22.06.2019 13:51  Суворий 

Польща невдоволена автономією Закарпаття, в СРСР усунено Єжова (січень 1939)


ХУСТ. — Прем`єр Карпатської України, д-р А. Волошин, відвідав Головну Команду й Хустський Кіш „Карпатської Січі". Кошовий заявив у вітанні, що 5,000 дисциплінованих січовиків чекають наказу прем`єра, та закінчив привітання окликом: „Слава прем`єрові-батькові нашого народу!" Відповідаючи на привіт, прем`єр сказав: „ На вас, січовики, дивиться наша молода держава з гордістю та вірою, що ви станете на її поклик у кожній хвилині. Я докладу всіх зусиль, щоб ваша організація мала справжній військовий характер".

ХУСТ. — Прем`єр Д. Волошин заявив кореспондентові французького часопису „Матен", що Карпатська Україна вже ніколи не прилучиться до Мадярщини.

ХУСТ. — Стверджено, що в Хусті створено польське консульство. Але заперечено, що в Карпатській Україні існує німецьке. Кажуть, що там перебувають тільки „нацистські функціонери".

БРАТИСЛАВА (Словаччина). — Відкрито першу сесію словацького сейму в присутності чехословацького прем`єра Берана і міністра війни Сирового. Були також американські словаки, що вислали свою делегацію. Зала була декорована чехословацькими і словацькими прапорами. Стверджено в промовах, що словаки осягнули незалежність, себто те, до чого змагалися вже 100 років. Депутати присягали мовами: словацькою, українською, німецькою і мадярською. Присягали „словацькому сеймові й чехословацькій республіці".

ЛЬВІВ. — „Пяст", часопис польських селян, твердить, що „за кількадесять літ Полісся буде польське". І хвалить урядові чинники, що застосували до поліщуків таку політику, яка „через польську школу і позашкільне виховання перетворює молоде покоління поліщуків на поляків". Пише, що при певних зусиллях буде можна навіть „українців" перемінити на поляків, а не тільки росіян і білорусів.

СТРИЙ (Галичина). — Польський суд засудив В.Вакова й А.Будника на 5 років в`язниці за те, що нібито вони належали до Організації Українських Націоналістів (ОУН), розкидали летючки цієї організації та дзвонили для вшанування пам`яті полк. Є.Коновальця.

ХУСТ. — Празька влада, прийшовши по катострофі трохи до себе, продовжує давню централізаційну і москвофільську лінію. Так треба розуміти призначення нею міністром Карпатської України русофіла і чеха.

ХУСТ. — Відомий український поет О. Олесь прибув до Хусту і був присутній на академії, влаштованій з приводу його 60-ти річчя. Він зложив візит прем`єру Волошину.

ЖЕНЕВА (Швейцарія). — Чеський генерал Прхаль, призначений празькою владою міністром до уряду Карпатської України, подав у відставку.

ВАРШАВА. — Польський міністр закордонних справ, Бек, відповідаючи польському сейму на запити в справі Карпатської України сказав, що Польща не хоче цієї землі, а тільки є за те, щоб її забрала Мадярщина та щоб була створена таким чином спільна польсько-мадярська границя. Та, заявив Бек, виглядає так, що Мадярщина залишила тепер думку про спільну границю з Польщею. І тому, казав Бек, під теперішню пору годі Польщі змінити ситуацію, отже справа Карпатської України мусить залишитись такою, якою є.

ВАРШАВА. — Нема спокою в Заольжу, загарбаного Польщею від Чехо-Словаччини. Урядово подають, що 21 січня підкинено до польських будинків три бомби.

ВАРШАВА. — Польський міністр закордонних справ Бек, розказав, що Польща має одну політику: хоче жити в приязні з Німеччиною, Совєтами, Францією, Румунією і всіма сусідами. А далі хоче, щоб її завжди питали про раду, як про неї говорять. І щоб дали їй колонії, куди треба вислати велику частину євреїв, бо їх у Польщі чимраз більше.

БЕРЛІН. — По розмовах між міністрами закордонних справ Німеччини і Мадярщини пішли поголоски, що Мадярщина й Карпатська Україна будуть використовуватися, щоб звідти можна було висвітлювати події, які діються в Україні під Совєтами, та те, як Сталін нищить Україну.

МОСКВА. — Совєтська влада, щоб піднести продуктивність свого робітника, яка внаслідок комуністичної системи дуже занепала, ув`язнює й усуває тих робітників і директорів, яких підозрює у лінивстві. Тепер на чергу прийшло літакобудування, у якому на днях усунено або ув`язнено 16 осіб, серед них кількох вищих директорів. Подібне діється в ділянці річкової комунікації, якою завідує бувший голова ГПУ Єжов.

ЖЕНЕВА. — Ліга Націй чекає свого постійного відвідувача Літвінова, совєтського комісара заграничних справ. І мабуть не діждеться, бо кажуть, що Літвінов попав у неласку та що між ним і Сталіном є великі тертя.

ЛОНДОН. — „Сондей Рефері" подає, що головний чекіст Єжов мусив піти зі свого уряду тому, що був замало активний у придушенні „українського націоналістичного руху" в Україні.

 за матеріалами газети Свобода (січень1939 року)

Додати коментар