08.07.2019 16:20  Суворий 

Сталін згадав про Карпатську Україну, Рузвельт незадоволений нейтральністю США (березень 1939)


МОСКВА. — Недавно судили в Києві кількох совєтських урядовців, що прислуговували владі доносами на невинних людей, представляючи їх, як контрреволюціонерів. Тепер суд розглядає далеко гіршу справу, хоч подібну. Судять трьох головних чекістів з міста Кузнец-Лєнінск, а також і прокурора, за те, що робили з малих дітей контрреволюціонерів і „ворогів народу", щоб таким чином добитись авансу. Малих дітей тримали в тюрмі довгими місяцями разом з кримінальними злочинцями, приховуючи вік дітей. Тримали дітей ночами на допитах і добували від них все, чого бажали, а діти навіть не розуміли, про що властиво мова. Один з хлопців „признався", що був „контрреволюціонером", а зі зізнання виходило, що йому тоді було 7 років.

МОСКВА. — Сам Сталін ніс урну з попелом померлої Н. Крупської, вдови по Леніні, яку поховано з великою помпою. Та пишуть, що справи зі смертю Крупської виглядали так, що зараз по її смерті чекісти перешукали її кімнати і сконфіскували багато документів, між якими були досі не надруковані листи Леніна.

МОСКВА. — На з`їзді комуністичної партії в Москві виголосив Сталін промову, в якій обговорював міжнародне положення і політику Советів. Сталін накидався на Англію, Францію і Америку, що вони хочуть спрямувати німців проти Совєтів й тим охоронити себе. З цією метою, говорив Сталін, англійські, французькі та американські газети стільки плещуть про похід Гітлєра на Совєтську Україну. А в цьому нема правди, потішав присутних Сталін. Гітлєр, говорив він далі, замість послухати демократичні країни, тепер звернувся проти них і шукає колоній.

Сталін висловився згірдливо про Карпатську Україну, називаючи її „комахою" з якою хочуть деякі люди злучити „слона", яким є Совєтська Україна. Сталін запевнив, що Совєти не мають ніяких ворожих намірів до інших держав і будуть жити в згоді зі всіми, що шануватимуть совєтські границі. Коли б одначе хто хотів напасти на Совєти, то вони отримають на один удар — два, говорив Сталін.  Характерно те, що він гостріше висловлювався про демократичні краї, ніж про Німеччину, Італію та Японію.

ВАШИНГТОН — Сенатор Лундін під час дебати в сенаті сказав, що на тайних нарадах між сенатським комітетом військових справ і президентом говорились такі речі, на чутку яких вжахнувся б цілий американський народ. Він сам був присутній на тих нарадах, тому знає, що говорить. Він далі говорив, що протоколи тих нарад є заховані і можливо, що колись про них народ довідається. Та заразом він зазначив, що краще було б для Америки і світу, коли б ці наради далі залишались в таємниці. Сенатор Лундін натякнув, що ці „жахливі речі" відносились до участі Америки в європейській війні. Президент Рузвельт твердив, що Америка мусить рішуче виступити проти європейських диктаторських країв й мусить бути рішення весь свій тягар кинути на боці демократичних держав проти диктаторських.

ВАШИНГТОН. — Президент Дженерал Електрик Компані Джерард Сковп радив комітетові конгресу чим скоріше виплачувати пенсії для старих. Забезпечення на старі літа Сковп уважав "дуже добрим законодавством". Він радить виплачувати пенсії вже від 1940 року.

ВАШИНГТОН. — Президент Рузвельт на прес-конференції сказав газетярам, що закон зобов`язуючий американський уряд до утримання нейтральності з світових конфліктах, не є добрий. Він сприяє виклику світових конфліктів, а не до залагодження їх.

ВАШИНГТОН. —  Марлен Дітріх, відома фільмова зірка, відреклася німецького громадянства й прийняла американське.

ОТАВА (Канада). — Канадійський уряд вніс у домініальному парламенті проект закону, на основі котрого підприємства, що будуть робити військові достави під час війни, будуть обмежені в своїх доходах до 5% від інвестованого капіталу.

 за матеріалами газети Свобода (березень 1939 року)

Додати коментар