26.06.2019 10:53  Суворий 

Помер Папа Пій XI, між Японією та СРСР знову йде до війни (лютий 1939)


РИМ.  - Підписано на один рік торговельний договір між Італією і Совєтами. Обидві сторони задоволені й надіються, що тепер збільшиться між ними товарообмін, бо усунено спірні питання.

МОСКВА. — Далі вперто кружляють вісті, що комісар закордонних справ Літвінов поїде послом до Вашингтону.

ПАРИЖ. — Франція і Англія спішать визнати уряд ген. Франко. Вважають, що червоний уряд не може, вже бути трактований як уряд Іспанії. Визнаючи уряд Франко, думають тим зменшать впливи Італії й Німеччини, бо ставлять умову, щоб зразу по війні мають Іспанію залишити іноземні війська.

ВАТИКАН. — В п`ятницю година 5:31 ранку помер Папа Пій XI. Мав 81 рік. Помер через серцевий напад.

Video YouTube

ФРАНЦІЯ. - У Лє Партю,на границі між Іспанією й Францією, втікачі з Іспанії добиваються допущення їх на французьку землю. Втікачі мають з собою невеличкі клунки, звичайно їх усе майно, з яким вони втекли перед наступом військ генерала Франка. Франція допустила в свої кордони 200,000 військових і цивільних утікачів.

РИМ. — Прем`єр Мусоліні висловився про смерть Папи Пія ХІ-го як про „джерело смутку для Церкви й Італійської Держави``. Мусоліні назвав Папу „папою замирення", прив`язуючи це до Лятеранського договору, яким ліквідовано спір між Ватиканом і державною італійською владою. Також проголошено урядову жалобу, а король Емануїл оголосив на королівськім дворі жалобу впродовж 8 днів.

ЛОНДОН. — Подано перший раз до відома, що Папа Пій XI, приймаючи на аудієнції британського прем`єра Невіля Чемберлейна, нагадував демократіям обов`язок боротьби з лихами тоталітарних режимів. Таке передає кореспондент часопису „Нью йорк Таймс".

ВАТИКАН. — Десятки тисяч людей відвідує катафалк померлого папи Пія XI, так що ватиканські власті для підтримання порядку мусили попросити допомоги італійської влади.

Кардинали нараджуються над тим, кого вибрати новим папою. Кардинальський конклав складається з 62 кардиналів, з них 35 італійців, а 27 не-італійців. Супроти цього мала є правдоподібність, що виберуть якогось не-італійця. Найбільші шанси вибору мають італійські кардинали: Аскалєзі, Насакі-Рока, Далля Коста, Лявітрано і Фосаті. 

ПАРИЖ. — В французьких політичних колахє таке переконання, що уряд червоної Іспанії тихцем ще надіється, що може врятувати свою справу тим, що вибухне загальна світова війна. Та ці надії малі, бо Франція і Англія задумують скоро визнати уряд ген. Франко. 

ШАНХАЙ. — Японський військовий штаб стягує свої війська з Китайських фронтів, а пересуває їх в напрямку совєтської границі. Ці пересування мають масовий характер. Біля пів мільйона японських військ вже знаходиться в Манчжурії. Дехто є тої думки, що незадовго прийде до зіткнення японських сил і совєтських. 

ВАРШАВА. — Недавно був у Варшаві німецький міністр справ заграничних Рібентроп і заключив з Польщею нову угоду, але користі з цього не видно. Так тепер пише польська преса і подає, що німецькі газети раз-у-раз пригадують, що тепер є найбільше німців в — Польщі. А в самій Польщі німці починають підносити голову в такий різкий спосіб, що, як подає преса, це було б неможливим, якщо б вони не діставали у цьому допомоги з Німеччини.

ЛОНДОН. — Делегати з 32 країв, що радяться над положенням євреїв у Німеччині, дуже зраділи новим німецьким планом у справі єврейської еміграції. Цей план дає змогу провести цю еміграцію у порядку, бо він передбачує еміграції 150, 000 євреїв з Німеччини на протязі від трьох до п`яти років. Німеччина згодилась також дати можливість заробітку тим євреям, що залишаться у Німеччині тимчасово та тим, що її взагалі не покинуть. Останнє відноситься до старих євреїв. 

ВАТИКАН. — Вся увага, як поховано Папу, звернена тепер на те, хто буде новим головою Католицької Церкви. А тим самим кожний пригадує собі невелику залізну піч, яка знаходиться в Сикстинській Каплиці, в якій будуть палити картки, на яких кардинали подаватимуть голоси при виборах Папи. Картки палять за кожним голосуванням. Як вийде чорний дим, значить Папи ще не вибрано. В такому випадку до карток додають трохи соломи і дим чорний. Коли ж вибрано Папу, тоді палять тільки самі картки і дим виходить білий. По тому численна публіка, що облягає звичайно Церкву св. Петра, пізнає, що вже є новий Папа.

ВАРШАВА. — Німецький амбасадор фон Мольтке зложив у міністерстві справ заграничних гостру ноту, якою клеймує масові арешти німців у Польщі. Ця справа може відбитись дуже погано на польсько-німецьких відносинах.

ТОКІО. — В палаті послів виголошено дуже гострі промови, звернені проти Совєтів. Оратори домагалися загарбання совєтських посілостей в Камчатці й в Сахаліні, що потрібні Японії для риболовлі чи інших цілей. Промови мали воєнний характер. Та думають, що це зроблено навмисне, щоб настрашити Совєти і добути він них мирним способом деякі територіальні поступки.

ВАРШАВА. — Євреї, і то багатші, не почувають себе тепер добре на Горішнім Шлеську, що є під Польщею. Особливо втікають з тих місцевостей, що є на границі між Німеччиною і Польщі. З утечі євреїв заключають, що весною прийти до напруження між Німеччиною і Польщею.

за матеріалами газети Свобода (лютий 1939 року)

Додати коментар