26.06.2019 11:18  Суворий 

США швидко озброюється, Рузвельт та маневри, нацисти та комуністи святкують в Нью-Йорку (лютий 1939)


ВАШИНГТОН. — Конгресовий комітет військових справ подав перед конгресом проект, на основі якого американську індустрію модернізують так, щоб вона могла виготовляти тисячу бойових літаків щомісячно. В проекті говориться, що війна в Європі може вибухнути кожної хвилини.

НЬЮ-ЙОРК. — На з`їзді представників американського металевого промислу виголосив промову адмірал Кларк. В тій промові адмірал закликав американських промисловців, щоб були готові продукувати всякі воєнні продукти, бо хвиля дуже напружена. Він говорив, що не сміє повторитись те, що було в 1917-році, коли Америка пішла до війни без жодного приготування.

ВАШИНГТОН. — Французька військово-повітряна місія, що перебуває тепер в Америці, закупила в американських фабрик нових 500 бойових літаків найновішого типу. Про закуп повідомила назагал французька амбасада в Вашингтоні.

ДЖЕРСІ СІТІ. — Тут збанкротував великий банк, званий „Тайтел Гаранті енд Трост Компані " з 38 мільйонами доларів майна. Вклади депозиторів до п`ять тисяч доларів були забезпечені в Федеральній системі і уряд почав вже їх виплачувати вкладникам. Тільки 400 вкладників, що мали вище п`яти тисяч, будуть мати труднощі з отриманням своїх вкладів.

ВАШИНГТОН. — Знавець міжнародної політики, журналіст Вільям Сімс, що працює для Скрипс Говард консерну, опублікував статтю, в якій говорить, що від чотирьох до шістьох тижнів вибухне в Європі загальна війна. Викличуть її Німеччина, Італія і Японія, які тихо змовились розвалити англійську й французьку імперії та загарбати їх посілості для себе. Японія мала б захопити цілу Азію, а також Філіпіни й острови на Індійському океані. Сімс не гарантує за своє передбачення, а лише говорить, що робить його на основі тих тайних інструкцій, які уряди Німеччини й Італії дали своїм представникам в Америці.

КІ-ВЕСТ (Флорида). — Президент Рузвельт перед газетярами заявив, що положення в Європі в останніх днях дуже погіршилося. Те положення на стільки грізне, що можливо йому прийдеться перервати свої канікули і поспішно вертати назад до столиці. Але президент не сказав в чому полягає ця небезпека. Його заява викликала в краю і за кордоном великий відгомін.

САН-ХУАН (Порторіко). — На Карибському морі розпочались великі маневри американського флоту, в яких візьме участь більше 100 бойових кораблів і відповідна кількість літаків. Завданням маневрів випробувати оборонну силу Америки в разі нападу на середущу Америку і загрозу Панамському каналу. За маневрами сростерігає Рузвельт.

ВАШИНГТОН. — Конгресмени готуються до широкої дискусії американської заграничної політики, в часі якої будуть дискутувати заяву Рузвельта про погіршення положення в Європі, продаж зброї і літаків європейським країнам, нейтральнІсть і укріплення острова Гуам. Багато конгресменів переконані, що Америка занадто втручається в справи Європи й повинна держатись осторонь від європейської політики. Також є чимало конгресменів, які говорять, що не треба укріпляти острів Гуам, бо через те Америка вплутається в конфлікт з Японією.

НЬЮ-ЙОРК. — Німецька нацистична організація, „Джермен-Амерікен Бунд", мала свою велику демонстрацію в Медісон Сквер Ґардені в Нью-Йорку, минулого понеділка ввечері. Було біля 22,000 осіб. Крім того десятки тисяч осіб зійшлися поза будинком, щоб демонструвати проти тих, що всередині. Американські „наці" скликали цю демонстрацію на те, щоб заманіфестувати свою лояльність до Америки й довести, що, вони добрі американці. А разом вони хотіли підкреслити, що вони проти євреїв і комуністів, які підкопують американський суспільний устрій. Тому цю демонстрацію вони влаштували за день перед річницею дня народження Джорджа Вашингтона. Виступаючі присвячували чимало часу першому американському президентові. Коли учасники виходили з зали, ті, що були надворі і протестували проти „нацистів", кидались на них і були випадки покалічення. Чисельні відділи поліції підтримували строгий порядок.

