що відносилися ворожо до совєтської влади. Там же арештовано й головного редактора органу молоді. В Кам`янці-Подільському арештовано редактора Курганського й трьох секретарів комсомолу.

З Москви доносять, що комісар внутрішніх справ видав наказ конфіскувати нове видання „Кобзаря" Т. Шевченка, бо пояснення до поезій Шевченка зраджує „національну тенденцію".

МОСКВА. — В совєтській пресі пишуть про можливості війни. І твердять, що не буде війни в двох найближчих роках, бо Гітлер ще до війни не готовий.

КИЇВ. — Виставлено коло 100 експонатів відомого українського маляря Глущенка, що досі виставлялись в основному в чужих краях і у Львові. Глущенко намалював портреті Шевченка, краєвид Канева й картину „Шевченко серед кріпаків".

КИЇВ. — Державне Літературне Видавництво видасть нове видання творів німецького поета Гайнріха Гайне. Будуть перевидані давні переклади Лесі Українки, Івана Франка, Михайла Коцюбинського й інших. Будуть додані й нові переклади Рильського, Сосюри, Голованівського, Тичини й інших.

МОСКВА. — Совєти проведуть новий перепис населення, бо той, що його провели минулого року, зовсім нездалий. Його навіть не пробували оголошувати. Казали, що це „вороги народу" не дали змоги провести навіть перепис. Тепер підготовлено 400,000 переписників, що мають уже виконати роботу як слід.

Радянська преса про радянський флот


„Красний Флот" від 14. грудня 1938 р. пише про шкідництво на воєнно-морському теоретичному фронті та про діловитість і підлабузництво в оперативно-тактичних питаннях. Командири не хочуть признатись, що вони відстали від дійсності. До тих, що щось знають, відносяться вороже і щипають їх іронічними насмішками. В советських командирів багато амбіції, але дуже мало амуніції. Люди бояться виступати зі своїми, навіть добре продуманими думками. Газета висуває думку, що авторитети воєнно-морської науки повинні виступити відверто зі своїми думками щодо морської теорії. Мовчанка не спричинює до зростання теоретичної думки й активності мас. Досі вороги народу гальмували дійсну наукову працю у воєнно-морській області.

Про порядки в флоті подається такі факти: в одній з частин балтійської флоту листоноша та його приятель не доосили бійцям грошових переказів, а забирали їх гроші собі. Ті гроші пропивали. В тій самій частині зі складів пропадали одяг. Виявилося, що крали їх самі працівники складу, а придбані за те гроші пропивали.

В Ленінграді була велика доповідь капітана 3 рангу А.К. Евсеева. У ньому він вияснив, у чому полягала ворожість усього дотеперішнього проводу флоту. Представники старої морської школи (Жерве й інші) займались лише розробленням теорій старого флоту і тим ставилися впоперек думкам нових, уже совєтських стратегів. Особливо вийшла була через те плутанина в означенні поняття війни на морі. Жерве доводив, що ціллю флоту є опанування моря, а совєтські фахівці доводили, що ціллю флоту є знищення збройних сил ворога. Те саме було і ціллю війни. Тому теоретики старої школи доводили, що Совєтам потрібен флот з міцних лінійних кораблів. Молода школа (Лудри й інші) відкидали думку повного опанування моря, як буржуазний винахід. Твердили, що блокада тепер неможлива, а тому і панування на морі неможливе. Тією теорією хотіла молода школа демобілізувати настрої советських мас та полегшити ворогам напад на СССР.

Найновіша школа доводить, що блокади є нині можлива, існують підводні човни та літаки. Ворог може блокувати СССР так само, як і СССР може підготуватись до блокади ворога. Лінійні кораблі, як наймогутніший засіб наступу й оборони, дуже потрібні совєтському флоту. Молода школа твердила, що до війни не треба будувати багато кораблів, бо їх можна вибудувати під час війни. Далі вона твердила, що на ворога не треба наступати, а лише очікувати його наступу в заздалегідь підготовленому для бою місці з міцною береговою обороною. Доповідач робить висновок, що і стара і молода школа шкідливі для Совєтів, бо вони зводились до одного: шкодити Совєтам. Між іншим характерно, що колишні совєтські фахівці обгрунтовували свої думки на підставі якихось розвідувальних звітів з Англії, що, як видно тепер, були фальшиві.

Отже до всього доводиться ще ствердити, що і в совєтській розвідці теж попрацювали вороги народу і режиму.

за матеріалами газети Свобода (січень1939 року)

Додати коментар
 16.02.2019 13:01  Суворий => Каранда Галина 

Сталін з досвіду революції та росйської історії вцілому виніс один важливий висновок: терор (жорстокий чи м`який по ситуації) - найефективніший метод утримання влади в Росії. І за найменшої потреби його пускав в дію. Найгірше, що він виявився абсолютно правий у виборі засобу для досягнення мети...

 15.02.2019 22:49  Каранда Галина => Суворий 

Господи.... стара, нова, молода, найновіша школи... тут без 100 грамів не розберешся). Та суть ясна -скрізь самі вороги і вредителі. Білі і пухнасті будівники комунізму періодично перетасовуються і довільним чином призначають поміж себе ворогів народу. Причому не тільки на суші, а й на морі. Ціллю війни є чи то територія, чи то мир, чи то знищення ворога...
Коли я була молодша, я чомусь думала, що світ людей влаштований розумно. От я можу бути дурною, інші окремі люди можуть бути дурними, а от народи/держави/цивілізації - в жодному разі... як же я помилялася...