16.02.2019 13:57  Суворий 

Гітлер уже починає домовлятися зі Сталіним, польська преса втішається з фюрера (січень 1939)


ЛОНДОН. — Твердять у таких колах, про які кажуть, що вони добре поінформовані про совєтсько-німецькі відносини, що вже від двох місяців йдуть переговори між представниками червоної армії і високими німецькими офіцерами. Переговори ведуться за згодою Сталіна й Гітлера. Ціль їх: об`єднати обидва краї, для боротьби з демократіями та розділити сфери впливу в середній Європі. Переговори так уже далеко зайшли, що обидві сторони замислюються над тим, як цей поворот представити народним масам. Згідно з тими поголосками, Сталін має ліквідувати Комінтерн та порвати зв`язки з комуністичними партіями поза Совєтами. Переговори ведуться законспіровано. В найближчім тижні відбудуться наради в одному із скандинавських міст. Тим, як кажуть ті поголоски, треба собі пояснити і те, що на Новий Рік Гітлєр говорив так сердечно з совєтським послом Мерелаковом. Найбільшою перешкодою в тих переговорах є відношення до Японії, з якою Німеччина хотіла б бути далі в тісному зв`язку.

ЛОНДОН. — Уряд і дипломати переконані, що Гітлер не думає про похід на Україну під Совєтами. Його найближча програма буде викладена 30 січня, коли він виголосить промову в парламенті. Там він сконцентрує всю увагу на поверненні Німеччині втрачених під час війни колоній.

ВАРШАВА. — Польська преса не має тепер слів похвали для Німеччини і Гітлера. Той наглий поворот поясняють собі останньою розмовою польського міністра заграничних справ Бека, з канцлером Гітлєром, що відбулася із Берхтесґадені. Там,` кажуть, Гітлєр заявив Бекові з цілою певністю, що він у 1939 році буде зайнятий внутрішніми справами Німеччини і колоніями, а справа Великої України буде відкладена. Там також Гітлєр пообіцяв Польщі, що й вона дістане дещо з колоній, якщо попиратиме Німеччину. Таке пишуть польські газети.

ВАРШАВА. — Вже роблять великі приготування, щоб 26 січня 1939 року прийняти з якнайбільшими почестями німецького міністра закордонних справ Ріббентропа. В той день святкуватимуть п`яту річницю польсько-німецької декларації від 26 січня 1934 року, коли обидві держави погодилися згідно жити і згідно порядкувати відносини в середній й східній Європі.

БЕРЛІН. — Мадярський міністр закордонних справ, граф Чакі, від`їжджає з Берліну з тим, що між Мадярщиною і Німеччиною прийшло до повної згоди. Приязнь гарантована, каже Чакі.

БЕРЛІН. — Від років ходили плітки, що німецький економіст і фінансист, д-р Гяльмар Шахт, йде у відставку. Та тепер, коли це сталося, подія викликала всюди величезне здивування. Ніхто не знає властивої причини уступлення Шахта. Кажуть, що його Гітлєр усунув, бо він був законсервативний, та що це сталося під напором нацистичних радикальних кіл. Президентом Державного Банку став тепер Вальтер Функ, що є „радикальніший" у відношенні до полагодження єврейської квестії, себто еміграції євреїв з Німеччини до інших країв. Кажуть далі, що усунення д-ра Шахта є тільки започаткуванням великої „чистки".

ВАРШАВА. — Високий комісар Данцігу, призначений досі Лігою Націй, подався до димісії, бо бачить, що не має ніякого голосу в Данцігу, де нацисти усім заправляють. Та Польща погрожує, що вийде з Ліги, як уступить комісар. Таким чином комісаріат припинено, але тільки формально. Великий комісар навіть не вернеться до Данцігу, а житиме в Швейцарії. Але титул таки утримає при собі, щоб „заспокоїти" Польщу.

БУРГОС (ІСПАНІЯ) — Війська ген. Франка в своєму переможному поході підійшли десять миль до Барселони. Вони прорвали останню оборонну лінію і загрожують місту. Штаб у Барселоні стягує всіх чоловіків, що годні носити зброю, і хоче наступаючим військам ген. Франка дати ще один бій.

БЕРЛІН. — Кажуть, що канцлер Гітлєр сказав польському міністрові закордонних справ Бекові, що він тепер не думає про ніякий воєнний похід проти Совєтів. Казав, що в Совєтах є таке велике невдоволення з влади Сталіна, що там може кожної хвилини вибухнути повстання і Совєти розпадуться без війни, з власного нутра.

ПРАГА. — Подають, що Німеччина вимагає від Чехо-Словаччини розірвання союзів із Совєтами і Францією. Уряд готовий це зробити, коли б одержав від Німеччини гарантію, що не будуть порушені границі Чехо-Словаччини.

ЛОНДОН. — Пару тижнів тому в Лондоні, столиці Англії, відбулися публичні збори для розгляду британської закордонної політики та зміцнення оборони британської держави. Англійський депутат Донкен Сендис говорив на тих зборах від імені ініціаторів зборів, що вони бояться, що на випадок війни Англії прийдеться „воювати з невідповідною зброєю й з малим числом союзників". Примітна заява з боку людей, що все ж хочуть спиратися на власні сили. І котрі говорять від імені найбільшої імперії в світі, що могла б собі дозволити спертися на власні сили.

 за матеріалами газети Свобода (січень1939 року)

Додати коментар
 08.06.2019 09:08  Вікторія Івченко => Суворий 

Цікавий матеріал. Ось свіжий приклад. "Вчора у маршрутці літня ДАМА сідає поруч зі мною... Позаду - МОЛОДИК у навушниках. Попереду в салоні стоїть ще одна жіночка похилого віку. Я звертаюся до молодика: "Звільніть для тієї пасажирки місце, будь ласка!" ТОЙ "не чує". ДАМА, дуже імпозантна на вигляд, каже: "Мій покійний чоловік був військовим високого рангу. ТАК ВІН НЕ МІГ СИДІТИ У ТРАНСПОРТІ, КОЛИ ПОРУЧ ЖІНКА СТОЯЛА!" Ми розмовляємо... "ЩО ВОНИ ЗРОБИЛИ? - показує у вікно. - МОЛОДЬ ЗАНАПАСТИЛИ. Хто до влади привів тодішні деякі режими у Європі зразка 1933 року? Правильно, БАНКІРИ. А Леніна хто привів до тієї ж влади у 1917 році? ПРАВИЛЬНО, вони ж... ВОНИ усе життя насаджують нам ПОРЯДОК. НОВИЙ, так би мовити..." Знову показує у вікно: "ЯК ЦЕ НАЗИВАЄТЬСЯ? Е.К.О.Н.О.М.І.Ч.Н.И.Й.Ф.А.Ш.И.З.М." Не більше, не менше... Виходжу на своїй зупинці. Кіоск, де раніше продавалися квіти і була маленька кав`яренькка, знесений! Охайненько, землю навіть зарівняли... Ніяких слідів! Вчора ще стояв".