Video YouTube

ВАШИНГТОН. — Під час дискусії над закордонними справами Америки сенатор Рейнольдс висловив свій погляд, як повинна Америка відноситись до європейський, а саме до справи походу Німеччини на схід. Він сказав, що має таке переконання, що Гітлер рушить на схід, щоб захопити Україну. Та він хотів би знати, хто спинить Гітлера в тому поході? „Це не є наше питання хто``, - говорив він".  „… Гітлер не йде на нас, тільки на схід. Ми не повинні пхати носа в ці справи". В іншому місці сенатор Рейнольдс сказав: „Багато людей говорять  про те, що ми повинні стримати диктаторів в Європі. Що це нас обходить? Люди журяться Данією і Голандією. Ми маємо досить власної журби``.

ДЕ МОЙН. — Секретар торгівлі Гопкінс, в прилюдній промові виразно заявив, що відтепер уряд звертатиме головне увагу не на те, щоб при допомозі суспільних реформ перебудувати теперішній суспільний лад, лиш щоб відповідною економічною політикою піднести бізнесове оживлення, добробут і приріст загального національного доходу. Не шляхом державних підприємств, лиш шляхом поправи в приватних бізнесах буде йти відтепер уряд до усунення безробіття, говорив Гопкінс. Тому уряд відтепер даватиме полегшення приватному бізнесові, а передусім не буде їх обтяжувати занадто податками, щоб в той спосіб залишити йому більше готівки для розбудови підприємств. Уряд підтримуватиме також малого бізнесмена та фермерів. В кінці, що теж є великою зміною в дотеперішній політиці „нового розділу", уряд буде прямувати до збалансування державного бюджету.

ВАШИНГТОН. — Сенатський комітет військових справ вніс на пленарне засідання сенату законопроект, на основі якого буде розпочато в Америці накопичування тих природних ресурсів, які будуть потрібні для воєнних цілей. На ту ціль комітет жадає 102 мільйонів доларів.

НЬЮ-ЙОРК. — На щорічнім засіданні американського орто-психіатричного товариства, на якім було більше тисячі представників, широко обговорювано справу старших людей, що перейшли 60 років життя. Співбесідники стверджували, що внаслідок загального продовження життя тепер старих людей відносно більше, ніж їх було колись. Колись їх було п`ять на сто. Тепер є десять на сто. А за кілька десятків років їх буде ще більше. А внаслідок технічних покращень і безробіття їх тепер нерадо приймають на працю. Ті люди домагаються якогось державного забезпечення від тої суспільності, для якої вони ціле життя працювали. Потреба цього забезпечення є причиною повстання таких політичних рухів, як рух Тавнсенда.

НЬЮ-ЙОРК. — Президент американського орто- психіатричного товариства заявив, що американська навчальна система вимагає, щоб учителі були здорові тілесно, щоб не були уломні та не мали заразних хвороб. Але ця система не звертає уваги на те, чи учитель чуттєво зрівноважений. Тому не раз трапляються такі учителі й учительки, які є істеричні, вибухові, а не раз душевно звихнені. Вони завдають багато шкоди учням.

ВАШИНГТОН. — Сидячі страйки, в яких робітники займають місця біля машин й захоплюють цілі фабричні будинки, заборонені найвищим судом. В боротьбі за вищі заробітні плати робітники не матимуть права користуватись цього роду страйками. Ті, що далі хотіли б страйкувати в цей спосіб, будуть спинені законом. Це рішення найвищий суд осягнув шляхом голосування. П`ять суддів були за рішення, два проти.

НЬЮ-ЙОРК. — В Медісон Сквер Ґардені відбулося масове комуністичне віче з нагоди 20-річчя існування IIІ Інтернаціоналу в Москві. Людей відносно було мало, біля 12,000. Присутні справили овацію Совєтам за те, що ті жертвували пять мільйонів франків червоній Іспанії. Віче вислало вітальну телеграму прем`єрові червоного іспанського уряду Негрінові, та секретареві III Інтернаціоналу в Москві Димітрієву.

за матеріалами газети Свобода (лютий 1939 року)

Додати коментар