08.07.2019 17:25  Суворий 

Британський уряд готовий створити арабську державу Палестина, євреї проти (березень 1939)


ЛОНДОН. — Палестина - під такою назвою готова незабаром народитись нова арабська держава, в якій євреї, що мешкають в Палестині, становили б меншину. Таким чином Англія хотіла б позбутись свого мандату над Палестиною, яка наносить їй повно клопоту, як через євреї так і арабів, яких годі мирити. Євреї проти цього. Кажуть, що їх Англія „зрадила".

ЄРУСАЛИМ. — В часі, коли в Лондоні велися розмови про те, що робити з Палестиною, в самій Палестині за один день, на протязі одної години, загинуло 31 арабів і один єврей, а 50 осіб було тяжко поранено. Араби загинули на ринку від вибуху бомби, що була схована в мішках з городиною. Є терористи євреї і араби. А крім того є ще постійна партизанська війна арабів.

Video YouTube

ЄРУСАЛИМ. — В часі, коли в Лондоні британський уряд радить євреям погодитись з арабами і стати меншиною з повними і рівними політичними правами, в Палестині тайне радіо закликає євреїв не зрікатись їх історичних прав до Палестини, а братися до фізичної сили, бо тільки таким чином зможуть вибороти незалежну єврейську державу.

ЄРУСАЛИМ. — Конференція палестинських євреїв проголосила маніфест, в якому стверджує, що Велика Британія зрадила євреїв, бо не додержала обіцянок. Зрадили євреїв і США, бо вони гарантували обіцянки Великої Британії щодо єврейської держави в Палестині.

НЬЮ-ЙОРК. — „Нью Йорк Геральд Трибюн" з 1. березня ц. р. доносить з Лондону: „Єврейська делегація покинула конференцію круглого стола в справі Палестини. Євреї закінчили свої формальні розмову вчора, коли безумовно відкинули і британський план дати арабам і євреям пропорційний голос в уряді, що означало б арабську перевагу й евентуально довів до заснування незалежної держави, в якій араби перекричали б своїх єврейських сусідів на основі конституційних прав. А далі в тій самій статті говориться, що рабін Степан Вайс з НьюНорку, який має великі впливи в американській політиці й все гостро виступає проти Гітлєра й обороняє „демократію", радить євреям бути твердими, пакувати манатки та вертатися домів, і виборювати право для євреїв іншими способами. А далі вичитали ми ще таке, що американський амбасадор в Лондоні Кенеді заявив англійському урядові, що „зречення з англійського мандату над Палестиною викликало б дуже пригнобливе вражіння в Америці".

В такий спосіб обороняють своїх прав євреї. Їх в Палестині нині 10 відсотків, а араби знаходяться в переважаючій більшості. Тому і так бояться, щоб Англія не зреклася свого мандату над Палестиною та не створила з неї незалежної держави, в якій мали б пропорціональне право араби і євреї. Зрозуміло, т о в такій незалежній і конституційній державі араби мали б перевагу, бо їх десять разів більше від євреїв. Але ж це було б повністю справедливо. Це було б демократично! Воно не гарно, коли меншина хоче панувати над більшістю. Це деспотизм, диктатура, політична захланність. А проти „деспотизму" і в ім`я „гуманності", „людяності", „демократії, повинні б виступити і ті, що наприклад так гостро засуджують уряд ген. Франко. Чи може ні?

за матеріалами газети Свобода (березень 1939 року)

Додати коментар