24.06.2019 11:56  Суворий 

Гітлер вимагає повернення відібраних колоній та чомусь мовчить про Україну (січень 1939)


ЛОНДОН. — Англія, хоч думає тільки про мир, готується до війни. До оборони залучено мільйон цивільного населення. Найбільше денервуються люди непевністю. Це найкраще видно на біржі, на якій тепер вартісні папери постійно падають, подібно яку Нью-Йорку й Парижу.

Як у пресі так і в політичних колах дебатують над тим, що має значити німецька й італійська мобілізація. Особливо турбуються німецькою мобілізацією, бо вона є того роду, як та, що минулого року попередила кризу в Чехословаччині й прилучення Судетчини до Німеччини. Тоді, як пише лондонська преса, Німеччина також нічого не говорила, а тільки проводила мобілізацію. На загал панує думка, що теперішня німецька мобілізація є для того, щоб підтримати домагання Італії в Африці, а саме на Середземному морі.

Що міжнародна ситуація дуже напружена та що може вибухнути воєнний конфлікт, видно з того, що й Франція зміцнює свою військову силу й викликає до військової служби біля 50,000 резервістів.

ВАРШАВА. — Польська преса переповнена подробицями про приїзд до Польщі німецького міністра заграничних справ Рібентропа. Але описують головне великий парад, з яким приймали німецького дипломата на вокзалі, а потім на обідах. А позатим тільки повторюють те, що вже не раз було сказане, а саме: Польща хоче бути в приязні з усіма, а головне з Росією і Німеччиною.

Video YouTube

БАРСЕЛОНА (Іспанія). — Йдуть далі завзяті бої за здобуття Барселони, але доля міста вирішена. Це знають мешканці, яких є до двох мільйонів. Вони тепер відтяті. Нема куди втікати. Тому, як подають кореспонденти, ждуть байдужо, що принесе доля.

БАРСЕЛОНА (Іспанія). — Кореспондент Юнайтед Прес подає з Барселони, як це виглядало, коли вступали до столиці Каталонії війська ген. Франко. Пише, що тисячі людей кричали одушевлено „Хай живе Іспанія!" Вступлення армії виглядало на великий тріумф, найбільший з усієї громадянської війни. Жінки були залиті слізьми, а чоловіки кричали: „Тепер ми вже в Іспанії" Це, зазначує американський кореспондент, означає, що населення не вважало червоної армії й червоної влади іспанськими.

ЛОНДОН. — Найвпливовіші люди Англії, числом 18, оголосили маніфест, звернений до провідникїв Німеччини, яким звертають увагу на ту катастрофу, що її може принести війна і ворожнеча між державами. Ця катастрофа, це цілковите знищення людської цивілізації. Тому треба всім спільно працювати, щоб до неї не допустити.

ВАРШАВА. — Польська преса далі шукає відповіді на те, чому не було у Варшаві ширшої мови про Україну між німецьким міністром заграничних справ Рібентропом, і польським урядом. І каже, що Польща була тої думки, що теперішній момент є невідповідний на таку розмову. Друга частина подає, що це Німеччина нічого не говорила про цю справу, бо акція з Україною потягнула б великі фінансові видатки, а грошей нема. Ще інші твердять, що Німеччина не рухає справи України, бо тепер мусить підтримувати „природні домагання" Італії в Африці й на Середземному морі.

ЛОНДОН. — Прем`єр Чемберлен, говорячи про світовий мир, підкреслив, що договір, який заключено в Мюнхені, таки врятував Європу від цілковитого знищення і від війни.

БЕРЛІН. — Очікувана нетерпляче цілим політичним світом промова німецького канцлера Адольфа Гітлера, яку він виголосив у понеділок у німецькому парламенті, не принесла нічого тривожного. Найбільшу увагу звернуло на себе те місце промови, в якому Гітлєр домагався повернення колоній, загарбаних в Німеччини під час світової війни. Але й тут нема нічого нового й особливого. І те домагання не було нічим страшним ще й з цього боку, що канцлєр підкреслив, що Німеччина не думає зачинати війну через ті колонії.

