25.06.2019 08:52  Суворий 

Відбулися перші вибори до сейму Карпатської України (лютий 1939)


ХУСТ. — Присягу зложили тисячні маси народу на демонстрації проти іменування міністром чеха генерала Прхали. На демонстрацію прибуло до 7,000 учасників. Виступаючі представляли боротьбу українського народу з празькою владою за права Закарпаття.

Письменник і поет Василь Ґренджа Донський подав, що генерал Прхала є чех і русофіл. Його жінка є росіянкою, в помешканні якої збиралася в Ужгороді вся русофільсько-мадяронська сметанка.

ХУСТ.— „Нова Свобода" подає описи величезних демонстрацій, звернених проти іменування чеха міністром. Всюди домагаються, щоб третій міністр був українцем. У Великім Бичкові було на протестаційнім вічі коло 10,000 учасників. А в Тересві прибули на збори маси селян з Тересви, Бедевлі, Кривої, Грушова й Біловарців. Було до 6,000 селян.

ВАРШАВА. — Польська преса подає, що досі так було, що як повстала Карпатська Україна,то чеські жовніри, що стояли на пограниччі між Галичиною і Карпатською Україною пропускали з Галичини „січовиків", що втікали в Карпатську Україну. А тепер, пише ця преса, як почався конфлікт між прем`єром Волошином і празькою владою, чеські пограничні сторожі чи чеська поліція, віддають таких утікачів польській граничній сторожі.

ЛУЦЬК. - На мурах Луцька з`явилася відозва повітового комітету пропаганди „гандлю хшесцьянскєго" при ОЗН у Луцьку. Відозва звернена проти єврейського купецтва. „Ніц у жида",„ніц пшез жида, і ні за чим до жида" — таке проголошує та відозва...

ВІДЕНЬ. — УПС подає, що головний командант жандармерії в Карпатській Україні звільнив трьох жандармів зі служби у зв`язку з недавніми інцидентами перед приїздом ген. Прхали до Хусту. Чеські жандарми попали в конфлікт з січовиками через „велику службовість". Прийшло до конфлікту, що мав місце в Королеві над Тисою, коло Хусту, в Ізі та інших місцевостях.

ВОЛИНЬ. - На Волині нема шпиталю для умово недужих, яких є аж 5,000, з них 2,000 небез печних для оточуючих. Цих нещасних людей — пише польська преса — тримають здебільше по стайнях і пивницях, зв`язаних ланцюгами.

ВАРШАВА. — Польська преса повідомляє, що уряд Карпатської України віддав до диспозиції празького уряду 60-тьох поліційних урядовців з Хусту і Сваляви. На місце звільнених прийшли, як пише польська преса, члени „боївок" о. Волошина.

ХУСТ. — Прем`єр Августин Волошин вийшов із загальних виборів, що відбулись минулої неділі 12 лютого, з великою перемогою. Справді одна лиш, урядова група йшла на вибори, але населення дістало повну волю висловитись проти уряду, коли б цього бажало. Та воно величезною більшістю голосів український уряд підтримало. В Хусті 29,658 голосів було за уряд, а 4,281 проти. По селах і менших містечках уряд дістав ще більше голосів від 98 відсотків до 100 відсотків. Вибори прийшли зовсім спокійно. Мадяри утримались від голосування.

ПРАГА. — Проголошено остаточний результат виборів до першого сейму Карпатської України. Урядовий виборчий лист одержав 243,557 голосів, зневажено 51,163 голосів, а опозиція отримала 19,645 голосів.

ВАРШАВА. - Польська преса подає, що на виборах до сейму Карпатської України перемогла партія о. Волошина, але це не є ніякою несподіванкою. Мадярам, пише ця преса, не дозволено виставляти кандидатів і вони утримались від голосування. Опозиція могла дати вислів своєму невдоволенню киданням до виборчих урн білих карток. Такі картки зараховувались до тих, що голосують проти урядового листа. Проти урядового листа, як подають польські кореспонденти, голосували православні.

ВАРШАВА. — Польська преса підкреслює, що виборчою акцією в Карпатській Україні займалася в основному „Карпатська Січ", та що на виборах всюди підтримували порядок „січовики в мундирах".

ПРАГА. — Кореспондент часопису „Нью Йорк Таймс" подає, що звільнено з тюрми наслідком амністії Андрія Бродія, першого прем`єра Карпатської України, якого заарештовано в листопаді 1938 року за злочин державної зради. Бродій, який хотів віддати Закарпаття Мадярщині, від`їхав тепер до Мадярщини, де він скоріше всього стане на чолі,„карпаторосів", що є за злуку Закарпаття з Мадярщиною.

ПРАГА. — Міністр Ревай подав, що закордонні єврейські організації запропонували поважну грошову позичку Карпатській, Україні, але зажадали затяжкі вимоги. При тому міністр підкреслив, що Карпатська Україна не буде розв`язувати єврейської проблеми шляхом "драстичних" засобів вже навіть тому, що такі радикальні кроки придавили б ціле економїчне життя краю. Сказав, що євреї становлять в Карпатській Україні 12% населення, але утримують у своїх руках 95% всієї торгівлі.

ХУСТ. — Кандидатами до першого сейму Карпатської України були особи, що загально відомі зі своєї громадянської праці. Вибори відбувались під гаслом: Один Бог, Один Нарід, Один Національний Провід. Кандидатами поставлено: 9 селян, 5 священників, 4 учителі, 2 лікарів, 2 інженерів, 2 суддів, 2 журналістів та кількох представників інших професій.

ЧЕРНІВЦІ (Буковина). — В цілій Буковині й Бесарабії румунська влада розпустила всі українські культурні й економічні товариства. Не сталося цього тільки в одних Чернівцях. Також заборонила румунська влада колядувати по селах по українськи під час Різдва.

ХУСТ. — „Нова Свобода" пише на тему „Шо нам не подобається в Хусті". І подає, що єврейська інтелігенція завжди на вулицях провокативно говорить по мадярськи, та що „Міська Щадниця на Кор. Виноградах" у Хусті все ще залишила головний чеський напис на фронті банкового будинку, як також і фірма Тимко. Це вважає часопис саботажем, бо від того страждає вигляд українського міста. Далі не подобається часописові те, що поліціянти на вулицях Хусту далі говорять з українцями по чеськи і по чеськи дають пояснення, а повинні мати настільки ввічливості, що коли їдять український хліб, то говорили українською мовою. А найбільше вражає те, що 20-річна чеська влада поробила з бігатьох таких рабів, що вони і досі по магазинах, гостинницях чи на вулиці вітаються накиненим їм чеським „мауцта", коли треба вітатися по українськи: „Слава Україні", або „Моє поважання".

ХУСТ. — Населення закарпатських сіл звертається до уряду з вимогою, щоб на території їх громад позамикати корчми, що були впродовж десятків років джерелом руїни українського населення.

ХУСТ. — Подають, що в засіданні ради міністрів Карпатської України, яке відбулося 5 лютого, взяв участь генерал Прхала, як міністр комунікації та шляхів.

БУДАПЕШТ. — Мадярське радіо подало, що прем`єр Карпатської України д-р Волошин заявив представникові французької газети „Пті Парізіен", що К. У. домагається прилучення до неї Пряшівщини. Коли Словаччина не погодиться віддати Пряшівщину добровільно, то уряд К. У. виcуне домагання плебісциту. Далі прем`єр заявив, що один і той самий український нарjд заселює Карпатську Україну, Буковину, Галичину, південь СССР і т. д.

 за матеріалами газети Свобода (лютий 1939 року)

Додати коментар