23.06.2019 12:18  Суворий 

Ще не вмерла Україна - новий гімн Закарпатської України (січень 1939)


ХУСТ. — Дня 1. Січня 1939р. відбулися збори „Карпатської Січи" при участі біля 3,000 осіб з 12 найближчих сіл. Панахиди за полеглими українських борцями відправлено в обох церквах: греко-католицькій і православній. Був влаштований величавий похід, а на футбольному полі поставлено українську ялинку.

ХУСТ. — Майже всі центральні уряди перенесено свого часу з Ужгороду до Хусту як нової столиці. Одначе для них не вистачало будинків і уряд наказав побудувати нові приміщення. Впродовж шістьох тижнів побудовано американським темпом цілий блок і вже тепер стоять готові 7 великих дерев`яних будинків. Офіси побудовані солідно й у них уже примістились різні уряди.

ЗОЛОЧІВ (Галичина). — Окружний суд у Зололочеві розглядав справи проти двох українських греко-католицьких священиків, а саме о. Володимира Чайківського з Колтова та о. Володимира Телемка з Верхобужа. Акт обвинувачення закидав обом підсудним, що вони вписують назви своїх парафіян до метрикальних книг не так, як наказує польський закон. Українські священики вписували назви українців у такий спосіб, як українці їх вимовляють, а польська влада хоче, щоб вписувати їх у „польскім бжмєню". Суд засудив о. В. Чайківського на 6 місяців в`язниці, а о. Телемка на 8 місяців в`язниці, з припиненням кари обом засудженим на 5 років.

ВАРШАВА. — Польська преса ще далі передає „власні кореспонденції" з Карпатської України і розповідає про те, як  «бідний русский нарід терпить від терору». Вигадав уже аж три концентраційні табори, що переповнені священиками і „русскими". Як повірити б тій писанині, то виходило б, що нема людей по селах. Усі повтікали в ліси, щоб сховатись перед „українцями" й „українською владою".

ХУСТ. — Вже є скоре сполучення Карпатської України з Прагою. Уже курсує скорий поїзд Ясіня— Прага. Сталося це на основі порозуміння з Мадярщиною.

ХУСТ. — Прем`єр Карпатської України д-р А.Волошин сказав в інтерв`ю з редактором „Лідових Новин" про відношення до росіян і російської культури таке: „… ми українці не є проти росіян, ми шануємо їхню культуру і літературу. Але ми хочемо жити своїм власним життям, своєю українською культурою, і захищаючи послідовно й твердо своє, ми не відцураємося від шанування духовного багатства інших. Я сам особисто не маю жадного упередження проти росіян, сам говорю добре по-російськи, але я не можу бути ренегатом українського народу".

БУДАПЕШТ. — Мадярські часописи підкреслюють, що уряд Карпатської України замінив давній гімн Закарпаття „Карпатські Русини" на український гімн „Ще не вмерла Україна".

ХУСТ. — Міністерство внутрішніх справ Карпатської України призначило день 12 лютого 1939 р, днем перших виборів до першого сейму Карпатської України.

за матеріалами газети Свобода (січень1939 року)

Додати коментар