Так казав Гітлєр, звертаючися в першу чергу в сторону США. Казав, щоб займалися своїми клопотами, а не встрявали в справи Німеччини, які є її внутрішніми справами. Зокрема звернувся проти секретаря внутрішніх справ Ікеса за його протинімецькі виступи.

У своїй промові дав Гітлєр до зрозуміння, що такі держави як Італія, Японія та Німеччина також мають право до природніх багатств світу, а не тільки „вибранці". А коли Німеччина хоче торгувати наприклад з Південною чи Центральною Америкою, то це повинно обходити тільки Німеччину і ті краї, з якими вона хотіла б мати торговельні відносини.

Та найбільше усіх дивує те, що Гітлєр не згадав ні словом за Україну, а далі ні за Данціг та Мемель.

ТОКІО. - Японці незадоволені, що канцлер Гітлєр не згадав у своїй промові за Україну. Для них Україна є найважніша справа, бо вона відноситься до Росії і її майбутнього. Часопис „Асагі" зазначує, що, порушуючи різні важливі міжнародні проблеми, Гітлєр не згадав за найважнішу проблему — Україну. Але, пише часопис, було би помилково вже з цього заключати, що Гітлєр цілком залишив свою політику щодо сходу Європи, як і справу повстання незалежної української держави.

БЕРЛІН. — Німці гордяться тим, що цілий світ поставився з увагою до промови їх провідника Гітлєра. Преса пише, що вже минули ті часи, коли німецькі посли мусили чекати годинами в передпокоях іноземних посольств, поки їх прийняли і вислухали.

ТОКІО. — Офіційно стверджують, що Совєти стягають від кількох неділь великі військові сили на Сибір. Комунікація для торговлі й приватного руху так якби не існувала. Ціла залізнична лінія вжита тепер лише для військових цілей й транспортування війська.

ЛОНДОН. — Вперто далі кружляють поголоски, що дістаються також і на сторінки преси, що ідуть торговельні таємні переговори між Совєтами і Німеччиною, які можуть довести навіть до союзу між тими державами. Підкреслюють навіть те, що Совєти мало згадують про останню промову канцлєра Гітлєра, а також не виказують ніякого особливого зацікавлення заявою президента Рузвельта про поміч демократіям.

МОСКВА. — „Ізвєстія" з 15. січня ц. р. подають, що в місті Любліно коло Москви, в якому живе 75,000 мешканців, ще досі нема телефону. І є лише один автомат на пошті, що не може обслужити всіх, що хочуть телефонувати.

„Правда" з 5. січня ц. р. нарікає, що коло Воронезького паливного тресту стоять щоденно черги за паливом. Зима тяжка, а палива нема. Навіть школи не мають дров. І навчання іде в нетоплених класах. Міські лазні замикаються, бо нема чим гріти воду. І це діється в області, яка має кілька місцевих шахт вугілля. Є і лісові заводи, але вони не заготовили влітку дров на зиму.

ЛОНДОН. — На випадок війни Англія буде поділена на 12 областей, а кожна з них буде віддана під управління диктатора. Кожна область має бути самодостатня. Англія таки готується до війни. Цього року видадуть два і пів мільярда доларів на озброєння.

ЛЬВІВ. — Доносять з Совєтів, що там панує у багатьох округах голод. Особливо він відчувається на Поволжі, Кубані й в Україні. Голодує коло двох мільйони людей. Голод є наслідком посухи.

МОСКВА. — Іноземні посольства вперто твердять, що між Німеччиною і Совєтами ідуть переговори, що торговельний договір буде продовжений ще на один рік, та що ідуть розмови політичного храктеру. 

Отими переговорами толкують собі й те, що Гітлєр не згадав у своїй промові ні словом за Україну. Кажуть, що він не потребуватиме України, коли дійде до згоди з Москвою, бо й так дістане вугілля, пшеницю і інші ресурси, що їх буде потребувати.

 за матеріалами газети Свобода (січень1939 року)

Додати коментар